Corupție

Cum băieţii şmecheri adună profituri din banii publici

Foto: trm.md

Începând cu 2009, statul şi-a asumat cheltuielile pentru principalele servicii de supraveghere, protecţie şi prevenire a bolilor animalelor, rezervând în acest scop circa 24 mln lei pentru serviciile propriu-zise şi încă 6 mln – pentru aprovizionarea veterinarilor cu vaccinuri, uniforme, alcool etilic, bumbac, seringi etc. Un grup de băieţi şmecheri au întrezărit în această modificare a legislaţiei o posibilitate de a se căpătui cu venituri solide. Schema a fost probată timp de doi ani în raionul Şoldăneşti. În 2012, cu susţinerea unor demnitari de rang republican, firma respectivă urma să-şi extindă activitatea în mai multe raioane din R.Moldova, mizând pe un profit fabulos.

Corupţia vine de la Chişinău

În ianuarie curent, înainte de organizarea licitaţiilor ordinare de distribuire a resurselor bugetare pentru serviciile sanitar-veterinare obligatorii, câţiva şefi ai direcţiilor sanitar-veterinare din zona de centru au fost contactaţi de demnitari de la Chişinău care i-au „sfătuit" să facă aşa, ca licitaţiile să fie câştigate de SRL "Serviciul Veterinar de Liberă Practică" (SVLP) din oraşul Floreşti. Un şef de direcţie a confirmat pentru CUVÂNTUL că a avut asemenea „ofertă", însă ne-a rugat să nu divulgăm numele demnitarilor, de teamă să nu-şi piardă funcţia. Între timp SRL "Serviciul Veterinar de Liberă Practică", care afirma că are un personal de 10 specialişti, domiciliaţi în raionul Floreşti, şi-a înaintat ofertele pentru a lua la deservire sanitar-veterinară integrală şi raioanele Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Teleneşti, Glodeni, Soroca ş.a.

Schemă frauduloasă pe bani publici

SRL "Serviciul Veterinar de Liberă Practică" din oraşul Floreşti a testat schema de a obţine venituri din banii publici timp de doi ani în raionul Şoldăneşti, unde a căştigat licitaţia. Întrucât SRL-ul avea doar 10 angajaţi, domiciliaţi în raionul Floreşti, la modul practic nu avea cum să reuşească să acopere şi localităţile din raionul Şoldăneşti. Mai mult chiar, unii dintre "specialişti", după cum am reuşit să aflăm în procesul documentării, nu aveau nici calificarea necesară sau nu mai lucrau în domeniu de mulţi ani. La acordarea licenţei de activitate şi ulterior în cadrul concursului de achiziţii publice nimeni nu a verificat capacitatea profesională a echipei SRL-ului respectiv.

Ghenadie Prodan, şeful Direcţiei sanitar-veterinare Şoldăneşti şi colegul său de la Rezina, Vitalie Cuzuioc, ne-au ajutat să înţelegem cum funcţionează

Foto: cuvintul.md

schema inventată de SRL „SVLP". Câştigând prin licitaţie sume solide venite de la bugetul public, reprezentanţii SRL-ului vin la specialiştii din teritoriu, rămaşi fără lucru, şi îi „angajează" să presteze serviciile respective, dar plătindu-le doar o parte din tariful stabilit, de exemplu 2,5-3 lei pentru vaccinarea unei bovine în loc de 6 lei cât dă statul. Aceste scheme au funcţionat, potrivit lui Ghenadie Prodan, timp de doi ani în raionul Şoldăneşti.

Contactaţi de noi, câţiva specialişti din acest raion, care au avut contracte cu SRL „SVLP", au refuzat să precizeze cât li s-a plătit pentru servicii. Surse de la Direcţia sanitar-veterinară însă ne-au explicat că unor specialişti le convine colaborarea cu firme de tipul SRL „SVLP". În afară de banii publici primiţi de la firmă, pentru aceleaşi lucrări ei mai iau bani şi de la proprietarii animalelor, întrucât lumea nu prea ştie care servicii sunt plătite de stat, dar care – de proprietarii animalelor. Şi mai rău este că respectivii sunt în afara oricărui control, nu duc nicio responsabilitate de situaţia din teritoriu. Vitalie Cuzuioc nu exclude că multe animale sunt „vaccinate" numai pe hârtie. „Iar dacă animalele nu sunt imunizate la timp şi lipseşte o supraveghere reală din partea specialiştilor, în orice moment ne putem trezi cu diverse pandemii şi pagube materiale de proporţii", spune Vitalie Cuzuioc.

"Favorurile" Agenţiei de Achiziţii Publice

După ce a activat nestingherit timp de doi ani în raioanele Şoldăneşti şi Floreşti, SRL-ul „SVLP" a decis să-şi extindă activitatea în toate raioanele din nordul Moldovei. Nu întâmplător, probabil, i-a mers în întâmpinare şi Agenţia Achiziţii Publice (AAP) care, în 2011, modifică Instrucţiunea de organizare a licitaţiilor pentru serviciile sanitar-veterinare (vezi chenarul). Astfel, în urma modificărilor condiţiilor concursului pentru achiziţia de servicii veterinare este favorizat în mod deschis un singur agent economic, pentru că una din condiţiile concursului stipulează că vor obţine mai multe puncte agenţii economici cu un personal de 4-7 şi mai mulţi angajaţi. Aceasta în condiţiile în care majoritatea medicilor şi specialiştilor în domeniul veterinăriei şi-au format SRL-uri sau întreprinderi individuale a câte 2-3 specialişti.

„În raioanele din nordul şi centrul R.Moldova singurul agent economic care arată că are mai mult de 7 angajaţi este SRL "Serviciul Veterinar de Liberă Practică" din or. Floreşti", ne-a confirmat Vitalie Cuzuioc, şeful Direcţiei sanitar-veterinare Rezina. "Specialiştii din cadrul acestui agent economic locuiesc şi deservesc localităţile din rai-onul Floreşti şi nu cred că ar fi în stare să presteze servicii similare şi în zeci de sate din alte raioane. Pe de altă parte, dacă dăm acest volum de lucru SRL „SVLP", ce facem cu specialiştii noştri, care rămân fără o bună parte din sursele lor tradiţionale de existenţă? Dacă nu le dăm de lucru, oamenii îşi vor căuta surse de existenţă în altă parte. Dar peste 1-2 ani ce facem? Şi aşa din an în an deficitul de medici veterinari se simte tot mai mult", precizează indignat Vitalie Cuzuioc.

„Un mecanism bine gândit de spălare a banilor publici"

Direcţia sanitar-veterinară Şoldăneşti a colaborat cu SRL"SVLP" timp de doi ani, dar la licitaţia din ianuarie 2012 i-a respins oferta, cum de altfel au procedat şi în alte raioane – Rezina, Orhei, Teleneşti, Glodeni etc. La o verificare amănunţită s-a constatat că acest SRL, care presta de doi ani servicii pe bani publici, în realitate avea angajaţi specialişti care nu deţineau certificate de calificare şi care nu activau în domeniu de 10-15 ani. Şeful Direcţiei sanitar-veterinare Şoldăneşti ne-a precizat că SRL „SVLP" prezenta dări de seamă fără să efectueze serviciile sanitar-veterinare respective. " În satele Poiana, Parcani, Curătura, Glinjeni pe parcursul anului 2010 nu s-au efectuat măsurile de supraveghere, profilaxie sanitar-veterinară şi de identificare a animalelor. În 2010 Direcţia sanitar-veterinară Şoldăneşti a fost asigurată pe deplin cu preparate biologice, însă SRL „SVLP" a îndeplinit sarcina de măsuri strategice de supraveghere sanitar-veterinară doar în proporţie de circa 40 la sută", a precizat oficialul de la Şoldăneşti. Mai mult, medicilor veterinari angajaţi pentru localităţile din raionul Şoldăneşti , SRL „SVLP" le-a plătit doar o parte din suma pe care aceştea trebuiau s-o primească pentru serviciile prestate conform tarifelor în vigoare.

La rândul său, Vitalie Robu, directorul SRL, „SVLP" neagă acuzaţiile aduse şi spune că pe durata executării contractelor cu Direcţia sanitar-veterinară Şoldăneşti n-au existat litigii sau datorii. El califică decizia de respingere a ofertelor SRL „SVLP" pentru anul 2012 drept o încălcare a legislaţiei.

Figurantul principal preferă tăcerea

SRL "Serviciul Veterinar de Liberă Practică" (SVLP) a fost înregistrată la 2 februarie 2009, în or. Chişinău, str. Alexandru cel Bun, 7, of. 109, dar sediul şi l-a stabilit la Floreşti, în incinta Direcţiei sanitar-veterinare. Vitalie Robu, directorul firmei a declarat că s-a procedat astfel pentru că majoritatea angajaţilor societăţii locuiesc în acest raion.

Vasile Bahău, directorul general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală însă ne-a relatat că Direcţia sanitar-veterinară Floreşti, în persoana directorului Alexandru Prodan, încălcând legislaţia în vigoare, a oferit în folosinţă gratuită, timp de doi ani SRL „SVLP" mai multe încăperi, ratând astfel un venit de peste 30 mii de lei, pe care Agenţia intenţionează să-i recupereze, inclusiv prin judecată. Pentru aceste şi alte încălcări A.Prodan a fost destituit din funcţia de şef al direcţiei.

Solicitat să comenteze relaţiile cu Direcţia sanitar-veterinară Floreşti, Vitalie Robu, directorul SRL „SVLP", mai întâi ne-a spus că medicii veterinari de liberă practică sunt scutiţi de orice plăţi pentru încăperile în care activează, apoi a adăugat că firma nu are nicio datorie faţă de Direcţia sanitar-veterinară Floreşti.

Am încercat să clarificăm şi alte lucruri legate de activitatea firmei. De exemplu, cum cei 10 angajaţi ai SRL-ului, pe lângă obligaţiunile lor de serviciu din raionul Floreşti, ar putea deservi instantaneu, (dacă câştigă licitaţiile), alte câteva sute de localităţi situate la sute de kilometri de domiciliul lor? Sau cum SRL-ul îşi continuă activitatea, de vreme ce, în decembrie anul trecut, Camera de Licenţiere a R.Moldova i-a retras licenţa privind activitatea farmaceutică-veterinară şi asistenţă veterinară? Etc. Vitalie Robu a preferat să-i trimitem întrebările în scris, ceea ce am şi făcut încă la 13 februarie 2012. Contactat ulterior, dumnealui a răspuns că scrisoarea noastră se află la consilierul său, care va decide dacă trebuie sau nu să ne răspundă. Desigur, nu a răspuns.

Miza afacerii – milioane de lei

Anual, sub egida Departamentului „Registrul Animalelor" al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, lucrătorii veterinari de liberă practică efectuiază crotalizarea (marcarea metalică) şi înregistrarea animalelor. Cheltuielile pentru aceste lucrări le suportă proprietarii animalelor. În baza datelor din Registrul Animalelor, direcţiile sanitar-veterinare primesc din bugetul de stat sumele necesare pentru vaccinarea animalelor şi alte servicii de profilaxie. Defalcările în ansamblu pe ţară în anul 2012, bunăoară,se cifrează la 24 mln de lei. Raionului Şoldăneşti, de exemplu, în 2011 i s-au alocat circa 390 mii, iar în 2012 – 407 mii lei, raionului Rezina în 2012 – 455 mii lei, suma de care beneficiază anual raionul Floreşti depăşeşte 600 mii lei. Câştigătorii licitaţiilor mai primesc gratuit de la direcţiile sanitar-veterinare şi diverse bunuri: uniforme, alcool etilic, bumbac, seringi, vaccinuri etc., pentru care statul a rezervat aproape 6 mln lei.

În raioanele din regiunea Orhei, la moment, majoritatea specialiştilor veterinari sunt de vârstă înaintată sau chiar pensionari. De regulă, fiecare deserveşte 2-3 localităţi, în funcţie de numărul de gospodării şi de animale. După reforma din 2009 angajaţii serviciilor sanitar-veterinare care au dorit să activeze în continuare, după ce au trecut procedurile de autorizare şi atestare, s-au înregistrat ca mici întreprinzători, fondând întreprinderi individuale sau societăţi cu răspundere limitată.

„În raionul Rezina, 41 de localităţi sunt deservite de 10 veterinari cu statut de oameni de afaceri. La licitaţie, fiecare câştigă o anumită cotă din resursele de stat, valorificarea căreia îi garantează un salariu de 1500-2000 de lei. În acelaş timp ei prestează populaţiei şi alte servicii, graţie cărora mai câştigă ceva bani. Prezenţa în teritorii a acestor specialişti este foarte importantă atât pentru populaţie, care ştie în caz de necesitate cui să se adreseze după ajutor, dar şi pentru noi, fiindcă ne ajută să ţinem permanent situaţia sub control şi să prestăm populaţiei servicii de calitate", spune Vitalie Cuzuioc, şeful Direcţiei sanitar-veterinare.

Şi administraţia Agenţiei preferă tăcerea

Aşadar, serviciile sanitar-veterinare obligatorii (de supraveghere, protecţie şi prevenire a bolilor animalelor) sunt prestate în baza datelor din Registrul de Stat al Animalelor, conform unor tarife fixe, achitate din Bugetul de Stat. Specialiştii din teritoriu care prestează serviciile de referinţă, de fapt, nu au alternativă. În această situaţie, condiţiile impuse de instrucţiunea pentru participanţii la licitaţii trezesc anumite bănuieli. Mai mulţi angajaţi ai direcţiilor sanitar- veterinare cu care am discutat în cadrul acestei investigaţii au fost de părerea că acestea au fost întroduse în instrucţiune în mod special, pentru a favoriza anumiţi agenţi economici. Pentru a clarifica suspiciunile am apelat de două ori la administraţia Agenţiei Achiziţii Publice. Vroiam să aflăm cum explică conducerea Agenţiei condiţiile din Instrucţiunea pentru participanţii la licitaţii? Cum poate o întreprindere cu 10 angajaţi să deservească instantaneu câteva sute de localităţi? Cum o firmă cu licenţa de activitate retrasă poate participa la licitaţii de prestare a serviciilor în domeniul respectiv? ş.a. Scrisorile noastre au rămas fără răspuns. Mai întâi din anticameră ni s-a spus să telefonăm la juriştii agenţiei, care doar o singură dată au ridicat receptorul, promiţând să vadă unde-i scrisoarea. Pentru a urgenta lucrurile am repetat interpelarea. Peste câteva luni de aşteptare, din anticamera instituţiei ni s-a spus că scrisoarea a fost înregistrată, dar nu-i indicat cine trebuie s-o examineze. Şi iarăşi ni s-a recomandat să discutăm cu juriştii, menţionând că ei, de fapt, foarte rar pot fi găsiţi pe loc. Între timp, conflictul dintre direcţiile sanitar-veterinare şi SRL „SVLP" lua amploare, riscând să se transforme într-un scandal de proporţii. Şi, într-o zi, din lista de interdicţii afişată pe site-ul Agenţiei Achiziţii Publice, aflăm că în urma contestărilor parvenite de la mai multe direcţii sanitar-veterinare şi pentru neexecutarea clauzelor contractuale prestabilite, SRL „Serviciul Veterinar de Liberă Practică" cu sediul în or. Floreşti a fost lipsit de dreptul de a participa la procedurile de achiziţii publice în domeniul respectiv până la 24 februarie a. 2015.

Dar scoaterea unui figurant din joc nu înseamnă şi rezolvarea problemei or, condiţiile de repartizare a subvenţiilor de stat în acest domeniu rămânând aceleaşi, nimeni nu poate garanta că şi mâine-poimâine nu vor apărea alţi băieţi şmecheri.

Din Instrucţiunea pentru participanţii la licitaţiile pentru achiziţionarea serviciilor sanitar-veterinare

Articolul 2.19.7. Deoarece tarifele pentru serviciile de supraveghere sanitar-veterinare sunt fixe, factorii de evaluare a ofertei, care vizează capacitatea ofertantului de a presta serviciile, sunt următorii:

1.Experienţa în domeniu

de la 0 până la 1 an – 5 puncte;

de la 1 an până la 3 ani – 10 puncte;

mai mult de 3 ani – 20 de puncte.

2. Numărul angajaţilor specialişti atestaţi în domeniu

de la 1 până la 4 specialişti – 5 puncte;

de la 4 până la 7 specialişti – 10 puncte;

mai mult de 7 specialişti – 20 puncte.

3. Asigurarea cu spaţiu necesar pentru prestarea serviciilor sanitar-veterinare (confirmat prin autorizaţia sanitar-veterinară) – 10 puncte (pentru fiecare autorizaţie sanitar-veterinară).

4. Punctajul se oferă în dependenţă de existenţa sau neexistenţa acestor criterii.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Transparenţă şi responsabilitate prin activităţi comune de tip "watchdog" între mass-media şi societatea civilă în Moldova" implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii