Amnistia fiscală, adoptată de deputații moldoveni, criticată de SUA, UE și FMI

Ambasada SUA în R.Moldova, șeful delegației UE și reprezentanța FMI la Chișinău au criticat dur pachetul de legi privind amnistia fiscală, reducerea impozitului pe venit, legalizarea veniturilor și a bunurilor obținute ilicit, adoptat joi de Parlamentul de la Chișinău.Și opoziția a criticat inițiativele, lansate de coaliția de guvernare, iar în semn de protest a părăsit sala de ședințe. Amnistia fiscală a fost votată în grabă, în ambele lecturi, de 56 de deputați democrați și cei din grupul Partidului Popular European.

Ambasada SUA s-a arătat extrem de dezamăgită de adoptarea legislației care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. ”Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova”. ”Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi.Poporul Moldovei merită mai mult”, se arată într-un mesaj al misiunii diplomatice, postat pe Facebook.

Iar Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene în R.Moldova menționează că ”legislaţia adoptată, într-o manieră pripită şi fără transparenţă, dacă este aplicată, ar putea duce la o încălcare a angajamentelor luate față de UE în cadrul Acordului de Asociere şi ar fi în contradicţie cu reformele care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei, spălării banilor şi combaterea crimei organizate și cu îmbunătăţirea climatului de afaceri. Ne aşteptăm ca autorităţile moldovene să oprească procesul de adoptare a acestei legislaţii şi să-l aducă în conformitate cu standardele internaţionale”, afirmă Peter Michalko.

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în R.Moldova, Volodymyr Tulin susține că ”opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. Măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se arată într-un comunicat al Reprezentanței permanente a FMI în R.Moldova.

Speakerul Andrian Candu declară, însă, că proiectele incluse în reforma fiscală sunt pentru binele cetățenilor, întrucât va crește venitul oamenilor. „Aceste documente prevăd micșorarea impozitelor, creșterea scutirilor, mai multe facilități pentru mediul de afaceri, declararea voluntară a bunurilor și aducerea activelor nedeclarate în economia albă. Toate aceste modificări sunt așteptate de foarte mult timp de cetățeni și mediul de afaceri”, a afirmat Candu, citat de moldpres.

Potrivit noilor prevederi legislative, nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009:  președinți, deputați, prim-miniștri, guvernatorul și vice-guvernatorul BNM, miniștri, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor etc, toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, persoanele fizice care au fost subiecții anchetați în legătură cu băncile fraudate”, scrie Ziarul de Gardă.

Persoanele care își vor declara voluntar veniturile, vor beneficia de o garanție din partea autorităților publice, fapt ce nu va permite urmărirea acestora pentru neachitarea impozitelor, taxelor, a altor plăți în Bugetul Public Național, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat etc., iar bunurile declarate voluntar nu vor putea constitui obiectul unei cauze penale.

Un alt aspect îl reprezintă stimularea fiscală, care reprezintă anularea sumelor reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, al Serviciului Vamal, al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, inclusiv în sistemul de evidenţă specială, la majorările de întârziere şi la amenzile aferente bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, neachitate la data punerii în aplicare a prezentei legi, cu condiția achitării până la data de 20 decembrie 2016 a impozitelor, taxelor, altor plăți, aferente bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului