Valeria Vițu

Sandu, la RFI: ”Săptămâna viitoare voi merge din nou la Bruxelles, iar până la sfârșitul anului probabil și la Moscova”

După ce a efectuat mai multe vizite importante la București, Bruxelles, Kiev și Berlin, premierul moldovean, Maia Sandu spune într-un interviu la RFI că săptămâna viitoare din nou va merge la Bruxelles. Iar până la sfârșitul acestui an, șefa Executivului de la Chișinău cel mai probabil va merge și la Moscova.

”Avem tare multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Timpul este puțin. A trebuit să merg la Bruxelles pentru că avem nevoie de asistență externă. Am mers la București și la Kiev pentru că este nevoie să rezolvăm niște probleme imediate legate de proiectele în derulare. S-ar putea să merg la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a semna câteva acorduri pentru ca această asistență UE, reluată recent pentru R.Moldova, să poată să se deburseze în curând. În rest, sper ca în următoarele săptămâni să planific mai multe vizite pe teritoriul Republicii Moldova. Aș vrea să pot să rămân aici, acasă”, spune Maia Sandu.

”Există o perspectivă bună de îmbunătățire a colaborării cu vecinii noștri”

Întrebată cum vede evoluția relațiilor bilaterale în special cu statele vecine, România și Ucraina, șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău spune, pentru început, că a fost foarte bucuroasă și impresionată de căldura cu care a fost primită recent delegația R.Moldova. ”În România reprezentanți ai tuturor partidelor politice ne-au vorbit despre faptul că au vrut să ne ajute. La fel al Kiev, am avut o întâlnire foarte bună cu președintele Zelensky. Am avut o întâlnire bună și la Guvern, dar sunt alegeri parlamentare în curând și va fi o nouă echipă în Guvern. Atunci, cel mai probabil va trebui să revenim sau să revină colegii mei din cabinet ca să discute cu omologii lor pentru a soluționa anumite probleme. Dar există deschidere, există o perspectivă bună de îmbunătățire a colaborării cu vecinii noștri”, declară Maia Sandu.

”UE își dorește ca în R.Moldova lucrurile să se îmbunătățească pentru cetățeni”

Potrivit premierului moldovean, ”Uniunea European, la fel ca și alți parteneri de dezvoltare, își dorește ca în Republica Moldova lucrurile să se îmbunătățească pentru cetățeni, cetățenii să trăiască mai bine, să avem stabilitate într-un context democratic în care țara se dezvoltă și cetățenii își recâștigă încrederea în Republica Moldova. Exact acestea sunt și obiectivele noastre. De aceea ne este mai ușor să conlucrăm, să comunicăm. Ne bucurăm de încredere. A trecut doar o lună și noi am reușit să obținem prima decizie a Uniunii Europene de deblocare a finanțării externe. Dacă vă amintiți, noi promiteam că vom face acest lucru în 3 luni. Ne-a reușit mai grabnic, dar încă sunt foarte multe lucruri de făcut”.

”Partenerii externi își doresc ca în Republica Moldova să fie consolidate instituțiile democratice, procesele democratice. Partenerii europeni, la fel ca noi, își doresc ca în Republica Moldova să existe stat de drept, să existe justiție care să pună în aplicare legile și să stea la straja implementării acestora. Să existe instituții care ar preveni corupția și care ar sancționa cazurile de corupție care s-au întâmplat, instituții care ar recupera banii publici furați în trecut”, continuă prim-ministrul R.Moldova.

”Pentru a recâștiga încrederea cetățenilor trebuie să realizăm măsuri concrete”

”Este adevărat că este greu de recâștigat încrederea oamenilor care au avut speranțe legate de o viață mai bună. Pentru a recâștiga încrederea cetățenilor trebuie să realizăm măsuri concrete, oamenii trebuie să simtă îmbunătățirea situației. Pe anumite domenii lucrurile se pot schimba repede. Pe alte domenii lucrurile nu se pot schimba suficient de repede”, afirmă șefa Executivului de la Chișinău.

Maia Sandu vine și cu exemple. ”Dacă vorbim despre reforma justiției, Guvernul nu poate, la modul direct, să investigheze cazurile de corupție, să inițieze dosare penale. Nu ține de competența Guvernului și e normal să fie așa. Într-un fel, depindem de viteza cu care se vor începe reformele în procuratură și în instanță. Dar, oricum, cu toții trebuie să ne implicăm, să facem tot ce putem și în domeniile în care avem competențe directe și în domeniile în care nu avem aceste competențe directe ca să transmitem semnale clare cetățenilor că lucrurile încep să se miște în direcția corectă”, conchide la RFI, premierul R.Moldova, Maia Sandu. 

Interviul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului