Valeria Vițu

R.Moldova: Sute de primari condamnă decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare a UE

Peste 700 de primari și președinți ai consiliilor locale au condamnat decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare a Uniunii Europene pentru R.Moldova. Aleșii locali, în mare parte reprezentanți ai Partidului Democrat, se declară ”dezamăgiți și nedumeriți” de rezoluția recentă votată de Parlamentul European și au venit cu adresări către instituțiile europene . Liderii opoziției pro-europene de la Chișinău susțin, însă, că scrisoarea primarilor reprezintă o dovadă în plus de instaurare a dictaturii în R.Moldova.

Primarii califică ”inacceptabilă condiționarea susținerii europene, inclusiv financiare, pentru derularea unor procese care nu pot fi și nu trebuie controlate de factorul politic”. ”Votul deputaților dintr-un grup politic al Parlamentului European, fără a avea o susținere semnificativă din partea celorlalte grupuri politice, denotă o poziție părtinitoare și o abordare superficială a problemei”.

”Este nedrept ca o decizie judecătorească luată în mod legal la Chișinău să pună sub semnul întrebării deschiderea Uniunii Europenii față de procesele de europenizare ce au loc în Moldova. Totodată, proiectele benefice pentru cetățenii Republicii Moldova, inițiate cu susținerea financiară a Uniunii Europene, dar și eforturile de schimbare a mentalității și a poziției omului de rând pentru susținerea cursului pro-european, astăzi sunt în pericol”, susțin peste 700 de primari din R.Moldova.

Potrivit semnatarilor, ”unii lideri politici, indiferent de faptul că se declară proeuropeni, nu au nimic în comun cu interesele oamenilor simpli și că aceștia nici nu vin să discute cu un președinte de raion fără acuzații și învinuiri politice sau de altă natură. Tot ei nu se interesează de problemele lor și de soluțiile posibile în situația financiară actuală. Cetățenii așteaptă de la noi drumuri bune, sisteme de canalizare și aprovizionare cu apă, instituții de învățământ școlar și preșcolar dotate și multe alte lucrări pe care le-am inițiat cu ajutorul fondurilor europene. Astfel de proiecte de modernizare locală au fost lansate bazându-ne exact pe acele promisiuni ale înalților demnitari europeni, pe acele aspirații europene pe care ni le-ați oferit venind și stând alături de politicienii moldoveni”, afirmă aleșii locali.

Scrisoarea a fost adresată președintelui Parlamentului European, Antonio Taiani, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, șefului delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorului SUA în Republica Moldova, James Pettit, și ambasadorilor țărilor membre UE în Republica Moldova.

Andrei Năstase: ”Scrisoarea a apărut ca urmare a unor presiuni fără precedent asupra aleșilor locali” 

La rândul său, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că scrisoarea, elaborată de consilierii democratului Vlad Plahotniuc, a apărut ca urmare a unor presiuni fără precedent asupra aleșilor locali. ”Sub amenințarea deschiderii unor dosare penale, aleșii locali au fost forțați să semneze acest text. Asistăm, așadar, la o gravă încălcare a prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, a tuturor prevederilor constituționale și legale ce țin de autonomia locală și descentralizarea administrativă”.

”Aceste acțiuni publice ale primarilor nu sunt în beneficiul propriilor alegători, care cu siguranță nu i-au ales în aceste funcții ca să reprezinte interesele personale ale uzurpatorului în lupta acestuia cu lumea civilizată. De asemenea, aceste demersuri riscă să compromită toate eforturile Uniunii Europene care de-a lungul anilor a susținut, inclusiv financiar, activitățile de consolidare a autonomiei locale. Se produc astfel grave prejudicii pentru imaginea țării noastre în fața partenerilor noștri externi. Acest caz se înscrie în procesul pe care l-am semnalat de multe ori și anume disoluția autorității statului”, a scris Năstase pe pagina sa de Facebook.

După ce magistrații moldoveni au invalidat alegerile locale și a mandatul primarului ales, Andrei Năstase,  Parlamentul European a adoptat la 5 iulie o rezoluție prin care a cerut Comisiei Europene să suspende plățile prevăzute pentru asistența macrofinanciară și suportul bugetar pentru Republica Moldova.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului