Valeria Vițu

Agresarea profesorilor moldoveni, pedepsită cu amenzi de peste 3 mii de euro sau până la 5 ani de detenție

Violența asupra profesorilor din partea elevilor sau părinților urmează a fi sancționată. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unei inițiative legislative de completare a Codului Educației, Codului Penal și Codului Contravențional. Potrivit proiectului, acțiunile de violență asupra profesorilor vor fi calificate ca și acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de peste trei mii de euro sau cu închisoare de până la 5 ani.

Proiectul de lege prevede că profesorii vor fi obligați să anunțe imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane. Totodată, elevii și părinții vor fi obligați să manifeste respect față de cadrele didactice, să nu admită cazuri de violență, să comunice orice caz suspect sau confirmat de violență.

„Ținând cont că în ultima perioada, profesorii semnalează tot mai multe cazuri de violență și amenințări exercitate în cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv asupra cadrelor didactice, s-a considerat că este iminentă operarea unor completări ai legislației relevante”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă la proiect.

Inițiativa legislativă aparține vicepreședintei Parlamentului, deputatei democrate Monica Babuc.

Potrivit proiectului, acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 000 lei. Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3 000 de lei ( cca 150 euro) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.

Urmează a fi completat și Codul Educației. Printre principiile fundamentale ale educației se vor regăsi principiul non-violenței în procesul de educație și principiul protecției și securității personalului didactic, științifico-didactic și științific.

Se pare că proiectul deputaților vine într-un moment important pentru mulți profesori care sunt sau au fost amenințați de elevi și părinți. Acum două zile, o învățătoare din Chișinău a lăsat pe pagina sa de Facebook un mesaj...„scrisoare, adresată lui Moș Crăciun”.

„Dacă aș ști că ai un telefon, ți-aș trimite un mesaj vocal în care urlu (la propriu), dar așa îți scriu cu speranța că vei citi. Sunt fericită. Sunt învățătoare. Inima mi-i plina de dragoste pentru copii. Sufletul îmi radiază când sunt în preajma lor. Mă regăsesc cu zâmbetul pe buze de la orice glumă firească ce o au pe buze. Sunt mândră de rezultatele mele deoarece ei sunt fericiți”.

„Dar urletul meu de astăzi nu are tangențe cu fericirea deoarece m-am ciocnit de acele nuanțe care pur și simplu frâng mulți profesori - nedreptatea, nerecunoștința, neîncrederea, toate venind din partea părinților care cred că, odată ce au achitat o taxă de studii, au cumpărat soarta pedagogului și își permit multe sau chiar prea multe asupra lui. Moșule, nu vreau să faci ceva anume pentru mine, vreau doar să îmi scrii o scrisoare înapoi în care să îmi răspunzi la următoarele întrebări: Respectul are o altă formă și eu nu știu? Cât timp banii vor fi puși mai presus de toate? De ce frica a înlocuit creativitatea, verticalitatea și măiestria pedagogilor ? Poate un părinte să îmi taie aripile în cel mai crunt mod și să mă oprească din zborul meu ? Ei bine, moșule, știu că și oprită din zbor, nu voi înceta să îmi am viața în mâini și să fiu fericita aici și acum”. Este mesajul profesoarei de la Chișinău, după ce a fost amenințată de un părinte.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului