Valeria Vițu

Chișinău: Sandu și Năstase refuză audierile în cazul ”Open Dialog”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase au refuzat să se prezinte, luni, la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a R.Moldova” a Fundației ”Open Dialog”, condusă de activista ucraineană, Ludmila Kozlovska.Guvernarea acuză PAS și PPDA că ar fi finanțate din fonduri externe, acuzații respinse cu vehemență de liderii celor două formațiuni.

Prezentă la Parlament în dimineața zilei de luni, Maia Sandu a declarat că audierile cu ușile închise în cazul Fundației ”Open Dialog” nu sunt decât o farsă, motiv pentru care nu va participa la ședință. ”Noi răspundem în fața cetățenilor și doar în fața oamenilor suntem responsabili. Nu voi răspunde într-o ședință ascunsă de presă și cetățeni, în fața unei Comisii ilegitime create de un Parlament ilegitim din membri corupți care au comis nenumărate abuzuri”.

”Din cei 6 membri ai Comisiei, 3 sunt transfugi. Vasile Bolea este persoana care, conform RISE Moldova, a primit 500 de mii de lei din Federația Rusă prin intermediul unui off-shore din Bahamas. O parte din acești bani au fost donați PSRM-ului. Adrian Lebedinschi, fratele lui Maxim Lebedinschi, la fel ca Vasile Bolea, a primit cu împrumut 500 de mii de lei din Federația Rusă prin intermediul unui off-shore din Bahamas. Acești deputați care au finanțat PSRM cu sute de mii de lei din bani murdari din Federația Rusă nu sunt cei care ar trebui să dea verdict cu privire la finanțarea PAS. Președintele Comisiei, Igor Vremea, imediat ce a părăsit PCRM-ul în favoarea PD-ului, i-a cumpărat mașină de lux soției sale. Vicepreședintele Reșetnicov era șeful SIS în aprilie 2009 atunci când au fost maltratați tinerii în comisariatele de poliție. Simion Grișciuc a devenit transfug de la PLDM la satelitul PD-ului, PPEM, doar ca să poată rămâne director la Tutun CTC și să primească mai departe salariu de sute de mii de lei”, susține Maia Sandu.

Liderul PAS mai spune că o astfel de Comisie nu poate investiga obiectiv și transparent finanțarea PAS. ”Iar argumentul precum că ședința nu poate fi deschisă din cauza că ar fi vorba de secrete de stat este o aberație ca și întreaga anchetă inițiată de regim. PAS nu a încălcat nicio lege și se finanțează, din prima zi a înființării, transparent, legal și din donații mici de la cetățeni”, conchide Maia Sandu.

”Am cerut să mergem la această comisie, împreună cu presa sau separat nu conta, dar conta ca alături de noi să fie jurnaliștii. Oamenii din Republica Moldova care plătesc salariile acestor imorali, acestor deputați din haremul lui Plahotniuc, să știe despre ce este vorba. S-a creat o comisie în afara tuturor competențelor. Această comisie nu are competențe să examineze ceea ce examinează, nu este de competența Parlamentului acest lucru. Acești indivizi, în lipsa unor argumente împotriva partidelor noastre și împotriva noastră ca și lideri de partide, au recurs la procese de intenție, la o farsă, la terorism intelectual, așa se cheamă ceea ce fac ei”, a declarat Andrei Năstase, prezent alături Maia Sandu, la Parlament.

„Toți acești indivizi care astăzi se ocupă de persecuții, se fac vinovați de crime grave împotriva R.Moldova. Mă refer la cetățenia pe care o vând unor criminali ca și ei, mă refer la amnistia fiscală pe care au adoptat-o plahotniucii și dodonii, pentru aceste crime și pentru finanțările lor ilegale din offshore și din miliardul furat trebuie să dea socoteală. Noi suntem niște oameni curați și onești și putem să stăm la dispoziția oricăror instituții de anchetă, de justiție, din întreaga lume, nu a unor instituții capturate de un dictator pitic”, a mai adăugat liderul PPDA.

Pe de altă parte, președintele comisiei de anchetă, Igor Vremea susține că motivul invocat de liderii opoziției este neserios. „Faptul că ședințele nu sunt publice nu este un capriciu al meu sau al colegilor mei. Este determinat de caracterul informațiilor prezentate. Avem unele informații furnizate de instituțiile de resort care nu ne permit să le dăm, cel puțin la această etapă, publicității. Noi am vrut să vedem opinia și viziunile respectivilor invitați. În pofida faptului că nu au dat curs obligației legale de a se prezenta în fața comisiei, vom întocmi raportul reieșind din informațiile de care dispunem”, a declarat deputatul PD, citat de jurnal.md

Solicitat să comenteze acuzațiile precum că Fundația ”Open Dialog” ar fi finanțat partidele de opoziție, Vremea a declarat: „La moment, ceea ce vă pot spune sunt informații care denotă implicații în viața politică din R.Moldova. De aceea am vrut să vedem dacă sunt sau nu în cunoștință de cauză referitor la anumite finanțări. Cu părere de rău, nu am fost onorați cu prezența”, a spus președintele comisiei.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat săptămâna trecută că aceste audieri nu pot fi organizate cu ușile deschise pentru că în acest mod s-ar încălca legea, or comisia dispune de informații confidențiale care au fost furnizate de instituțiile din țară și străinătate, informații ce nu pot fi făcute public, scrie Ziarul de Gardă.

„Vă comunic că potrivit uzanțelor și procedurilor legale, Comisia de anchetă este obligată să vă prezinte informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

La începutul lunii octombrie, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a R.Moldova, a Fundației ”Open Dialog”, condusă de Ludmila Kozlowska  și finanțarea unor partide politice. Fundația ”Open Dialog”, cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles își propune să protejeze drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Guvernarea de la Chișinău a lansat în repetate rânduri acuzații la adresa PAS și PPDA precum că ar fi susținute de activista ucraineană, Ludmila Kozlovska, care ar critica autoritățile de la Chișinău în fața oficialilor europeni. Maia Sandu și Andrei Năstase au respins aceste acuzații, calificându-le drept nefondate.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului