Valeria Vițu

PDM îl acuză pe Andrei Năstase de agitație electorală, în incinta secției de votare

Partidul Democrat din Moldova a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală, fiind nemulțumit de faptul că Andrei Năstase, copreședintele Blocului ACUM DA PAS ar fi făcut agitație electorală, în incinta secției de votare, lucru nepermis de legislația electorală.   

”Din imaginile video distribuite de mass-media, se vede clar că acesta face agitaţie electorală în cadrul secţiei de votare în favoarea sa şi a Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS. Menţionăm că, pe lângă încălcarea astfel a legislaţiei electorale, potrivit art.52 din Codul contravenţional, continuarea agitaţiei electorale în ziua votării, fie în incinta secţiei de votare, fie la intrarea în localul secţiei de votare, este o încălcare care se sancţionează cu amendă”, se arată într-un comunicat de presă al democraților. PDM solicită Comisiei Electorale Centrale să examineze acest caz ”de comun cu organele de drept responsabile de constatarea unor asemenea contravenţii administrative”.

 Andrei Năstase a îndemnat alegătorii ”să iasă la vot și să ne facem singuri dreptate. Ei, cei care mai stăpânesc încă Moldova, au ieșit și astăzi la furat. Vă îndemn pe toți să ieșim la votat.De Dragobete, cu dragoste de Moldova, împreună vom învinge.Ieșim astăzi toți la vot și de mâine va fi bine.După atâta umilință, corupție și sărăcie, a venit timpul ca democrația să ne bată la ușă!”, a declarat Andrei Năstase, copreședintele Blocului ACUM, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Să amintim că, scrutinul local din vara trecută a fost invalidat de către instanța de judecată pentru că Andrei Năstase, liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr a îndemnat pe rețelele de socializare alegătorii să iasă la vot.

Democrații au mai depus o sesizare la CEC prin care acuză socialiștii că ar mitui alegătorii din stânga Nistrului și solicită autorității electorale să sancționeze formațiunea, în conformitate cu art. 75 din Codul electoral, ”referitor la răspunderea juridică pentru încălcarea legislației electorale”.

Tot democrații au sesizat Comisia Electorală Centrală după ce pe o urnă de vot din Comrat a fost surprinsă stema Federației Ruse în loc de cea a R.Moldova. ”Pe lângă faptul că acest lucru contravine prevederilor Instrucţiunii cu privire la asigurarea infrastructurii secţiei de votare, aprobată de CEC, în acest mod se încalcă Codul electoral, care stabileşte că nu pot fi utilizate simboluri ale unor state străine sau organizaţii internaţionale.Considerăm de asemenea că folosirea unei urne de vot cu emblema Federaţiei Ruse este un element de agitaţie electorală ce favorizează acele forţe politice şi acei candidaţi care susţin orientarea pro-rusă a Moldovei.Solicităm Comisiei Electorale Centrale examinarea cazului sesizat şi înlăturarea încălcărilor admise de către Biroului electoral al secţiei de votare nr. 45/7”, susține Partidul Democrat din Moldova. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului