APCE, îngrijorări legate de mersul campaniei electorale în R.Moldova

O delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a efectuat o vizită în R.Moldova pentru a evalua campania electorală, condamnă cazurile de intimidare și violență împotriva candidaților, înscriși în cursa pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. De asemenea, reprezentanții APCE au atenționat guvernarea de la Chișinău asupra problemei privind amplasarea secțiilor de votare în străinătate. Oficialii europeni au cerut autorităților să ia toate măsurile pentru a exclude astfel de practici în campania electorală.

Partidele politice și candidații la alegerile parlamentare din 24 februarie au, în general, posibilitatea de a-și desfășura campania în mod liber, susțin membrii delegației APCE. Cu toate acestea, oficialii europeni declară că au fost informați ”despre mai multe îngrijorări persistente care rămân încă nesoluționate. Este vorba, în special, cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților, cazuri de discurs de ură, inclusiv împotriva candidatelor femei, dar și cazuri privind utilizarea resurselor administrative, implicarea funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor, distribuirea cadourilor electorale în timpul evenimentelor electorale cu implicarea fundațiilor de caritate afiliate unor partide politice”.

Totodată, ”delegația a constatat că aspectele tehnice ale organizării alegerilor sunt gestionate în mod corespunzător de către Comisia Electorală Centrală, chiar dacă noul sistem electoral și organizarea referendumului necesită clarificări suplimentare”.

Referindu-se la decizia autorităților privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate, delegația APCE consideră că ”problema nu poate fi soluționată prin creșterea numărului buletinelor de vot atribuite fiecărei secții de votare, dacă numărul și amplasarea secțiilor de votare nu reprezintă în mod proporțional alegătorii care locuiesc în diferite țări”.

Într-o declarație de presă se arată că ”APCE a observat toate scrutinele parlamentare și prezidențiale organizate în Republica Moldova începând cu 1994”. ”Din păcate, unele probleme recurente încă nu și-au găsit rezolvarea. Mai mult decât atât, alegerile viitoare se vor desfășura în baza unui nou sistem electoral care contravine recomandărilor anterioare formulate de Comisia de la Veneția. Din aceste considerente, delegația solicită autorităților relevante să întreprindă toate măsurile necesare în vederea asigurării dreptului cetățenilor la alegeri libere în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de către Republica Moldova”.

O delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei formată din 32 de membri va reveni în Republica Moldova pentru observarea alegerilor din 24 februarie 2019. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului