Andrei Năstase, la RFI: Practicile antipopulare de la Chișinău și București ne fac de râs în fața europenilor

„Practicile antidemocratice și antipopulare de la Chișinău trebuie să dispară întrucât ne fac de râs în fața europenilor, a lumii civilizate. Instalări nocturne, adoptări de legi nocturne. Cum a făcut-o Plahotniuc la Chișinău, așa o fac cei de la București. În loc să ne batem cu corupția, ne batem cu justiția”, spune într-un interviu la RFI, Andrei Năstase, primarul ales al Chișinăului.

Noul edil este în așteptarea validării rezultatelor scrutinului de duminica trecută. Judecătoria Chișinău urmează să ia o decizie în acest sens, iar ulterior Comisia Electorală Centrală și Consiliul de Circumscripție Chișinău vor publica rezultatele definitive ale scrutinului.

Între timp, Andrei Năstase vorbește la RFI despre provocările noului său mandat, relația cu Bucureștiul și acțiunile ce se impun a fi luate pentru a schimba starea de lucruri, dar și despre importanța alegerilor parlamentare din toamnă.

Nu este normal ca diferite forțe politice din România să aibă abordări diferite față de R.Moldova”

”Statul român vis-a-vis de R.Moldova trebuie să aibă o atitudine unitară. R.Moldova nu este un oarecare alt stat. Este R.Moldova. Indiferent unde aș fi, la Primărie sau în administrația centrală, România este o prioritate pentru mine. Cred că și pentru România, R.Moldova este o prioritate. Nu este deloc normal ca forțe politice diferite să aibă abordări diferite față de R.Moldova. Să găsească un consens, să ia o decizie clară cu privire la ceea ce înseamnă R.Moldova”, declară Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.  

În România se produc lucruri grave, la fel ca și în Rusia sau R.Moldova, continuă edilul ales. ”Cel care astăzi la Chișinău are toate pârghiile, Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat, și care ar trebui să facă reforme în domeniul justiției, mass-media, a capturat toate instituțiile statului și le folosește în interesul lor. În loc să se bată cu corupția, ei se bat cu statul de drept. Același lucru se întâmplă și în România”, consideră noul primar al Chișinăului.

Andrei Năstase consideră că indiferent cine se află la primăria București, lucrurile trebuie spuse pe nume. ”Nu mai putem să ascundem gunoiul sub preș la Chișinău și București. A fost ascuns peste 27 de ani. E timpul să lăsăm retoricele triumfaliste și să ne apucăm de lucru. Acum Chișinăul, R.Moldova ar putea mai puțin să ajute România, dar invers am putea să recurgem la proiecte importante, la proiecte care ar da roade în interesul cetățenilor, locuitorilor Chișinăului, suburbiilor, al tuturor cetățenilor R.Moldova. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vedem că se atacă justiția. Asemenea practici vor fi preluate într-o zi și la Chișinău. Și ni se va spune, uitați-vă, la București se întâmplă asta, de ce nu am putea să facem și aici”.

Noul primar al Chișinăului promite o vizită la București 

Andrei Năstase spune că după ce va fi învestit în funcția de primar al Chișinăului, va merge într-o vizită la București. ”Voi ajunge nu doar la Primărie, dar îmi propun la București să mă întâlnesc și cu factori decizionali ai României. Vreau să mă întâlnesc și cu ambasadorii acreditați în România, dar și pentru R.Moldova. M-aș bucura să am o colaborare strânsă cu primarul Bucureștiului. Am văzut disponibilitate dnei Firea pentru a acorda sprijin Chișinăului”.

„Pentru mine nu este importantă culoarea politică a primarilor cu care vom avea relații. Este important că acești primari au fost investiți de oameni. Ar fi bine ca cei care i-au mandatat să beneficieze de un bun management al acestor oameni”, mai spune noul edil.

”Este important ca în România lucrurile să meargă bine. Mi-am făcut o prioritate din comunicarea cu primarii de succes din România. În primul rând, primarii din vestul țării, astfel încât să aducem la Chișinău cele mai bune practici, cele mai de succes proiecte. De ce nu, să aducem la Chișinău fonduri europene și românești pentru că este nevoie de o asemenea colaborare și ea nu trebuie să se reducă doar la retorică sterilă, ea trebuie să meargă dincolo de această retorică”, continuă noul primar ales al Chișinăului.  

Între timp, Andrei Năstase și-a exprimat speranța că alegerile locale anticipate vor fi validate în scurt timp și nu va fi tergiversată prea mult luarea unei decizii de către instanță.

”Deja am constatat foarte multe probleme la Primărie, iar haosul a fost amplificat în ultimele luni”

”Acest mandat, întâi de toate, trebuie să fie validat. Nutresc speranța că acest lucru se va produce în termenii legali și nu se va întâmpla această tergiversare de care dă dovadă autoritatea electorală. Sigur că este un mandat destul de dificil. Deja am constat că există foarte și foarte multe deficiențe la nivelul managementului Primăriei. Există foarte multe locuri vacante, foarte mulți oameni pleacă de la Primărie, din cauza unor salarii foarte proaste, iar salarizarea nu depinde în mare măsură de edilul capitalei. Sunt multe probleme legate de cheltuirea banului public. Acest buget va trebuie să suporte anumite rectificări. Dar până în prezent, mulți bani care erau destinați unor activități imperios necesare pentru Chișinău, au fost deja cheltuiți. Aici sunt lucruri care îmi dau de bănuit foarte, foarte mult. Fără bani, fără oameni va fi foarte complicat”.

”Haosul de la nivelul Primăriei Chișinău a fost amplificat în ultimele luni de o asemenea manieră, încât să nu mai poți descurca acolo. Dar asta nu înseamnă că nu voi depune toate eforturile cu echipa pe care vreau să o instalez la Primărie, să reușim, în scurta perioadă de timp de un an de zile”, mai afirmă Andrei Năstase.

”Mizez pe bunul simț al consilierilor locali și voi încerca să-i conving că intențiile mele sunt bune pentru oameni”

Cum ar putea fi îmbunătățită imaginea Chișinăului, în condițiile în care aproape toate deciziile se iau în Consiliul Municipal Chișinău și aici ar putea să se confrunte cu un sabotaj, l-am întrebat pe proaspătul edil.” Legea oferă și primarului suficiente pârghii, prerogative. Voi încerca să conving consilierii, indiferent de culoarea lor politică, că intențiile mele sunt bune pentru oameni, sunt îndreptate spre creșterea calității vieții. Va depinde de ei dacă vor vota sau nu”.

”Este adevărat că, atunci când vorbim de o majoritate sau alta, eu am venit în acest mandat, fără o susținere politică consistentă. Nu am susținerea Platformei Demnitate și Adevăr sau a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru că nu avem consilieri acolo. Mizez pe bunul simț al celor care au fost aleși în 2015, pe bunul simț al tuturor. Mizez pe fiecare din cei 51 de consilieri care ar trebui să înțeleagă că mai presus de apartenența lor politică, sunt interesele oamenilor. Voi veni doar cu proiecte benefice oamenilor și atunci va trebui să răspundă în fața oamenilor, voi veni cu inițiative, bazate pe necesitățile și grijile oamenilor”.

”Am un program pe termen scurt, un an de zile. Vreau să elimin aceste scheme de haos, scheme de corupție. L-aș invita pe Ion Ceban și partidul din care face parte, dar și pe cei care îl sprijină, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon să înceteze campania electorală. Mai avem timp până la alegerile locale ordinare din 2019. Acum trebuie să creăm toate circumstanțele pentru ca Primăria Chișinău să acționeze în interesele oamenilor și după expertiză voi apela și în interiorul țării, și în exterior, România, Europa, peste tot unde bunele practici au dat rezultate.    

”La alegerile parlamentare putem da lovitura de grație ” 

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă, l-am întrebat pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr dacă formațiunea sa va lua în calcul crearea unui bloc sau a unei alianțe cu forțele pro-europene, partidele de dreapta care l-au susținut în turul doi al alegerilor locale anticipate. ”Le mulțumesc pentru sprijin. Doar uniți, putem să reușim. Îi îndemn pe toți să reflecteze asupra proceselor care se produc în R.Moldova.  Împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate avem o structură deja formalizată, încă din 20 noiembrie 2017. În acest protocol al nostru, ne-am declarat disponibilitatea pentru tot ce înseamnă oameni de valoare, integri, onești, profesioniști, meritocrația fiind unul dintre criteriile de bază de selectare. Iată în acest sens vom continua și pe viitor”.   

”Oameni de calitate sunt în toate partidele. Noi putem să facem o forță puternică, competitivă, forță cu care să dăm lovitura de grație acestei înțelegeri neasumate a lui Plahotniuc și Dodon. Înțelegerea de a face o alianță post-electorală, o alianță de stânga, o alianță care își dorește păstrarea R.Moldova într-o zonă gri, a corupției, a sărăciei, a contrabandei, a instabilității, o zonă gri din care oamenii noștri vor dori să plece, aici rămânând doar cei care dețin controlul asupra politicului și a economicului, asta de fapt fiind oligarhii”, declară primarul ales al Chișinăului.

„Sistemul electoral mixt va face ca următorul Parlament să nu fie reprezentativ” 

Iar legat aplicarea în premieră a sistemului electoral mixt, Andrei Năstase spune că există pericolul ca după alegerile parlamentare ”să avem la guvernare o alianță toxică, o alianță antipopulară, iar asta poate conduce la niște consecințe greu de anticipat”.

”Acest sistem mixt face ca următorul Parlament să nu fie reprezentativ, să fie un Parlament bazat doar pe votul a 20-30 la sută din alegători. Restul, nu vor fi reprezentați. Atunci, ne este frică, să nu se producă, ceea ce s-a produs la Kiev cu Viktor Ianukovici, pentru că pe această traiectorie mergem în momentul de față. Vlad Plahotniuc, liderul democraților este gata să supună unei explozii această țară, important pentru el rămâne libertatea sa, banii pe care i-a furat de la oameni, toate averile ilicit dobândite, de asta va face absolut tot, dar absolut tot, chiar dacă asta este în detrimentul oamenilor, chiar dacă asta este în detrimentul R.Moldova, chiar dacă asta este în detrimentul regiunii, a Europei”, conchide la RFI, Andrei Năstase, noul edil ales al Chișinăului, liderul Platformei Demnitate și Adevăr din R.Moldova.

Materialul a fost difuzat la RFI ROMÂNIA.

Varianta audio a interviului poate fi ascultată mai jos.

 

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului