PSRM, ACUM, PDM, Partidul Șor și trei independenți, în viitorul Legislativ

În viitorul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți, după prelucrarea a 100% din procesele verbale.Șeful statului, Igor Dodon atenționează că ”dacă nu se va ajunge la un consens privind formarea unei coaliții, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va stabili o nouă dată pentru alegeri.

Cetățenii moldoveni au votat pentru prima dată în baza unui nou sistem mixt de vot. 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid, alți 51 în circumscripții uninominale.

Astfel, potrivit rezultatelor preliminare, pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor e pe prima poziție cu 31,15 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26, 84 la sută. Partidul Democrat obține 23,62 la sută din voturi și Partidul Șor vine cu 8,32.

În circumscripțiile uninominale, PDM și PSRM au obținut câte 17 mandate fiecare. Candidații Blocului electoral ACUM au câștigat alegerile în 12 circumscripții uninominale, iar Partidul Politic Șor a învins în două circumscripții. Trei candidați independenți intră în următorul Parlament, fiind în circumscripții uninominale.

Potrivit prevederilor legale, Comisia Electorală Centrală prezintă Curții Constituționale lista deputaților aleși. Ulterior, magistrații Curții urmează să se confirme sau să infirme, printr-un aviz, legalitatea scrutinului, în termen de cinci zile după primirea dosarului de la CEC.

Dodon: ”Dacă nu se va ajunge la un consens privind formarea unei coaliții, voi semna decretul privind stabilirea unei noi date pentru alegeri”

Șeful statului, Igor Dodon susține că începe o nouă etapă, nu mai puțin importantă și deloc simplă și anume recunoașterea legitimității acestor alegeri, formarea majorității parlamentare și a unui guvern legitim.”Acum este important ca rezultatele alegerilor să fie examinate în mod detaliat și transparent, să se facă evaluarea juridică a tuturor contestărilor privind încălcările care, în opinia concurenților electorali, au fost depistate în mai multe circumscripții electorale”.

”La încheierea tuturor procedurilor prevăzute de legislație, însă pînă la mijlocul lunii martie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova va confirma oficial sau va declara nelegitime rezultatele alegerilor în circumscripția electorală națională și în fiecare circumscripție electorală nominală luată în parte.În cazul recunoașterii rezultatelor alegerilor pentru cel puțin două treimi de mandate de deputat, Președintele Republicii Moldova, în conformitate cu Art. 63, p. 2 al Constituției RM, va convoca prima ședință a Parlamentului de legislatură nouă nu mai tîrziu de 30 de zile după data desfășurării alegerilor, adică pînă la 26 martie”, afirmă Dodon.

Dacă însă rezultatele alegerilor vor fi declarate nelegitime, ”minimum peste 60 de zile și maximum peste 90 de zile din momentul luării respectivei decizii de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, trebuie să fie organizate alegeri parlamentare anticipate”.

”În cazul confirmării rezultatelor alegerilor, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, sînt gata să ofer o platformă de negocieri liderilor partidelor pentru crearea unei coaliții. Însă poate fi vorba doar despre o alianță dintre partide concrete și nu despre o „coaliție a minorităților” sau despre o comasare a unui partid cu un grup de deputați independenți sau „transfugii” din alte formațiuni”, declară Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor, formațiune care a obținut cele mai multe mandate în viitorul Legislativ.

Totodată, șeful statului atenționează că ”dacă nu se va ajunge la un consens cu privire la formarea unei coaliții sau procedura de numire a prim-ministrului nu se va solda cu succes, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și prin urmare, stabilirea unei noi date pentru alegeri.

Delegația UE în R.Moldova: ”Respectarea voinței alegatorilor - unul din principiile democratice fundamentale”

Între timp, Delegația Uniunii Europene la Chișinău declară că ”deși alegerile din R.Moldova au fost competitive și drepturile fundamentale au fost în general respectate”, au fost înregistrate mai multe nereguli în ziua alegerilor și în timpul campaniei electorale. Toate aceste deficiențe, identificate de observatori, trebuie soluționate”, susține delegația UE în R.Moldova.

Să spunem că, Misiunea de observare a alegerilor OSCE / ODIHR a constatat că în campania electorală, dar și în ziua alegerilor parlamentare au fost semnalate mai multe încălcări, printre care și “acuzații de presiune asupra angajaților din sectorul public, indicii serioase de cumpărare a voturilor și utilizarea rezurselor administrative in campanie. Și pentru că politicienii controlează mass-media, alegătorii au acces limitat la informții, opinii politice”. ”Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare trebuie rezolvate, ținând cont de recomandările  OSCE/ODIHR, in perspectiva tuturor scrutinelor urmatoare, de toate nivelurile”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene la Chișnău.

Uniunea Europeană va urmări evoluțiile post-electorale, ”pentru a evalua impactul acestora asupra democrației si a pluralismului în R.Moldova”. ”UE sprijină eforturile de consolidare a democrației in Republica Moldova, iar respectarea voinței alegatorilor este unul din principiile democratice fundamentale”. ”Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu toți cei care susțin procesul de reformă din R. Moldova pe care se concentrează Acordul de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției, indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de-politizarea instituțiilor statului”, susține Delegația UE la Chișinău.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului