”Este o rușine ceea ce se întâmplă la liceul moldo-turc, este un dosar politic” Reportaj

La Chișinău, zeci de părinți, elevi, profesori au protestat în fața Parlamentului, cerând eliberarea urgentă a angajaților liceului moldo-turc, reținuți de Serviciul de Informații și Securitate și expulzați de pe teritoriul R.Moldova. Totodată, mai mulți eurodeputați, printre care și Monica Macovei au solicitat eliberarea conducerii liceului ”Orizont”, reținută abuziv. Între timp, avocații cetățenilor turci anunță că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat și va examina în regim de urgență cererea în interesele cetățenilor turci.

”Este o rușine ceea ce se întâmplă, este un dosar cu tangențe politice”, spune Olga Cernei, profesoară la liceul moldo-turc ”Orizont” din sectorul Ciocana. Aici lucrează de cinci ani. Joi, când a fost reținut directorul instituției, Olga tocmai începea ora de română cu picii din clasa 1.”M-am speriat nu pentru mine sau pentru învățăceii mei, dar pentru colegi. Aici suntem ca o familie. Chiar sunt oameni buni. Când am auzit că a fost reținut directorul liceului, am fost surprinși.Nu se simte vreo ierarhizare de posturi. Suntem toți la un nivel. Îmi place aici, sunt susținută, chiar dacă sunt tânăr specialist. Cu siguranță acest caz are tangențe politice”.

Și Aurelia Letunov este dascăl la liceul ”Orizont”. Este pentru al doilea an de când muncește aici, dar a apreciat mult atitudinea conducerii față de profesori și elevi. ”Îmi pare rău pentru ceea ce se întâmplă. Este o instituție bună, o atitudine bună față de elevi și specială față profesori.Și la ședințe suntem atenționați să nu facem deosebiri între etnii. Suntem toți egali”, ne spune profesoara.

"Tatăl meu nu este terorist, vă rog să-l eliberați. Dimineața când am vrut să plecăm cu familia la școală, a venit o mașină și l-a luat.Noi am strigat, am alergat după el. Ei nu ne-au dat voie, pe urmă sora a vrut să plece cu tata, însă au luat-o și au împins-o din mașină.Au închis ușa și au plecat. Acum nu mai știm nimic de el”, spune fiica unui director, reținut de SIS.

Dar ce cred părinții despre reținerea profesorilor turci? 

”Putem vorbi de un dosar politic.Este înfricoșător că ia trimis pe acești cetățeni din țară, fără să fie judecați aici, în R.Moldova. Te simți parcă într-un regim totalitar. Nu este plăcut”.

”Ceea ce mă doare că s-a anunțat că s-a atentat la securitatea națională a R.Moldova și este straniu. Nu știu dacă a fost vreun proces de judecată. Dacă la noi în R.Moldova lucrul se face așa, timp de cinci minute și se expulzează cetățeanul, pe mine mă deranjează.Mă simt lezat vis-a-vis de securitatea mea, a copiilor mei și a familiei mele”.

”Este totul făcut la comandă și este un show. Se zvonește că este un dosar politic, la comandă, sunt interese. Îmi pare rău că totul a avut loc dimineața, când erau copii în școală. Este urât ce s-a întâmplat”.

”Consider că este incorect deoarece acești cetățeni au cerut azil politic și nu trebuiau extrădați. Dacă sunt dovezi, să fie aduse ca să cunoască toată societatea și să nu judece greșit instituțiile competente. Că liceul se va închide, nu prea cred. Sunt oameni de afaceri care așteaptă să preia acest business.Păcat de suferința familiilor cetățenilor turci, rămase aici și cei care au plecat și nu știm nimic despre ei”.

Vestea că directorul liceului ”Orizont” de la Ciocana a fost rețint s-a răspândit foarte repede. Și unele bucătărese de la cantina școlară păreau nemulțumite de ce s-a întâmplat. „Este un om foarte bun. Avem și noi copii aici. Totul ne place. Sunt oameni buni”.

Ziarul de Gardă scrie că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” a efectuat la 6 septembrie curent o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu, situat în apropierea orașului Istanbul. Cursa nu este anunțată pe site-ul Aeroportului Internațional Chișinău.

După jumătate de oră la sol pe aeroportul din Turcia, avionul a făcut drum întors spre Chișinău, iar peste aproximativ două ore a operat cursa regulată a companiei Air Moldova pe traseul Chișinău-Istanbul. Aeronava companiei armene care a operat cursa este de model Boeing 737-55S și a fost închiriată de mai multe ori în ultima perioadă de compania Air Moldova. 

Din informațiile plasate pe portalul flightradar24.com, care monitorizează zborurile de pasageri de pe tot globul pământesc, denotă că această cursă a fost una charter și nu regulată.

Eurodeputați, șocați de acțiunile Chișinăului

Indignați de ce s-a întâmplat la Chișinău, mai mulți eurodeputați au trimis o scrisoare președintelui prorus, Igor Dodon și premierului moldovean, Pavel Filip prin care solicită să fie respectate drepturile omului, iar persoanele reținute, eliberate. Ei le-au reamintit oficialilor moldoveni că trebuie să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului, subliniind că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei.

Monica Macovei susține că i-a scris imediat deputatului european Andi Cristea, președintele Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, ca să intervină pentru a opri deportarea profesorilor în Turcia, ”unde riscă tortură, tratamente inumane, arestarea sau orice îi vine în cap lui Erdogan”. ”Dl Cristea nu a răspuns nici la scrisoare, nici la telefon. De altfel, nimeni din cabinetul său nu a răspuns în vreun fel”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

În contextul reținerii și expulzării profesorilor de la ”Orizont”, comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn a scris pe contul său de Twitter că așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova să respecte procedurile judiciare.

Totodată, premierul moldovean a cerut Ministerului Educației să ne asigure că procesul de învățământ în instituțiile în care activau cei 7 cetățeni turci nu va fi afectat. Filip a solicitat de la SIS informații suplimentare pe acest caz, ”ca să fie făcută o analiză obiectivă a situației şi să ne asigurăm că au fost respectate toate prevederile legale”.

Pe de altă parte, Igor Dodon, șeful statului susține că ”acum trebuie să așteptăm explicatiile instituțiilor, fără a cădea în interpretări gratuite și speculații politice sterile.Nu ne mai uimesc standardele duble ale presei. Au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice.A diplomaților rusi, de exemplu, la solicitarea Londrei. Guvernarea a executat atunci cerința occidentalilor, iar presa a tăcut sau a aplaudat”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Ascultați mai jos și reportajul audio.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului