Valeria Vițu

Chișinău: CC a validat alegerile parlamentare. Între timp, negocierile privind viitoare coaliție, în impas

Curtea Constituțională a R.Moldova a validat mandatele deputaților aleși la scrutinul parlamentar din 24 februarie. Din cei 101 deputați, 50 au fost aleși pe liste de partid, alți 51 - în circumscripții uninominale. Totodată, magistrații Curții Constituționale au respins o contestație a Blocului ACUM prin care cerea anularea rezultatelor în cinci circumscripții uninominale.

După mai bine de două ore de discuții în cadrul ședinței Curții Constituționale, ulterior și deliberări, președintele Înaltei Curți, Mihai Polalelungi, a declarat că alegerile parlamentare sunt validate, iar cererea blocului ACUM de a declara nule alegerile în câteva circumscripții uninominale, se respinge ca fiind nefondată.

„Curtea Constituțională confirmă rezultatele alegerilor Parlamentului din legislatura a 10-a din 24 februarie 2019 în circumscripția națională. Confirmă rezultatele alegerilor Parlamentului din legislatura a 10-a din 24 februarie 2019 în circumscripțiile uninominale.De asemenea, se respinge ca nefondat capătul cererii depusă de către Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS cu privire la anularea rezultatelor alegerilor în circumscripțiile uninominale” nr. 4, nr. 17,  nr. 18, nr. 47 și nr. 48 .Curtea Constituțională a respins ca nefondat capătul cererii depusă de către Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS cu privire la modul de repartizare a mandatelor de deputat în circumscripția națională”, susține Poalelungi.

De partea sa, liderul Blocului ACUM, Maia Sandu declara că în general, aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte. ”Dar în aceste 5 circumscripții uninominale frauda a atins cote considerabile. A valida alegerile în aceste circumscripții înseamnă a desconsidera total procesul democratic”.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial a R. Moldova.

În viitorul Parlament, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți.

După pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, șeful statului, Igor Dodon a menționat că ”partidele trebuie să se angajeze la modul cel mai responsabil în dialog, pentru a decide viitoarea guvernare și soarta politică de mai departe a țării”.  ”Fie că va fi creată o coaliție majoritară din partide politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor, fie că vom avea alegeri parlamentare anticipate, partidele trebuie să-și argumenteze foarte clar poziția și să-și asume consecințele.Eu personal, ca Președinte al țării, voi iniția în curînd discuții cu principalele forțe politice care au ajuns în Parlament, pentru a găsi împreună soluții optime pentru țară în actuala conjunctură post-electorală.Le amintesc liderilor politici că interesul național este mai presus de orice și trebuie să ne conducem mereu de acest deziderat”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintelui moldovean, ședința de constituire a noii Legislaturi, urmează a fi convocată până pe 26 martie.

Trebuie spus că negocierile privind viitoarea coaliție de guvernare sunt în impas. În timp ce democrații declară că sunt gata să se așeze la masa de negocieri cu reprezentanții formațiunilor care au acces în Parlament, liderii Blocului ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase spun că nu vor negocia cu hoții și nu acceptă nici un fel de dialog cu cei care țin țara în captivitate. Maia Sandu și Andrei Năstase declară că în actualele condiții, orice coaliție cu PSRM și PD este inacceptabilă.

De partea sa, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahontiuc acuză liderii blocului ACUM de provocarea unei crize în R.Moldova, odată ce nu acceptă un dialog cu democrații. Între timp, socialiștii spun că, luni, vor anunța decizia privind crearea unei majorități parlamentare.

Potrivit Delegației Uniunii Europene la Chișinău, deși alegerile din R.Moldova au fost ”competitive și drepturile fundamentale au fost în general respectate”, au fost înregistrate mai multe nereguli în ziua alegerilor și în timpul campaniei electorale. Toate aceste deficiențe, identificate de observatori, trebuie soluționate, susține delegația UE în R.Moldova.

Totodată, Misiunea de observare a alegerilor OSCE / ODIHR a constatat că în campania electorală, dar și în ziua alegerilor parlamentare au fost semnalate mai multe încălcări, printre care și “acuzații de presiune asupra angajaților din sectorul public, indicii serioase de cumpărare a voturilor și utilizarea resurselor administrative in campanie. Și pentru că politicienii controlează mass-media, alegătorii au acces limitat la informții, opinii politice”. ”Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare trebuie rezolvate, ținând cont de recomandările  OSCE/ODIHR, in perspectiva tuturor scrutinelor urmatoare, de toate nivelurile”.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului