Valeria Vițu

Guvernul R.Moldova a inițiat negocierile pentru semnarea a trei acorduri de finanțare cu UE

Peste 40 mln de euro vor fi acordați R.Moldova, sub formă de granturi, de Uniunea Europeană. Banii vor fi utilizați pentru lupta împotriva corupției, reformarea justiției și susținerea regiunilor locale. Înainte de a merge într-o nouă vizită la Bruxelles, premierul moldovean, Maia Sandu a convocat marți ședința Executivului. Membrii Guvernului au aprobat inițierea negocierilor și semnarea a trei acorduri de finanțare dintre Cabinetul de miniștri de la Chișinău și Comisia Europeană. 

Primul Acord de finanțare, în valoare de 8,49 milioane de euro, se referă la consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova. Acordul include o serie de măsuri pentru a reforma justiția și a dezvolta programul de toleranță zero față de corupție în rândul cetățenilor. De asemenea, banii vor fi folosiți pentru  a consolida mecanismele de investigare și urmărire penală, precum și eficientizarea sistemelor naționale de recuperare a bunurilor și de declarare a averii. Acordul urmează a fi implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Cel de-al doilea Acord prevede susținerea economică inclusivă a regiunilor țintă, în special Cahul și Ungheni, care au fost selectate în comun cu partenerii de dezvoltare din UE. Astfel, în baza Acordului, Republica Moldova va beneficia de un grant de 23,5 milioane de euro. Mijloacele vor fi utilizate ”în scopul sporirii capacității cetățenilor de a obține condiții mai bune de viață și creării locurilor de muncă în aceste regiuni. Totodată, vor fi sprijinite inițiativele de antreprenoriat în rândul tinerilor și crearea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Acțiunile vor fi implementate cu sprijinul Programului Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

Cel de-al treilea Acord care urmează a fi semnat cu Comisia Europeană are ca obiectiv general implementarea Acordului de Asociere, în special pe dimensiunea socială. Acesta va oferi măsuri de sprijin pentru promovarea egalității de gen în țara noastră și combaterea violenței în familie.

Costul total al Acordului este de 10,7 milioane de euro, nerambursabili, iar printre beneficiari se numără Ministerul Educației Culturii și Cercetării,  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, autoritățile publice locale din raioanele Ungheni și Cahul, dar și organizații ale societății civile.

Precizăm că, marți, prim-ministrul Maia Sandu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi sunt așteptate la Bruxelles, unde vor avea mai multe întrevederi cu oficiali europeni.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului