Corupție

Mafia de la Teleneşti

http://www.panoramio.com/

• Locotenent-colonelul de poliţie Alexandru Medvedi a băgat spaima în şoferi, de la care a estorcat dolari cu nemiluita

Timp de mai multe luni, şoferii care circulau pe şoseaua Chişinău-Bălţi au fost hărtuiţi, în raza postului de Poliţie Rutieră de la răscrucea Sorocii, de către o gaşcă de racheţi în epoleţi de la Comisariatul de Poliţie Teleneşti. Poliţiştii opreau maşinile după care, folosindu-se de diverse tertipuri şi ameninţări, au estorcat de la şoferi şi pasageri sume considerabile de bani.

„Afaceri” între poliţişti şi judecători

La 4 mai curent, Serghei Bejenari transporta cu autocamionul său, un GAZ 53, o încărcătură de var spre Ciadâr-Lunga. După ce a trecut de satul Sărătenii-Vechi, a fost oprit de un poliţist de la Comisariatul de Poliţie Teleneşti. La verificarea actelor, locotetent-colonelul Alexandru Medvedi a „dedus” că Bejenari „nu dispunea de certificatul de conformitate a mărfii”, cerându-i să achite pe loc „pentru transportarea ilegală a mărfii” o amendă de 900 lei (!). Proprietarul încărcăturii a încercat în zadar să-i explice omului legii că deţine patentă de întreprinzător şi că are tot dreptul să transporte şi să comercializeze var. Poliţistul l-a escortat pe nefericitul şofer la punctul de control al Poliţiei Rutiere de la răscrucea Sorocii, pentru ca, a doua zi, să-l ducă la Teleneşti, la comisariat.
Acolo i-a întocmit un proces-verbal, în baza căruia comisarul de Teleneşti a emis o ordonanţă de amendare şi confiscare a varului. Despre faptul că i-a fost confiscată marfa, Bejenari a aflat de la Medvedi, după ce a achitat, oficial, o amendă de 180 lei. Văzând că, până la această etapă, nu a reuşit să-l sperie pe Bejenari şi să-l facă să scoată de bunăvoie banii din buzunar, poliţistul a pus în aplicare a doua parte a planului.
În biroul său, i-a propus, în schimbul a trei mii de lei, să-l determine pe judecătorul care va examina cauza ca să adopte o hotărâre de anulare a ordonanţei comisarului de Teleneşti şi să-i restituie varul confiscat. I-a sugerat că trebuie să aducă banii în ziua următoare. Simţindu-se strâns la perete pe nedrept, Bejenari a depus o plângere la biroul din Edineţ al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, reclamând faptul că locotenent-colonelul de poliţie Alexandru Medvedi a pretins de la el trei mii de lei.

Caracatiţa la CCCEC

Nu a urmat nici o acţiune din partea angajaţilor CCCEC. Din câte am reuşit să aflăm, în loc să ia măsuri pentru a “decapita” caracatiţa de la Teleneşti, cineva din cadrul acestei instituţii l-a atenţionat pe Medvedi că a fost reclamat. Drept urmare, la scurt timp, Bejenari a simţit pe pielea sa că a fost trădat de cei cărora le-a cerut ajutorul, întrucât poliţistul a început să-l hărţuiască şi mai tare. A fost nevoit să sesizeze şi Procuratura Anticorupţie (PA), care a demarat o anchetă penală împotriva ofiţerului de poliţie de la Teleneşti. În cadrul acesteia, potrivit unor surse din procuratură, s-a stabilit că la CCCEC parveniseră mai multe plângeri în privinţa lui Medvedi, însă, de fiecare dată, acesta era prevenit.
Întâmplător sau nu, la puţin timp după ce cazul a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupţie, Judecătoria raionului Teleneşti a constatat nevinovăţia lui Bejenari, anulând ordonanţa comisarului raionului Teleneşti şi restituindu-i marfa confiscată.
Medvedi a continuat însă să jefuiască nestingherit şoferii.

O sută de dolari – prea puţin

La 12 mai curent, unul dintre subalterni i-a prezentat lui Medvedi materialele unui control efectuat într-un autobuz Ikarus din Ucraina, care circula pe ruta Kiev-Chişinău. În urma acestuia, a fost sechestrat un lot de marfă care, chipurile, nu fusese declarat la vamă. Sesizând că se poate căpătui cu ceva din acest caz, Medvedi şi-a pus în acţiune planul. A invitat-o la Teleneşti pe Irina Josan, una dintre proprietarii bunurilor sechestrate, informând-o că în legătură cu introducerea ilegală în ţară a mărfurilor a fost demarată urmărirea penală. Tactica poliţistului e cât se poate de clară: mai întâi îşi sperie prada, după care atacă.
I-a dat de înţeles femeii că el are puterea de a influenţa persoane responsabile ca să soluţioneze cazul, astfel încât să-i poată restitui bunurile sechestrate. Josan a înţeles repede că trebuie să-i plătească şi i-a propus suma de 100 dolari. Pentru ofiţerul de urmărire penală însă această sumă s-a dovedit prea mică. Nu s-a jenat, ci i-a explicat tacticos că „procurorul a văzut deja materialele cauzei penale şi că mărfurile se află la un alt ofiţer de urmărire penală”, lăsând să se înţeleagă că şi lor trebuie să le dea ceva. Femeia a mai adăugat 100 de dolari. Imediat ce a luat banii, ofiţerul de urmărire penală a condus-o la un coleg de-al său, unde acesta şi-a ridicat marfa care, de fapt, fusese confiscată abuziv de oamenii legii.

Ucrainean bătut măr

O altă victimă a fost Serghei Dovgani, cetăţean al Ucrainei, şoferul unui autocar, care a fost acuzat de poliţiştii din Teleneşti de transport de mărfuri prin contrabandă. „Mişmaşurile” s-au făcut în biroul lui Medvedi.
După ce i-a descris în culori sumbre lui Dovgani ce comportă infracţiunea comisă de el, ofiţerul de poliţie i-a spus fără ocolişuri că poate rezolva problema cu 400 de dolari. I-a cerut să aducă banii la 24 mai, următoarea rută spre R. Moldova.
În ziua cu pricina, şoferul nu a venit. Supărat, omul legii s-a pus pe urmărit. La 30 mai, autocarul condus de Dovgani este reţinut din nou la postul Poliţiei Rutiere. I se cere să meargă la Comisariatul Teleneşti „din cauză că nu-şi îndeplineşte promisiunile”. Dovgani şi colegul său V. Şistca încearcă să le explice poliţiştilor că nu se pot abate, deoarece cursa are un grafic stabilit şi trebuie să ajungă la timp la destinaţie. I-au lăsat în pace, cu condiţia că Dovgani se va prezenta la punctul de control al Poliţiei, în aceeaşi zi, la ora 14.00. El însă a ignorat şi de această dată ultimatumul poliţistului. Dar nu a fost lăsat în pace.
În aceeaşi zi, în jurul orelor 22.00, la acelaşi punct de control, autocarul este oprit de către un inspector al Poliţiei Rutiere, care-i cere şoferului să intre în incinta punctului de control. Acolo îl aştepta Medvedi. După cum a povestit şoferul autocarului, ofiţerul de poliţie, fără să-i explice ceva, l-a luat la pumni şi şuturi, după care l-a lovit cu bastonul de cauciuc pe spate. Ca să pară şi mai odios, poliţistul a chemat, demonstrativ, la telefon, grupul operativ de la Comisariatul Teleneşti, chipurile pentru a-l aresta pe şoferul neascultător. Grupul operativ nu a mai venit şi poliţistul a fost nevoit să-l elibereze pe şofer. Dar nu a renunţat la intenţia sa, cerându-i deschis să-i aducă banii pretinşi. De data aceasta, poliţistul a scris pe o foaie suma de 300 dolari. Pentru a scăpa, Dovgani a promis să aducă banii la 2 iunie, la biroul poliţistului. De data aceasta, şoferul a mers la CCCEC, crezând că acolo va găsi susţinere. După câteva zile, a constatat cu stupoare că hărţuiala a luat amploare. A fost nevoit să solicite şi susţinerea PA. În dimineaţa zilei de 5 iunie, la acelaşi punct de control, un inspector al Poliţiei Rutiere a oprit autocarul condus de Dovgani, cerându-i să-l urmeze pentru că este aşteptat de locotenent-colonelul de poliţie Medvedi. Acesta se afla în automobilul personal, parcat vizavi de postul de poliţie. Ca de obicei, i-a cerut să-l urmeze la Comisariatul Teleneşti. De data aceasta, şoferul i-a adus banii – 300 de dolari. Imediat ce a luat suma pretinsă, poliţistul nu a mai insistat ca şoferul să se mai prezinte la comisariatul de poliţie, pentru a da socoteală pentru pretinsele infracţiuni ce i se incriminau.

Dosare penale

În cadrul investigaţiei am aflat că fărădelegile comise de locotenent-colonelul de poliţie Alexandru Medvedi constituie obiectul unui dosar penal, intentat de Procuratura Anticorupţie, după ce mai mulţi cetăţeni au reclamat abuzurile comise de oamenii legii din raionul Teleneşti. În cadrul urmăririi penale, potrivit anchetatorului care instrumentează acest dosar, Radu Dumneanu, au fost depistate grave încălcări în activitatea mai multor angajaţi ai Comisariatului de Poliţie Teleneşti, inclusiv abuz în serviciu, neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, încălcarea gravă a legislaţiei.
De asemenea, potrivit lui Dumneanu, Procuratura Anticorupţie a cerut conducerii CCCEC efectuarea unui control de serviciu în vederea depistării şi sancţionării persoanelor care au încălcat principiul confidenţialităţii şi au permis scurgerea de informaţii. Procurorii sunt de părere că angajaţii centrului acopereau mai multe nereguli admise de poliţiştii de la Teleneşti şi nu numai.

CCCEC neagă, comisarul regretă

Octavian Bejan, şeful Secţiei Relaţii Externe, Protocol şi Mass-Media a CCCEC, a declarat că „despre scurgere de informaţii în cazul Medvedi nici nu poate fi vorba”, însă a refuzat să ne spună data la care au fost depuse plângerile împotriva poliţistului şi data la care CCCEC a dispus începerea urmăririi penale. „Ceea ce vă pot spune este că Centrul şi-a făcut datoria şi dosarul împotriva lui Medvedi a ajuns în instanţa de judecată”, a subliniat Bejan. „Important e că Centrul a acordat asistenţă Procuraturii Anticorupţie în cercetarea cazului şi i-a organizat un flagrant ofiţerului de poliţie”, a mai adăugat oficialul de la CCCEC. El ne-a mai spus că „nu au existat motive pentru desfăşurarea unei anchete interne în vederea depistării persoanelor care au scurs informaţia” de la centru, deşi nu a exclus că asemenea cazuri pot avea loc.
Comisarul raionului Teleneşti, Iurie Cheptănaru, a declarat că locotenent-colonelul Alexandru Medvedi este suspendat din funcţie pe perioada desfăşurării anchetei penale. El a calificat drept regretabil acest caz „care a pătat imaginea Poliţiei” şi şi-a exprimat speranţa că va fi şi ultimul de acest gen. Comisariatul nu a desfăşurat o anchetă de serviciu în legătură cu aceste cazuri de estorcare de bani de la cetăţeni, a spus Cheptănaru, pentru că „aceasta-i prerogativa Ministerului de Interne, care a iniţiat o anchetă de acest fel, însă a fost suspendată, deoarece se desfăşoară urmărirea penală”. El a exclus că Medvedi făcea parte dintr-o reţea ce implica mai mulţi poliţişti şi reprezentanţi ai altor organe de drept, dar a lăsat să se înţeleagă că unii dintre anchetatori ar fi „încălcat legea”, însă „Comisariatul nu le poate aplica pedepse acestora” pentru că, la fel, aceasta e prerogativa MAI.
După cum am reuşit să aflăm în cadrul investigaţiei, în caracatiţa de la Teleneşti ar mai fi implicaţi şi reprezentanţi ai Judecătoriei şi Procuraturii raionale. Rămâne să vedem dacă mafia de la Teleneşti va fi adusă in-corpore în sala de judecată şi dacă justiţia noastră nu se va lăsa pradă, aşa cum s-a mai întâmplat, jocurilor de culise, pentru a-i scoate basma curată pe cei certaţi cu legea.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii