Poliţia din Taraclia a dispus confiscarea materialelor care au stat la baza unei investigaţii publicate pe Anticoruptie.md

Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigaţia despre lacul din oraş, care a ajuns în proprietate privată, printr-o schemă dubioasă. Potrivit unei dispoziţii ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md, oamenii legi vor să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video.

Dispoziţia a fost emisă de poliţie după ce proprietarul lacului din Taraclia, Serghei Chiose, a depus o plângere în care pretinde că realizatorii investigaţiei “Cum a ajuns un iaz al statului în proprietate privată” l-ar fi provocat intenţionat la o discuţie despre viaţa lui personală şi membrii familiei sale, totul fiind înregistrat audio şi filmat cu camera ascunsă.

De fapt, ancheta jurnalistică dezvăluia că Taraclia riscă să rămână fără iazul care îl protejează de inundații, după ce bunul public a ajuns în mâinile lui Serghei Chiose, preşedintele cooperativei “Rodina Nova”, printr-o decizie a Judecătoriei Economice, emisă în anul 2011. În timp ce Primăria orașului încearcă să-și recupereze bunul pierdut, iar procurorii se chinuie de cinci ani să descopere cum a ajuns iazul pe mâini străine, Chiose a scos lacul la vânzare. Reporterii au deconspirat întreaga schemă, după ce s-au dat drept cumpărători și au filmat totul cu o cameră ascunsă. Ulterior, materialul a fost publicat inclusiv în ziarul “Svet” şi la postul local de televiziune NTS.

Din dispoziţia emisă de ofiţerul Inspectoratului de Poliţie Taraclia reiese că oamenii legii cercetează cazul în posibilitatea de a porni o urmărire penală.

Anghelina Gaidarji, autoarea investigaţiei, ne-a spus că doi poliţişti au fost la redacţia ziarului “Svet” pe 28 mai, cerând jurnalistei mai multe explicaţii.

“Au întrebat de ce investigaţia a apărut anume în acest ziar şi cine ne-a dat dreptul să o publicăm, fiind siguri că la mijloc ar fi un comanditar. Am scris o explicaţie în care am specificat că subiectul a fost realizat din propria mea iniţiativă, fiind de interes public pentru că lacul este un bun public, şi că a fost realizat în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice, după ce am aplicat pentru obţinerea unui grant. Poliţiştii au cerut contractul semnat cu CIJM, precum şi materialul video brut, dar eu am refuzat să le ofer”, povesteşte jurnalista.

Potrivit ei, oamenii legii au mers ulterior la colega sa, de la postul NTS, care la fel a fost nevoită să scrie o explicaţie. “Cred că e o primă reacţie a autorităţilor locale la o primă investigaţie serioasă despre Taraclia. Ţinând cont că trăim într-un stat unde controlul politic este extrem de prezent, probabil ei presupun că la mijloc ar sta un comanditar, ceea ce nu este adevărat. Indiferent de orice, vom continua să facem investigaţii şi să informăm localnicii despre ceea ce se întâmplă în raion”, susţine Anghelina Gaidarji.  

Președinta CIJM, Cornelia Cozonac, califică acțiunile polițiștilor drept abuz și un atac direct la libertatea presei. 

"Acțiunile reprezentanților poliției din Taraclia constituie un abuz grav în raport cu jurnaliștii care și-au făcut meseria, deconspirând scheme prin care patrimoniul public ajunge în proprietate privată. Investigația Anghelinei Gaidarji este parte a unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice și a fost realizată respectând normele deontologice. Jurnaliștii nu pot fi obligați și cu atât mai mult impuși prin ordonanțe de poliție să pună la dispoziția organelor de drept materialele care au stat la baza investigației jurnalistice. Acest demers al organelor de drept din raionul Taraclia și faptul că au interogat jurnaliștii este un abuz și un atac direct la libertatea presei, deaceea trebuie tratat ca atare. Poliția trebuie să cerceteze cazul, sub aspectul infracțiunii comise de cei vizați în investigatie, nu să se răfuiască cu jurnaliștii care au deconspirat schema frauduloasă. Centrul de Investigații Jurnalistice va cere structurilor abilitate să cerceteze și să ia atitudine față de acțiunea reprezentanților Inspectoratului de Poliție din Taraclia", declară Cornelia Cozonac. .

Și avocatul Valeriu Pleşca susţine că acţiunile oamenilor legii reprezintă o încălcare a dreptului la libera exprimare. “Este o ingerinţă nejustificată la libertatea de exprimare, întrucât investigaţia jurnalistică se referă la bunuri publice şi la fapte de interes public. Acţiunile sunt făcute în afara unui proces penal, fapt care trezeşte semne de întrebare referitor la legalitatea ridicării materialelor video”, a comentat avocatul.