Valeria Vițu

Chișinău: A început înregistrarea candidaților pentru alegeri. PD, ACUM, primele poziții în buletinul de vot

În R.Moldova a început desemnarea și înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a primilor concurenți electorali. CEC are la dispoziție 7 zile pentru a decide dacă înregistrează sau nu entitățile politice în calitate de concurenți electorali. 

Pe buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din februarie, Partidul Democrat va figura cu numărul 1, fiind urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Pe a treia poziție găsim Partidul Comuniștilor, iar locul patru revine Partidului Socialiștilor din R.Moldova.  

Formațiunile politice au depus, pe parcursul zilei de miercuri, documentele necesare în vederea înregistrării candidaților la funcția de deputat pe circumscripția națională la alegerile parlamentare. 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 pe circumscripții uninominale. De fapt, vorbim de noul sistem mixt de vot, criticat dur de opoziția neparlamentară, societatea civilă și oficiali europeni. 

Între timp, PD, blocul electoral ACUM DA PAS, PCRM și PSRM și-au făcut publice listele de candidați pe circumscripțiile naționale pentru scrutinul din februarie.

Cap de listă a democraților este Vlad Plahotniuc, urmat de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu. În lista democraților o găsim și pe Otilia Drăguțanu, soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, aflat în funcție în timpul fraudei bancare. Printre cei care vor să ajungă în fotoliu de parlamentar din partea PD este și Silvia Radu, actualul ministru al Sănătății, fost candidat independent la alegerile locale din vară, susținută masiv de Partidul Democrat.

Pe prima poziție în lista blocului electoral ACUM este Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, urmat de Andrei Năstase, liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr. Printre cei ajunși pe lista blocului eletoral ACUM este și Igor Munteanu, fostul Ambasador al R.Moldova în Statele Unite ale Americii sau judecătoarea Domnica Manole ,demisă din funcție după ce a criticat guvernarea. Pe lista blocului ACUM sunt incluși și doi reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Pe lista Partidului Socialiștilor nu-l găsim deocamdată pe președintele R.Moldova, Igor Dodon. Fostul premier moldovean, Zinaida Grecenâi este pe prima poziție, urmată de deputatul Vlad Bătrâncea care a rupt harta României Mari în Plenul Parlamentului, acum trei ani. Și Ion Ceban, fostul candidat la scrutinul local vrea să ajungă în Legislativ. Greaceanîi a declarat că lista totuși ar putea fi modificată până la alegeri. Anterior, Dodon afirma că va participa în campania electorală, alături de socialiști, asta în timp ce speakerul Parlamentului, Andrian Candu declara că legea nu îi permite acest lucru.

Ordinea de înscriere în buletinul de vot rămâne definitivă numai după înregistrarea la CEC în calitate de concurenţi electorali, pe circumscripția națională, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Miercuri, în prima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale au fost depuse peste 100 de cereri. 96 de candidați sunt desemnați de partide politice, iar 10 sunt candidați independenți.

Din momentul înregistrării grupurilor de inițiativă, membrii acestora vor începe colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaților respectivi la funcția de deputat. Pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul trebuie să prezinte, suplimentar la setul de documente solicitat, liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 500 și cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot, în cazul bărbaților- candidați, iar în cazul femeilor-candidate - cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători cu drept de vot din circumscripția unde candidează.

Potrivit prevederilor legale, desemnarea candidaților la funcția de deputat pentru circumscripția națională și fiecare circumscripție uninominală se încheie cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Agitația electorală este permisă începând cu 25 ianuarie.

Să spunem că, în R.Moldova, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 va fi organizat și un referendum privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 în Parlamentul R.Moldova. Inițiativa aparține democraților lui Vlad Plahotniuc care, de altfel, vor să existe și un mecanism de revocare din funcție a deputaților care nu-și fac bine treaba. Deși legal referendumul nu putea fi organizat în ziua alegerilor parlamentare, democrații au reușit pe ascuns să modifice Codul Electoral cu un amendament votat în plen, chiar înainte de anunțarea inițiativei PDM.

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului