Valeria Vițu

Chișinău: Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a obținut raportul Kroll 2

Reprezentanții companiei Kroll care investighează furtul miliardului s-au aflat marți, 2 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău și au avut întrevederi cu membrii Comisiei de anchetă care se ocupă de elucidarea acestui caz. Raportul Kroll 2 a și ajuns pe mâna deputaților moldoveni. Președintele Comisiei parlamentare care investighează furtul miliardului, Alexandru Slusari, susține că membrii Comisiei de anchetă au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care se află în posesia Procuraturii, scrie Ziarul de Gardă.

 „Raportul a fost prezentat fără lista beneficiarilor. Pentru a o obține este nevoie de consultări suplimentare, să mai scriem o scrisoare suplimentară. E un pic de tărăgănare, dar miza noastră este lista beneficiarilor. Cred că în scurt timp o vom obține”, a precizat Alexandru Slusari.

Totodată, președintele Comisiei parlamentare a menționat că reprezentanții Kroll au recomandat deputaților să nu facă public conținutul raportului. „Ne-au recomandat să nu îl publicăm sub aspectul recuperării banilor, dar noi am avut argumentele noastre. Sunt și niște solicitări de la procuratură de a nu publica raportul, dar și de la Banca Națională”, susține Slusari.

La întrevederea cu reprezentanții companiei Kroll au mai participat și membrii misiunii Fondului Monetar Internațional, dar și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Comisia de anchetă urmează să desfășoare, miercuri, o nouă ședință în cadrul căreia vor fi audiați fostul ministru al Economiei în perioada 2010-2014, Valeriu Lazăr, și fostul șef al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru.

Până în prezent, raportul final al companiei Kroll nu a fost făcut public, în pofida solicitărilor expuse de societatea civilă și fostele partidele de opoziție, aflate acum la guvernare. Compania Kroll a fost contractată la 28 ianuarie 2015 de BNM pentru a investiga fraudele care au avut loc la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Suma contractului nu a fost făcută publică.În octombrie 2015, compania Kroll a fost selectată pentru cea dea doua fază a investigațiilor privind furtul din sistemul bancar. Experții ar fi fost contractați cu sute de mii de euro, mai scrie publicația de la Chișinău, Ziarul de Gardă. 

Încă mai 2015, Eduard Harunjen, pe atunci șef al Procuraturii Anticorupție (PA), declara că ancheta Kroll nu constituie o probă în cazul investigațiilor demarate de Procuratura Anticorupție în cazul furtului de la BEM, Banca Socială și Unibank.

În iunie 2018, oficialii PA și CNA anunțau despre investigarea în proporție de 90% a fraudei bancare, iar referitor la Raportul Kroll 2, declarau că documentul este în proces de traducere în limba română și va constitui bază a investigațiilor de viitor ale procurorilor în cadrul „dosarului miliardului”.

Materialul a fost publicat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului