Valeria Vițu

Un ghid cu 30 de vinuri străine, lansat în R.Moldova

La Chișinău, a fost lansat un nou ghid despre vinuri. De această dată vorbim despre publicația „30 de vinuri străine în Moldova”, realizată de jurnalistul Andrei Cibotaru, fondatorul finewine.md. Noul ghid vine după ce în toamnă la Chișinău, dar și la Snagov a fost prezentat ghidul „50 de vinuri bune moldovenești” al bloggerului moldovean. 

„Sunt zeci sau chiar sute de regiuni care fac vinuri desăvârșite. Bune ca ale noastre sau poate chiar mai bune. Moldova e o picătură în imensul ocean al vinului. Această publicație își dorește să fie un ghid în lumea vinurilor străine, disponibile în Moldova. Un răspuns la întrebarea ce vinuri străine bune sunt în Moldova”, spune într-un interviu la RFI, Andrei Cibotaru.

„Cel mai scump vin străin, inclus în ghid, costă aproape 500 euro. Este cu adevărat un vin de pus la icoane. Nu prea avem cumpătători pentru acest tip de vin. Dar după lansarea ghidului, unii au început să se intereseze unde pot să-l cumpere. Avem vinuri bune străine și la 10 euro. Astea ar fi cele mai ieftine”, afirmă Andrei Cibotaru. 

Vinurile incluse în noul ghid și disponibile în R.Moldova, provin din mai multe țări printre care Franța, Spania, Italia, Chile, Noua Zeelandă. Publicația descrie vinurile, dar și oferă informații despre asocierile culinare și de unde pot fi cumpărate.

“Cum arată un Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă, ce este un Pinot Noir de Burgundia, prin ce diferă un Champagne francez de spumantul moldovenesc, care e gustul dulce al unui Sauternes veritabil. Adevărul se naște prin comparație și prin căutări”, este de părere Andrei Cibotaru.

Întrucât deține și diploma de sommelier european, Andrei Cibotaru este invitat la diverse concursuri internaționale de vinuri. Doar anul trecut a degustat 1500 de vinuri, iar în acest an își propune să dubleze acest număr. „Pot spune că am vizitat lumea, prin prisma acestor picături de vin”, o spune bloggerul moldovean, cu o mare doză de modestie. Fine Wine Guide reprezintă o selecție non-erarhică de vinuri seci, spumante, dulci, albe, roze, roșii. Topul este dominat de vinuri Prosecco, acestea fiind întâlnite în cea mai mare diversitate în Republica Moldova. După Italia, urmează vinuri franceze din regiuni cu renume mondial precum Champagne, Bordeaux sau Bourgogne.

Ghidul a fost editat într-un tiraj de 1 000 de exemplare, urmând să fie distribuit gratuit în HORECA și la evenimente dedicate vinului, dar și la distribuitorii mai multor vinoteci. De asemenea, versiunea electronică a ghidului poate fi descărcată pe site-ul www.finewine.md.   

”50 de vinuri bune moldovenești” este titlul primului ghid, lansat de jurnalistul Andrei Cibotaru. Publicația a fost prezentată în ajunul Zilei Naționale a Vinului. Peste 20 de crame sunt reprezentate în această selecție, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze, roșii. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Varianta audio a interviului o puteți asculta mai jos.  

 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului