Valeria Vițu

Cu ce promisiuni vin concurenții electorali cu șanse la parlamentarele din R.Moldova?

În viitorul Parlament de la Chișinău ar putea accede patru formațiuni politice. Este vorba de Partidul Socialiștilor, cu 39 la sută, urmat de Partidul Democrat care ar acumula 14 la sută din voturi. Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea fi ales de 13 la sută dintre cetățeni, urmat de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, cu 9 la sută. Sunt datele celui mai recent sondaj de opinie, realizat și prezentat de Institutul Republican Internațional. Dar cu ce promisiuni vin concurenții cu șanse la scrutinul din 24 februarie ?

”Fapte, nu vorbe!”

Partidul Democrat din Moldova  (PDM) va fi primul pe buletinul de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie. Cap de listă este liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc. Democrații s-au lansat oficial în campania electorală cu sloganul ”Fapte, nu vorbe”. PDM promite alegătorilor că poate asigura ”cea mai puternică dezvoltare economică în următorii 4 ani”.

În plus, Partidul Democrat va susţine categoric opţiunea pro-occidentală a R.Moldova, inclusiv prin realizarea accelerată a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. ”Vom dezvolta relaţiile cu toţi partenerii externi şi în primul rând cu vecinii noştri, România şi Ucraina, dar şi cu Rusia, cu toate statele CSI şi cu parteneri internaţionali strategici. De asemenea, PDM promite să continue demersurile diplomatice pentru retragerea completă a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, ”pas esenţial în rezolvarea conflictului transnistrean şi în reîntregirea ţării”, se arată în manifestul electoral al democraților pentru alegerile parlamentare.

Tot din programul electoral al PDM, aflăm că și de acum încolo vor avea grijă de familii, copii, tineri și pensionari. Promit majorări și în următorii patru ani, astfel încât salariul mediu pe economie să ajungă la 650 euro, astăzi fiind în jur de 7000 lei (cca 350 de euro).  Totodată, PDM promite infrastructură modernă şi dezvoltare regională. Doar în 2019 vor fi modernizate încă 2600 de kilometri de drumuri în toată ţara, iar în 4 ani de zile, vor fi modernizate în total 10 000 de kilometri de drumuri. Democrații își doresc și interconectarea reţelelor electrice dintre Republica Moldova şi România, ”creând alternativa energetică şi pentru energia electrică”, susține PDM.

Iar cât ține de domeniul sănătății, democrații promit că nu vor mai exista sate fără medici în R.Moldova. La capitolul educație, PDM ne asigură că nu va fi închisă nici o școală. Dacă ar fi să vorbim despre economie și business, din programul electoral al PDM aflăm că vor atrage investitori importanți, vor continua să creeze noi locuri de muncă bine plătite, oferind astfel oportunităţi de dezvoltare profesională.

Democrații vorbesc și despre justiția echitabilă și stat de drept puternic. ”Atitudinea pe care am adoptat-o şi pe care o menţinem este de toleranţă zero la corupţie în Justiţie. Vom construi un sistem al Justiţiei în serviciul cetăţeanului, astfel încât fiecare om să beneficieze de dreptate şi tratament egal, respectiv de o justiţie transparentă, eficientă, în cadrul unor proceduri simplificate şi pe înţelesul tuturor”, se mai arată în programul electoral al PDM.

”Învingem ACUM!”

La alegerile parlamentare din R.Moldova, Blocul electoral ACUM DA PAS, din componența căruia fac parte Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), va ocupa a doua poziție pe buletinul de vot. ”Învingem ACUM” este sloganul Blocului electoral, cap de listă e Maia Sandu, liderul PAS, urmată de Andrei Năstase, președintele PPDA. Și dacă în cazul partidelor politice, pragul de accedere în Parlament este de 6 la sută, în cazul blocului electoral acesta este de 8 la sută.

Blocul electoral ACUM vine cu cinci angajamente cheie care urmează a fi realizate în următorii patru ani în domeniul justiției, sănătate, educație, medicină și integrare europeană.

ACUM promite creșterea veniturilor populației, salarii minime până la 11 mii lei (peste 550 euro), majorarea finanțări școlilor pentru ca părinții să nu mai fie obligați să achite taxe suplimentare, precum și creșterea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută. De asemeneareducerea cu 25 la sută a cheltuielile oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative. Totodată, blocul ACUM promite eliminarea din justiție a procurorilor și judecătorilor corupți, lichidarea structurilor oligarhice și combaterea corupției mari, precum și recuperarea miliardelor furate, inclusiv prin confiscarea averilor ilicite. Prin urmare, îndeplinirea tuturor condițiilor până în 2023 pentru a depune cererea de aderare a R.Moldova la UE.

ACUM își asumă implementarea tuturor măsurilor prevăzute în cadrul Acordului de Asociere, precum și a recomandărilor ultimei rezoluții a Parlamentului European, printre care anularea sistemului mixt și confirmarea voinței alegătorilor exprimate în alegerile pentru primăria municipiului Chișinău.

”Noi ne obligăm să restabilim relațiile cu UE și să obținem asistența financiară suspendată în primele 3 luni de guvernare. Ca urmare a acțiunilor noastre, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de creșterea finanțării din partea UE, inclusiv de cele 100 de milioane de euro blocate din cauza ultimelor acțiuni ale guvernării PD, resurse care vor fi investite în proiecte sociale, în proiecte de infrastructură, în proiecte pentru dezvoltarea antreprenoriatului, în proiecte la nivelul administrației publice locale și în domeniul consolidării independenței și profesionalismului instituțiilor publice. Vom face dreptate oamenilor onești prin investigarea reală a furtului miliardului și realizarea reformei în justiție cu susținerea partenerilor europeni”, susțin membrii blocul electoral.

De asemenea, ACUM promite să consolideze relația specială cu România, ”care se bazează pe respectul reciproc pentru democrație, stat de drept și prosperitate”. ”Vom intensifica relațiile în domeniile economic, educație și energetic. ACUM își asuma finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va permite Republicii Moldova să importe resurse energetice din Vest”. ”Parteneriatul strategic cu SUA va fi de o importanță critică pentru ACUM, în special în 4 domenii-cheie: democrație și bună guvernare, inclusiv anticorupție; independență energetică; dezvoltare economică și financiară; cooperare în materie de securitate. Vom miza pe sprijinul SUA în investigarea furtului miliardului”.

În relația cu Rusia, ACUM se va axa pe ”crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea unui parteneriat reciproc avantajos și bazat pe respect reciproc. Vom pune accent pe diminuarea vulnerabilităților economice, energetice, sociale și politice, dar, mai ales, informaționale ale Republicii Moldova față de Kremlin. În același timp, vom crea condiții optime pentru relații economice reciproc avantajoase. De asemenea, vom mobiliza sprijinul internațional pentru a determina Federația Rusă să-și retragă necondiționat și imediat trupele de pe teritoriul Republicii Moldova”.

”Votăm socialiștii. E logic” 

Partidul Socialiștilor din R.Moldova (PSRM) s-a lansat oficial în campania electorală cu sloganul Votăm socialiștii. E logic”. Cap de listă e fostul premier, Zinaida Greceanîi. La alegerile din 2014, socialiștii au obținut 20,51 la sută din voturi sau 25 de mandate de deputat din cele 101, astfel înregistrând cel mai bun scor electoral. În buletinul de vot, PSRM va ocupa a patra poziție. Igor Dodon, liderul informal al PSRM vorbește despre victoria absolută în alegerile din 24 februarie și pledează pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare. O soluție de alternativă ar fi convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Nu unirii cu România”, o spun din nou socialiștii. ”PSRM este unicul partid consecvent al stataliștilor moldoveni. Pentru noi este inacceptabilă desfășurarea activităților și existența partidelor și a formațiunilor care se declară pentru lichidarea Moldovei și unirea cu oricare alt stat, precum și difuzarea televiziunilor care fac propagandă pentru absorbția Moldovei de către statul vecin. Vom interzice difuzarea în Moldova a televiziunilor unioniste, care fac propagandă pentru lichidarea Republicii Moldova”, se arată în programul electoral al PSRM.

Iar când vine vorba despre colaborarea cu alți parteneri în Est și în Vest, Partidul Socialiștilor susține că va dezvolta colaborarea reciproc avantajoasă în primul rînd  cu China, SUA, Turcia, Israel, Turkmenistan, Azerbaidjan.

Ba mai mult, socialiștii ”vor să pună capăt propagandei antirusești la nivel de stat și vor reîntoarce dreptului populației țării de a alege individual ce televiziune și din ce țară să vizioneze”. ”Noi vom restabili în totalitate și vom ridica la un nou nivel parteneriatul strategic al Republicii Moldova cu Federația Rusă”. PSRM va iniția adoptarea Legii privind  funcționarea limbilor pe teritoriul R.Moldova, potrivit căreia, limba moldovenească va deveni de stat, iar limba rusă va obține statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova

Totodată, Partidul Socialiștilor promite să închidă oficiul NATO, inaugurat la Chișinău în 2017 și dă asigurări că R.Moldova nu va adera la nici un bloc militar. PSRM este preocupat și de Istoria Moldovei despre care spune că va reveni în școli. ”Copiii noștri trebuie să studieze istoria țării noastre, nu a unui stat străin. Vom readuce în programul de învățământ disciplina „Istoria Moldovei”, afirmă socialiștii.

Potrivit PSRM, ”actualul regim a discreditat totalmente relațiile cu Uniunea Europeană și însăși noțiunea de standarde europene”. Și anume ei, socialiștii, vor restabili relațiile R.Moldova cu UE, în primul rând ținând cont de interesele țării și vor menține regimul fără vize cu Uniunea Europeană. În același timp, Partidul Socialiștilor va continua colaborarea cu Uniunea Economică Eurasiatică.

Să mai spunem că socialiștii își propun ”să apere consecvent religia ortodoxă și valorile tradiționale” și ”nu vor admite impunerea valorilor străine nouă, care distrug  morala noastră tradițională”. ”Noi nu vom admite răspândirea ideologiei anti-familie. Din „Legea privind egalitatea de șanse” va fi exclusă mențiunea cu privire la minoritățile sexuale”, susține PSRM.

Deși președintele moldovean, Igor Dodon a declarat că nu se va implica în campania pentru parlamentare, șeful statului a vorbit recent la Moscova, acum și în satele din Moldova despre importanța scrutinului din 24 februarie.

”La voi poate fi ca în Orhei”

Partidul Șor condus de Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, se află la limita pragului accedării în Parlamentul de la Chișinău. 5 la sută ar obține formațiunea condusă de primarul de Orhei, potrivit sondajului Institutului Republican Internațional.

”La voi poate fi ca in Orhei” asta ne promite Șor prin sloganul formațiunii care poate fi văzut pe afișe și panouri electorale care au împânzit Chișinăul și în alte localități din țară. La scrutinul parlamentar precedent, din 2014, formațiunea s-a înregistrat în calitate de concurent electoral, dar s-a retras ulterior în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Partidul lui Șor promite majorarea bugetului de stat, construcția mai multor întreprinderi, locuri de muncă bine plătite și restabilirea infrastructurii „cum a fost pe timpurile sovietice”. De altfel, Șor își dorește restabilirea colhozurilor după alegeri. Primul a și fost inaugurat în ajunul campaniei electorale, în raionul Orhei.

Ilan Șor este sigur că formațiunea pe care o conduce va câștiga alegerile și va începe „reconstrucția Republicii Moldova”. Să mai spunem că Partidul lui Șor pledează pentru introducerea pedepsei cu moartea, dar și menținerea statalității și neutralității Republicii Moldova. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului