Sandu, la RFI: ”Am putea avea probleme cu gazele naturale dacă Rusia și Ucraina nu ajung la o înțelegere”

Premierul moldovean, Maia Sandu declară într-un interviu la RFI că dacă nu se va ajunge la o înțelegere, până la sfârșitul acestui an, privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, ”s-ar putea să avem probleme cu asigurarea de gaze naturale chiar dacă noi semnăm un contract cu Gazprom”. Totodată, Maia Sandu anunță că cel mai probabil, până la sfârșitul anului, va ajunge în Rusia pentru a negocia un nou contract de furnizare a gazelor naturale.

”Aici există o problemă. Este o dispută între Rusia și Ucraina cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei. Dar se discută despre acest lucru. Despre această problemă se știe și la Bruxelles și la Moscova, și la Kiev. Sperăm să se ajungă totuși la o înțelegere între Rusia și Kiev cu privire la tranzit”, afirmă Maia Sandu.

”În raport cu întrebarea dumneavoastră despre vizita în Rusia, a fost o invitație mai neoficială sau informală, pe care noi o examinăm.  Ne dorim să existe niște rezultate concrete. De exemplu, ne dorim să scoatem anumite impedimente care există astăzi la exporturile noastre în Rusia. În momentul în care reușim să pregătim la nivel tehnic niște eventuale soluții, o să venim cu informații mai concrete”, dă asigurări șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

”Trebuie să fim conștienți că și în următorii 5 ani o să avem această dependență de singurul furnizor de gaze naturale care este Rusia”

Totodată, am întrebat-o pe Maia Sandu de cât timp este nevoie ca gazoductul Ungheni -Chișinău să devină funcțional, acesta fiind o alternativă reală pentru R.Moldova.

”Va mai dura. Am discutat acest subiect cu partenerii din România în cazul vizitei pe care am avut-o acum ceva timp și chiar dacă pe segmentul Republicii Moldova, pe teritoriul nostru, lucrurile se pot finaliza destul de repede, pe teritoriul României vor mai continua lucrările de lărgire a țevii ca să poată fi majorat volumul gazului transporta. Acolo o să mai ia câțiva ani”.

”Încercăm să vedem cum pot fi urgentate lucrările. Și mai important pentru a primi o cantitate suficientă sau mai mare de gaze e nevoie să se realizeze anumite proiecte de interconectare care depășesc România. Ține de proiectul transbalcanic. Aceste lucruri se vor întâmpla în câțiva ani. Trebuie să fim conștienți că în următorii 5 ani o să avem în continuare această dependență de singurul furnizor de gaze naturale care este Rusia”, declară Maia Sandu la RFI.

Interviul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului