Reportaj: „Votul nostru este călcat în picioare”

La Chișinău, mii de oameni au ieșit, miercuri, în stradă să-și apere dreptul la vot după ce Judecătoria centru a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Oamenii au venit spre seară, în fața Primăriei, au mers la sediul Partidului Democrat, după care în Piața Marii Adunări Naționale. Sute de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura ordinea publică. Manifestația a durat trei ore și s-a încheiat fără incidente. Protestele pașnice, susțin organizatorii, vor continua și astăzi, la ora 18.00.

În Piața Marii Adunări Naționale, nu departe de clădirea Guvernului, mulțimea striga în cor ”Arde Tare” și aplauda. Acest mesaj le-a fost adresat de fapt democraților, care, spun protestatarii, s-ar afla în spatele deciziei de invalidare a scrutinului, iar acum e timpul să le fie frică, întrucât poporul se ridică. Pe durata manifestației din centrul orașului, cât au mărșăluit până la sediul democraților și apoi în Piața Marii Adunări Naționale, oamenii au tot scandat “Poporul este puterea”, ”Jos mafia”, “Năstase e primar”, “Plahotniuc penal, marș la tribunal”, Poliția e cu noi”.

Primarul nou ales, Andrei Năstase, dar și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu i-au îndemnat pe oameni să iasă la protest, în fiecare zi, până când alegerile locale nu vor fi validate. „Trebuie să venim în număr mare și să ne apărăm drepturile, vom reuși doar dacă vom fi mulți și uniți, doar dacă vom conștientiza cât de critică este situația. Votul nostru este călcat în picioare”.

Instanța a publicat hotărârea motivată: Postările video pe Facebook, agitație electorală

În seara zilei de miercuri, Judecătoria Chișinău a făcut publică hotărârea motivată prin care au fost declarate nule alegerile locale. Potrivit instanței, ambii concurenți ar fi chemat cetățenii la vot în ziua scrutinului, lucru nepermis de legislație. Magistrata Rodica Berdilo a calificat postările live/video de pe Facebook ale lui Năstase, din 3 iunie, drept agitație electorală. Cu toate că în adresările sale către alegători, concurentul electoral îi îndemna să se prezinte la vot, și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, acțiunile lui reprezintă agitație electorală. Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot”.

”Rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegerilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor... Agitația electorala adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi între candidați, atestă că alegerile la finalul lor au fost alterate prin comportamentul concurenților electorali", susține instanța.

Pe de altă parte, Andrei Năstase afirmă că este discutabil faptul că îndemnul făcut în ziua alegerilor a avut ”impactul” despre care vorbește magistrata. ”Nici jumătate din cei care au vizionat live-urile nu au fost la alegeri, or, aceștia puteau fi moldoveni din diaspora, oameni de la sate, cetățeni care nu au drept de vot”, a subliniat Năstase. Primarul nou ales a subliniat că ține de competența Comisiei Electorale Centrale să stabilească dacă această încălcare a influențat rezultatele votării.

Andrei Năstase a contestat decizia de invalidare a scrutinului locale, iar până vineri Curtea de Apel urmează să se pronunțe în acest dosar.

Oficiali străini, îngrijorați de decizia de invalidare a alegerilor locale

Hotărârea privind declararea alegerilor nule a trezit a îngrijorarea oficialilor americani și europeni. Uniunea Europeană a cerut autorităților de la Chișinău să garanteze funcționarea mecanismelor democratice în ceea ce privește alegerile. Acest lucru a fost punctat la Subcomitetul de Asociere RM-UE pentru Justiție, Libertate și Securitate, care a avut loc la Bruxelles.

”Ținând cont de decizia Judecătoriei Chișinău de a invalida mandatul primarului ales Andrei Năstase, este esențial ca procedurile de contestație să se desfășoare într-un mod corect și complet transparent. La scrutinul din 3 iunie, Andrei Năstase a fost ales cu un sprijin popular al electoratului de la Chișinău. Este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată. Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, în conformitate cu standardele și obligațiile internaționale din Acordul de asociere UE-Moldova, inclusiv în ceea ce privește alegerile”, scrie jurnal.md.

Iar Ambasada SUA în R.Moldova a calificat decizia drept ”o evoluție îngrijorătoare care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic”.

Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere. Invalidarea neaşteptată şi netransparentă a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate”, se arată într-o declarație a misiunii diplomatice, postată pe Facebook.

Potrivit Partidului Democrat, “hotărârea Judecătoriei Chișinău este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea ei.Decizia nefiind una definitivă, este supusă căilor de atac la instanțele superioare. PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii”, declară Vitalie Gamurari, putătorul de cuvânt al Partidului Democrat.

Materialul a fost difuzat de RFI România.

Mai jos găsiți reportajul audio.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului