Valeria Vițu

Ziua Victoriei vs Ziua Europei, la Chișinău

Chișinăul a fost împărțit, joi, de mai multe partide politice.În Scuarul Catedralei au venit democrații la ”sărbătoarea păcii și prosperității”. Socialiștii s-au adunat la Complexul memorial Eternitate pentru a marca „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”. Iar în fața Parlamentului, liderii Blocului ACUM au marcat Ziua Europei.

Manifestațiile au început dis-de-dimineață la Complexul memorialul Eternitate. Aici, președintele moldovean, Igor Dodon și premierul Pavel Filip au depus coroane de flori la focul veșnic, urmați de veteranii celui de-al doilea război mondial. Ulterior, socialiștii au mărșăluit prin centrul orașului, iar democrații s-au adunat în Scuarul Catedralei din centrul Chișinăului.

Cei care au ajuns la manifestația democraților, „sărbătoarea păcii și prosperității” au avut parte de muzică și dansuri, mâncare ostășească, jocuri și parade, surprize pentru cei mici și cei mari.

Premierul moldovean, Pavel Filip susține totuși că astăzi este o sărbătoare dublă: Ziua Victoriei și Ziua Europei. „Ne amintim de trecut și privim în viitor. Cinstim eroii care au luptat pentru pace și ne gândim la viitorul european al țării noastre, singura cale de dezvoltare a R.Moldova. Buneii și străbunii noștri au luptat pentru pace și prosperitate și este de datoria noastră să facem tot ce ne stă în puteri în acest scop”, declară Filip.

Iar liderul Partidului Socialiștilor, Zinainda Greceanîi afirmă că pe 9 mai, ”poporul nostru celebrează Ziua Victoriei – una dintre cele mai sfinte sărbători pentru noi”. ”Suntem un popor victorios. Nu vom permite să fim considerați “învinși”. Nu vom îngădui niciodată rescrierea istoriei noastre glorioase. Nu vom cuteza să fie insultată memoria soldaților noștri și să fie demolate monumentele din perioada de război. 9 Mai pentru poporul nostru va rămâne Ziua Victoriei”, a dat asigurări Greaceanîi.

La Complexul memorial Eternitate au ajuns astăzi și simpatizanții Partidului Șor, condus de fostul primar al orașului Orhei, condamnat în dosarul fraudei bancare. Oamenii, aduși organizat la Chișinău din mai multe sate din republică, au primit dulciuri, iar veteranii, icre roșii și terci.

Între timp, liderii Blocului ACUM, veniți la o manifestație de Ziua Europei, în fața Parlamentului, susțin că 9 mai ar trebui să fie o zi de comemorare și nu de sărbătoare. “Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie și convingeri politice, acest război nu poate avea nici învingători, nici învinși, pentru că fiecare familie poartă doliu pentru unul sau mai mulți membri ai săi. Al doilea Război Mondial a lăsat urme adânci în memoria noastră colectivă, iar zeci de mii de basarabeni au fost nevoiți să lupte unii împotriva altoraPentru noi UE e ca o familie, o familie care oferă bunăstare și siguranță”, a declarat Maia Sandu, liderul Blocului ACUM.

Iar zeci de tineri unioniști au mers la Cimitirul Eroilor Români pentru a-i comemora pe eroii români care și-au dat viața pentru patrie în cel de-al doilea război mondial. Au depus flori la mormintele ostașilor români, au împărțit trecătorilor stegulețe tricolor și le-au vorbit despre importanța Cimitirului Eroilor Români. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului