Valeria Vițu

Pavel Filip:”Președinția română la UE este o oportunitate de avansare a agendei europene a R.Moldova”

Prim-ministrul R.Moldova, Pavel Filip i-a transmis, vineri, o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care felicită România cu prilejul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene. În opinia lui Filip, ”este o etapă de mare responsabilitate, dar și o ocazie deosebită de afirmare”. 

Pavel Filip și-a exprimat speranța că, pe parcursul Președinției române la Uniunea Europeană,  Republica Moldova va avansa în relațiile sale cu UE și își va consolida poziția sa în cadrul Parteneriatului Estic. „Salutăm intenţia Preşedinţiei române de a lansa reflecţii strategice cu privire la viitorul cooperării cu țările Parteneriatului Estic (PaE). Republica Moldova este interesată ca în viitor PaE să îmbine de o manieră mai armonioasă necesităţile de cooperare tehnică şi sectorială cu priorităţile politice pe termen lung ale partenerilor estici, în special ale celor trei țări asociate”, susține premierul moldovean.

Șeful Executivului de la Chișinău a menționat că, în prezent, există un dialog foarte bun cu Bucureștiul, iar agenda comună este una europeană.”Urmează să fie dezvoltate în continuare proiecte de infrastructură și de interconectare, astfel încât Republica Moldova să fie mai aproape de marea familie europeană.

Pavel Filip și-a exprimat încrederea că mandatul României este o oportunitate atât pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova, cât și pentru aprofundarea cooperării bilaterale.

România a preluat, la 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene, una dintre cele șapte instituții europene, care, alături de Parlamentul European și Comisia Europeană, este responsabilă pentru negocierea legislației europene.

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului