Mai multe ONG-uri solicită statului să acorde sprijin victimelor torturii

Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au lansat un apel către autorităţi în care solicită eradicarea fenomenului torturii şi implicarea statului în reabilitarea victimelor torturii. Apelul a fost lansat în cadrul unui club de presă desfăşurat la 24 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale ONU pentru susţinerea victimelor torturii de către Centrul de Investigații Jurnalistice şi Centrul de reabilitare  a victimelor torturii ”Memoria”.

Semnatarii apelului solicită instituţiilor statului să asigure respectarea  drepturilor persoanelor aflate în custodia statului, supravegherea eficientă a locurilor de detenţie, instituirea unor mecanisme eficiente de examinare a sesizărilor din partea victimelor, dar şi reabilitarea tuturor victimelor torturii și facilitarea accesului  acestora la justiţie.  „Doar prin sprijinul direct acordat victimelor torturii, tratamentelor inumane şi altor forme de violenţă putem dovedi determinarea fără echivoc şi un angajament clar de a lupta împotriva acestor fenomene şi a impunităţii”, se arată în apel.

Ludmila Popovici, directoarea Centrului ”Memoria”, a declarat în cadrul Clubului de presă că fenomenul torturii continuă să persiste în Republica Moldova. Cele mai frecvente cazuri de tortură sunt întâlnite la poliţie şi în penitenciare, printre victime numărându-se şi persoanele supuse violenţei în familie și solicitanţii de azil. Potrivit Ludmilei Popovici, în Republica Moldova a apărut o formă nouă de tortură, cea psihologică. „Angajaţii Poliţiei, dar şi a Procuraturii recurg la forma de tortură psihologică a persoanelor ajunse în custodia lor pentru a obţine anumite mărturii”, a spus Popovici. Directoarea Centrului Memoria a mai declarat că statul nu susţine reabilitarea victimelor torturii.

La rândul său, Anatolie Munteanu, viceministrul Justiţiei, a comunicat că a fost adoptată Legea cu privire la reabilitarea victimelor infracţiunilor, document care prevede asistenţa medicală şi psihologică, dar şi remunerarea materială a victimelor torturii.

Potrivit oficialului, Republica Moldova riscă să se confrunte cu un val de condamnări la CEDO din cauza condiţiilor din instituțiile de detenţie. „Ultima decizie CEDO, Şianov versus Moldova, a fost destul de dură. Dacă nu vom întreprinde urgent măsurile necesare, CEDO ar putea implementa o procedură-pilot, ceea ce înseamnă examinarea prin procedură simplificată a tuturor plângerilor care ar veni din partea deţinuţilor moldoveni care vor reclama  condiţiile de detenţie, iar numărul lor este de peste opt mii”, a precizat Munteanu.

Oficialul a spus că pentru a preveni valul de plângeri la CEDO statul ar putea micşora cu  o treime termenul de detenţie sau va  achita câte două unităţi convenţionale pentru fiecare zi de detenţie.

Apelul  fost semnat de Centrul de reabilitare  a victimelor torturii Memoria, Amnesty International Moldova, Fundația Est-Europeană, Promo-LEX , Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice.