Conferință regională la Kiev: jurnalismul de investigație are un rol decisiv în lupta cu corupția

A crescut nivelul de implicare a cetățenilor în sesizarea cazurilor de corupție care stau la baza unor investigații jurnalistice, însă reacția autorităților este de cele mai multe ori formală. Despre aceasta a spus luni, 30 mai, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în cadrul conferinței regionale "S.T.O.P Corupția", ce se desfășoară la Kiev (Ucraina).

"În cei 20 de ani de activitate în jurnalism, nu am avut cazuri când un dosar pornit în baza unei investigații jurnalistice să fi fost finalizat, iar cineva să fi fost penalizat pentru asta. În fiecare zi la CIJM vin cetățeni care vorbesc despre cazuri de corupție, îmbogățire ilicită și trafic de influență sau ne scriu pe Harta Corupției despre astfel de fapte. Au început să se adreseze și persoane din instituțiile statului pentru că nu mai au încredere că structurile publice le vor rezolva problemele", a subliniat Cornelia Cozonac.

Președinta CIJM a prezentat la conferință portalul Anticoruptie.md, care a fost creat în anul 2012 și relansat în 2015. Site-ul a ajuns la începutul acestui an la peste 100.000 de vizitatori unici pe lună. Cornelia Cozonac a precizat că în primele cinci luni ale anului curent, pe portal au fost publicate 30 de investigații, 50 de sesizări ale cetățenilor, au fost monitorizate 35 de dosare de corupție, în urma cărora au fost pornite cinci cauze penale, şapte funcționari au ajuns sub controlul CNI, iar alți doi au fost demiși.

În context, Alina Țurcanu, editor la Radio Europa Liberă a menționat că investigațiile jurnalistice iau amploare în Moldova pe fondalul depresiei și a apatiei în care s-a pomenit societatea. O altă participantă la conferință, Alina Radu, directoare a publicației Ziarul de Gardă, a spus că jurnaliștii de investigație din Moldova sunt nevoiți să plătească pentru informația de interes public. "Este ilegal să ceri bani pentru o informație pe care o oferim cetățenilor. Actuala guvernare a dublat taxa pentru informația solicitată de jurnaliști", a precizat Alina Radu.

Prezent la conferință, ambasadorul Norvegiei în Ucraina, Jon Elvedal Fredriksen s-a referit la rolul presei și a societății civile în combaterea corupției. "Corupția este sistemică și există în toate țările, la diverse nivele și în proporții diferite, și necesită o luptă sistemică. Presa are un rol primordial pentru a scoate la suprafață cazurile de corupție. Ucraina are doi dușmani de bază, iar unul din aceștia este corupția", a declarat ambasadorul Norvegiei. Referindu-se la experiența Norvegiei, el a subliniat că este "aproape imposibil să lupți cu corupția fără o presă liberă și fără jurnaliști onești".

Un alt invitat la eveniment, fostul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abramovicius, a vorbit despre faptul că mai multe  instituții de presă aparțin oligarhilor, ceea ce afectează serios posibilitățile jurnaliștilor de investigație. "Sunt convins că, cu ajutorul jurnaliștilor de investigație, țara dumneavoastră se va schimba în continuare. Cred că în ultimii doi ani a fost pusă o temelie solidă în jurnalismul de investigație, dar acesta este abia începutul", a subliniat Abramovicius.

Conferința regională privind schimbul de experiență pentru jurnaliștii de investigație, bloggeri și activiști în domeniul luptei cu corupția este organizată de Freedom House în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) și Institutul Mass-Media din Ucraina (IMM). Evenimentul se va încheia marți, 31 mai.