Chișinău: Dodon nu poate înainta un candidat la funcția de premier, fără un Parlament funcțional

Curtea Constituțională a R.Moldova a decis, miercuri, că președintele moldovean, Igor Dodon nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru ”în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului”. Decizia magistraților vine după ce Dodon a solicitat Curții Constituționale să precizeze dacă șeful statului e obligat sau nu să desemneze candidatura la funcția de premier, în lipsa unui Parlament funcțional. 

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, ”imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea Președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii învestiturii Guvernului, atunci când există organe de conducere ale legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de învestitură”, se arată în hotărârea CC.

Totodată, Înalta Curte a subliniat că pentru a înainta un candidat la funcția de prim-ministru, președintele R.Moldova trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituțional în persoana Președintelui Parlamentului, ca reprezentant al Legislativului. ”Lipsa organului care reprezintă Parlamentul, pe de o parte, precum și lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe președintele R.Moldova să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Circumstanțele în discuție nu echivalează cu o respingere tacită sau cu o lipsă de susținere a candidaturii propuse, pentru că această candidatură nici nu poate fi propusă”, precizează magistrații.

”Totuși, în situația în care Parlamentul este reprezentat și sunt alese organele sale de conducere, Președintele Republicii Moldova poate desemna un candidat pentru funcția de Prim-ministru. Lipsa întrunirii deputaților în ședință plenară pentru examinarea chestiunii învestiturii Guvernului echivalează, în acest caz, cu o respingere a solicitării de învestitură”, se mai arată în hotărârea Curții Constituționale.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

PAS critică dur hotărârea Curții Constituționale

”Decizia de astăzi demonstrează încă o dată cât de jos a căzut această instituție. Președintele Parlamentului este doar un moderator al ședințelor plenare și în toată lumea este așa. Iar existența sau lipsa acestuia, aflarea în concediu sau pe buletin nicidecum nu este în măsură să anuleze prevederile exprese ale Constituției conform cărora Guvernul se alege cu votul majorității deputaților aleși sau legile se adoptă cu 51 de voturi. Această Curte Constituțională nu doar că extinde prevederile textelor constituționale prin interpretare adăugând la Constituție, ci chiar vine cu norme care contrazic textul Constituției și jurisprudența Curții Constituționale de până acum. În două cuvinte - dezmăț total”, susține Sergiu Litvinenco, juristul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune condusă de Maia Sandu.

La aproape trei luni de la alegerile parlamentare, partidele care au acces în Parlament nu au ajuns la un consens privind crearea coaliției de guvernare. Parlamentul s-a întrunit într-o singură ședință, în luna martie.

Potrivit legislației, în cazul în care Parlamentul este nefuncțional, nu este învestit un Guvern, la trei luni de la prima ședință de constituire a Parlamentului, șeful statului are dreptul să dizolve Parlamentul și să numească data alegerilor anticipate. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului