Jurnaliştii şi societatea civilă trebuie să monitorizeze calitatea informaţiilor pe care Guvernul le va deschide

Presa şi societatea civilă trebuie să monitorizeze mersul implementării Planului de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă pe anii 2012-2013, astfel ca datele care vor deveni accesibile în următoarele luni să fie şi utile pentru populaţie. La această concluzie au ajuns participanţii la şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, desfăşurată la 13 noiembrie 2012, cu tema “Datele publice deschise - instrument de verificare a averilor si intereselor functionarilor”.

Potrivit Irinei Tişacova, coordonator date deschise în cadrul Centrului de guvernare electronică, Guvernul şi societatea civilă au elaborat o listă de date publice care urmează dă fie deschise până la sfârşitul anului 2012. Acţiunea decurge din Planul de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă, pe care Guvernul l-a aprobat după ce Republica Moldova a aderat la Parteneriatul Guvernelor Deschise. ”Noi am început deja implementarea acestui plan de acţiuni, însă până în prezent nu toate datele care sunt deschise sunt agregate pe date.gov.md. Acest portal serveşte ca punct de acces unic la date însă mai este mult de lucru pentru ca toate aceste date să migreze pe portal”, a declarat Irina Tişacova.

Planul conţine şi prevederi referitoare la declaraţiile pe venituri şi proprietăţi ale funcţionarilor publici, un subiect de interes sporit pentru presă şi societate. Astfel, urmează să fie modificată legislaţia pentru ca declaraţiile să poată fi depuse online, iar Cancelaria de Stat şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care încă nu s-a constituit, sunt responsabile de darea în exploatare a unui sistem informaţional automatizat pentru depunerea declaraţiilor în regim online. Aceste acţiuni urmează să fie făcute până în septembrie 2013.

”Noi am iniţiat această discuţie ca să nu ne pomenim, de exemplu, la vara viitoare, că nu avem acţiuni concrete. CNI trebuia să funcţioneze din martie şi nu funcţionează nici acum, ba mai mult, nu are nici buget pe 2012. Chiar dacă preşedintele Comisiei pentru buget din Parlament, Veaceslav Ioniţă, a recunoscut că în această privinţă a fost o scăpare, nici până astăzi ea nu a fost reparată. Avem motive să credem că persoane din actuala guvernare vor să tragă de timp ca să nu fie verificate averile lor. De aceea încercăm să punem în discuţie cel puţin prevederile programelor naţionale în acest domeniu şi să vedem cum sunt puse în practică”, a declarat preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

La rândul ei, o altă invitată la şedinţă, directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a popus instituţionalizarea unui mecanism de monitorizare a implementării Planului de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă după modelul celui de monitorizare a Strategiei de Prevenire şi Combatere a Corupţiei.

”Noi propunem să fie creat un grup de persoane alese din randul administraţiei publice, societăţii civile, de la Centrul e-Guvernare etc. care să prezinte periodic rapoarte referitoare la aplicarea prevederilor Planului de acţiuni. Apoi una dintre asociaţiile neguvernamentale poate fi abilitată cu misiunea de a monitoriza calitatea datelor care vor deveni accesibile populaţiei şi în ce măsură acestea vor putea fi utile oamenilor. Ne interesează şi mecanismele de comparare, calculare a datelor, astfel ca oamenii să poată compara, de exemplu, salariul unui funcţionar de la un an la altul şi alte informaţii legate de persoanele de demnitate publică”, a spus Lilia Carasciuc.

În acest context, Lilia Carasciuc i-a îndemnat pe jurnaliştii care au investigat legalitatea deţinerii averilor şi obţinerii veniturilor funcţionarilor să raporteze ce dificultăţi au avut în obţinerea accesului la datele publice, astfel ca procesul de deschidere a datelor să poată fi îmbunătăţit.

Şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie a fost desfăşurată în cadrul unui proiect desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Ambasadei Finlandei în Repubnlica Moldova cu sediul la Bucureşti. 

Echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice 
13.11.2012