Valeria Vițu

Deputații moldoveni i-au recomandat lui Dodon să-l demită pe procurorul general. ”Harunjen, numit ilegal”

Parlamentul de la Chișinău, convocat marți în ședință, i-a recomandat șefului statului, Igor Dodon să semneze decretul prin care să fie demis procurorul general al R.Moldova. Tot marți, majoritatea parlamentară, formată din socialiști și cei din Blocul ACUM, a decis că procurorul general nu a fost eligibil, acum trei ani, de a fi numit în această funcție. Între timp, deputații democrați s-au arătat indignați de hotărârea majorității parlamentare PSRM-ACUM, calificând votul deputaților ca fiind un „atac furibund la adresa independenței Procuraturii”.

Dintre cei 81 de deputați, prezenți la ședința de marți a Parlamentului, 56 aleși ai poporului au votat un proiect de hotărâre prin care se constată că procurorul general, Eduard Harunjen a fost numit ilegal în funcție, în decembrie 2016. Potrivit deputaților blocului ACUM, înainte de a deveni șef al Procuraturii Generale, Harunjen a deținut, timp de nouă luni, calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, ceea ce contravine legislației.

Pe de altă parte, democratul Sergiu Sîrbu a criticat dur acțiunile majorității parlamentare. 

Ședința Parlamentului a fost convocată după ce, luni, șeful statului, Igor Dodon declara că Legislativul trebuie să inițieze procedura de demitere a procurorului general. ”Mai bine de o lună, împreună cu toată societatea noastră, cu conducerea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, i-am cerut dlui Harunjen să-și depună demisia de onoare. Spre deosebire de alți demnitari de stat de rang înalt, procurorul general actual, instalat în funcție cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate, așa și nu a avut curajul să plece. Chiar de la momentul numirii sale în funcție am contestat modul în care dl Harunjen a devenit procuror general”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

După votul din Parlamentul R.Moldova, șeful statului, Igor Dodon urmează să semneze decretul de demitere a procurorului general.”Restabilirea și consolidarea statului de drept în Republica Moldova este prioritatea primordială pentru noi și orice încercare de a dinamita acest proces va fi curmată cu toată determinarea”, susține Igor Dodon.

Menționăm că în aceste zile, procurorul general, Eduard Harunjen se află în concediu medical, fiind internat în secția Cardiologie a Spitalului Cancelariei de Stat.Ministrul de interne, Andrei Năstase a solicitat, luni, Consiliului Superior al Procurorilor să declanșeze o urmărire penală pe numele procurorului general, Eduard Harunjen.

De partea sa, procurorul general spune că nu are de ce să plece din funcție, iar instituția pe care o reprezintă nu trebuie să fie implicată în politică. „Îmi dau seama că sunt un măr al discordiei în tot ceea ce înseamnă politică și organizarea politică în țară. Îmi dau seama despre pericolele și dizgrațiile care apar în interiorul acestei coaliții. Asta mă face și mai puternic și îmi dau seama că instituția pe care o reprezint nu trebuie să participe la disputele politice”, a declarat Harunjen, citat de portalul Agora. 

Recent, mai multe ong-uri de la Chișinău au lansat și o petiție prin care cereau demisia lui Harunjen. Atât șefa Executivului de la Chișinău, Maia Sandu, cât și președintele R.Moldova, Igor Dodon au cerut demiterea lui Harunjen. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului