Apelul ONG-urilor de media către concurenții electorali, simpatizanții lor și jurnaliști

Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către toți concurenții electorali, înregistrați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, dar și către simpatizanții acestora să adopte o atitudine respectuoasă față de jurnaliști și instituțiile de presă și să nu admită abuzuri în raport cu reprezentanții mass-media.

Acest apel vine ca urmare a faptului că în această campanie atestăm cazuri de intimidare a jurnaliștilor de la mai multe instituții mass-media.

Astfel, la mijlocul lunii ianuarie, într-o postare pe Facebook, Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Populare Antimafie, a atacat verbal jurnaliștii de la Unimedia.info care au publicat un articol despre averea politicianului, declarată la Comisia Electorală Centrală.  

La sfârșitul lunii ianuarie, simpatizanții Partidului politic Șor, prezenți la o întâlnire electorală, și-au manifestat nemulțumirea față de prezența echipei de jurnaliști de la portalul Nordnews.md, de la Bălți, atacându-i verbal. Reporterii documentau un subiect privind cadourile electorale.  

La mijlocul lunii februarie, potrivit Prime.md, în timpul unei conferințe de presă susținută de reprezentanții Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, candidatul Andrei Năstase a luat de pe pupitru microfonul Prime TV, editoarea-șefă a acestei instituții, Ana Butnariuc, fiind acuzată de membrii Blocului că ar adresa întrebări „cu tupeu” și că ar fi venit să „distrugă” conferința.

În această ordine de idei, solicităm tuturor candidaților antrenați în cursa electorală, precum și simpatizanților lor să adopte o atitudine respectuoasă față de jurnaliști și instituțiile de presă.

Reamintim că, atunci când nu sunt de acord cu modul în care jurnaliștii își fac meseria, fiecare cetățean este în drept să sesizeze Consiliul de Presă și, după caz, Consiliului Audiovizualului, instituții care vor examina sesizările și vor aplica măsuri de rigoare.

Totodată, facem apel către reprezentanții mass-media ca, prin munca pe care o fac, să dea dovadă de corectitudine profesională, să nu se angajeze în campanii de promovare a politicienilor și să se ghideze de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, dar și de prevederile legale. Amintim că presa trebuie să aibă o conduită ireproșabilă și să reflecte imparțial și obiectiv evenimentele la care participă.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente 
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice 
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul „Acces-info”