Corupție

Rechinii la Centrul Distractiv „Moscova”

http://www.paginademedia.ro/

Centrul Distractiv „Moscova” din inima capitalei, creat în baza fostului cinematograf cu aceeaşi denumire de câţiva agenţi economici în anul 2000, a devenit în scurt timp o afacere profitabilă. Însă cum la noi businessul nu e business dacă nu-i ţine cineva „crâşa”, imediat au apărut şi potenţialii protectori.

Chiar de la bun început, nişte persoane, care s-au prezentat drept responsabili de la Centrul pentru Combaterea Crimei Economice şi Corupţiei, le-au propus patronilor CD „Moscova” să le protejeze afacerea în schimbul a 100 mii de dolari, „pentru a evita eventuale probleme”. Aceştia le-au dat de înţeles că persoane suspuse ar vrea să pună mâna pe acest business. Apoi au început presiunile din alte părţi. După cum am aflat, show-businessul de la CD „Moscova” „a căzut tronc la inimă” şi unor consilieri „tineri şi neliniştiţi” ai şefului statului.
Agenţii economici investiseră mult în renovarea CD „Moscova” şi încă nu-şi scoseseră banii, de aceea nu s-au arătat deloc încântaţi de invazia protectorilor. Nu peste mult timp problemele au început să se facă simţite.

„Protecţie” cu sila

Apoi au apărut doi executori judiciari, angajaţi ai Direcţiei Râşcani a Departamentului Executarea Deciziilor Judecătoreşti (DEDJ) al Ministerului Justiţiei, care, sub pretextul că vor amâna executarea unor decizii judecătoreşti, s-au distrat la CD „Moscova” mai mult de jumătate de an, pretinzând şi sume considerabile de bani.

Fecioraşi de bani gata

Ruslan Gorobeţ are 25 de ani şi din anul 2002 este executor judiciar, iar Denis Toma a devenit executor la 5 ianuarie curent, având vârsta de doar 20 de ani. Ultimul, după cum am reuşit să aflăm, era student abia în anul II la Facultatea de Drept a USM. Întrucât nu este deloc uşor să devii executor judiciar, ne putem da lesne seama că cei doi au obţinut această funcţie graţie protecţiei şi relaţiilor pe care le au în organele de drept. După cum am reuşit să aflăm, sora lui Gorobeţ este judecătoare la Curtea de Apel Economică şi s-ar afla în relaţii foarte bune cu Valeria Şterbeţ, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, iar un văr de-al acestuia este procuror în Procuratura Generală. Tatăl lui Denis Toma este locotenent colonel în Ministerul Afacerilor Interne.

Decizii judecătoreşti cu hapca

Dar să o luăm de la capăt. Chiar în ziua în care a fost semnat ordinul de angajare lui Denis Toma, i-au şi fost încredinţate spre executare două decizii judecătoreşti în privinţa a doi agenţi economici care au creat CD „Moscova”: una ţinea de transmiterea de la SRL ”Alfa Teh” în folosul Băncii “Moldincombanc” a bunurilor gajate şi alta - de încasare de la SRL “Creschendo” în beneficiul întreprinderii ”Kvint Plus” a sumei de 4.761 lei. Ce credeţi că a făcut executorul judecătoresc? Împreună cu colegul său Ruslan Gorobeţ, care avea deja experienţă în domeniu, au pus la cale un plan de îmbogăţire.

Chefuri pe gratis

La 16 ianuarie, spre seară, cei doi executori s-au prezentat la directoarea SRL “Creschendo”, Nina Podachina, pentru a-i prezenta decizia de executare benevolă a hotărârii judecătoreşti. În timpul discuţiei i-au spus că se vor “odihni puţin” în barul VIP al CD „Moscova”. “Odihna” celor doi a durat până la ora 4 dimineaţa. În momentul când le-a fost adusă nota de plată, în sumă de 533 de lei, executorii i-au spus chelnerului să treacă cheltuielile în contul SRL “Creschendo” şi au semnat pe bon. Peste o zi, Ruslan şi Denis au venit iarăşi la CD „Moscova”. I-au spus directoarei că pot să „întârzie” executarea deciziei judecătoreşti şi au mers să se “odihnească” în barul VIP. Nici de această dată nu au plătit. Văzând că se pot distra pe cinste fără să plătească, cei doi au îndesit-o cu vizitele. Chefuiau până la spartul zorilor.

Un meniu modest

De exemplu, la 29 ianuarie, cei doi împreună cu vreo câţiva prieteni s-au distrat în barul VIP până la ora 3.30 de nici mai mult, nici mai puţin - 1509 lei (!). Iată ce au preferat executorii în acea seară: 20 de porţii a câte o sută de grame de coniac “Chişinău” de 600 lei, 20 porţii de coniac “Doina” de 300 lei şi tot atâtea porţii de coniac “Nistru” de 300 lei, 16 cafele naturale de 160 lei, ţigări “Parlament”, tartine ”Ореховый соблазн» şi altele. În aşa mod cei doi au continuat mai multe seri la rând, mai ales că la 6 februarie Denis Toma a primit spre executare o decizie privind aplicarea sechestrului pe bunurile SRL ”Creschendo”. Drept urmare, la 5 martie, cei doi, împreună cu un grup de prieteni, şi-au permis să chefuiască în barul VIP până la ora 5 dimineaţa, consumaţia lor ajungând la 1625 de lei. Gaşca celor doi a golit în acea seară 39 sticle de bere “Doctor Dizel”, “Baltica Nr.3” şi “Tinkoff” de 681 lei, vodcă «Русский стандарт», şampanie „Cricova” şi au fumat ţigări “Marlboro” şi „Parlament”.

Cocteiluri afrodisiace

Încetul cu încetul, pofta a crescut. La 22 mai ei au chefuit până la 4.09. De data aceasta gaşca s-a pus şi pe înfulecat: au mâncat salate, macaroane cu ciuperci, fileu de găină, zeamă de găină, borş, bătută de găină, brânză pane, mâncare de porc şi de găină. Nu au lipsit de pe masa executorilor cocteilurile afrodisiace “Поцелуй перед сном”, “Пылающий Иисус”, “КГВ”, „Б-52” şi „Потрясающий оргазм”. Toată această plăcere a costat 1550 lei.

Sumele cresc

Astfel, în perioada 16 ianuarie - 29 mai anul curent, cei doi au consumat, în barul VIP al CD „Moscova”, fără să achite plăţile, băuturi şi produse în sumă de 8832 lei. Mai mult, cei doi înlesneau intrarea în CD ”Moscova” a tuturor cunoscuţilor, deşi un bilet costă 20-25 lei. De menţionat că cei doi executori judiciari, în loc să achite plata pentru consum, semnau pe nota de plată şi o înapoiau chelnerului.

Dimineaţa – la serviciu

După chefuri până la mijitul zorilor, executorii judiciari, salarizaţi de la stat, trebuiau să se prezinte la serviciu. Colegii celor doi spun că ei deseori erau somnoroşi, aveau o ţinută vestimentară deloc conformă cu cea a unui funcţionar, însă nimeni nu le făcea observaţii. Mai mult, în unele zile ei nici nu se arătau pe la serviciu. În schimb, şeful Direcţiei Râşcani a DEDJ, Roman Talmaci, ne-a declarat că Gorobeţ şi Toma „erau disciplinaţi şi nu încălcau obligaţiunile de serviciu”. „Eu nu cred că ceea ce li se incriminează celor doi este adevărat”, a spus şeful.

Mită 6300 lei

În perioada respectivă, cei doi nu s-au mulţumit doar să chefuiască pe degeaba în barul VIP, ci au început să pretindă şi sume considerabile de bani de la agenţii economici care şi aşa se aflau la ananghie. De exemplu, pentru a amâna executarea ordonanţei judecătoreşti privind transmiterea în posesia “Businessbank” a unor bunuri în sumă de 1.067.040 lei gajate de SRL “Canita-Lux”, cei doi au pretins de la conducerea agentului economic respectiv suma de 6300 lei. Pentru a obţine un termen de răgaz, în ziua când un reprezentant al băncii a venit la CD pentru a întocmi actele privind transmiterea bunurilor gajate, Ruslan Gorobeţ l-a minţit precum că executorul judecătoresc, adică colegul său Denis Toma, nu poate veni, din care cauză ordonanţa judecătorească nu putea fi executată. În felul acesta l-a determinat pe reprezentantul băncii să plece. Drept urmare, Gorobeţ, având “experienţă” în eschivarea de la buchia legii, l-a ajutat pe Toma să întocmească “actul despre imposibilitatea executării”, introducând date false precum că reprezentantul “Businessbank” nu a venit la întâlnirea stabilită. În felul acesta, cei doi au obţinut timp suplimentar pentru rambursarea datoriei către ”Businessbank”. Nu le-au lăsat însă răgaz celor doi agenţi economici – SRL ”Canita-Lux” şi SRL ”Creschendo”. Reprezentanţii acestora au fost nevoiţi să-i transmită lui Denis Toma suma pretinsă. La 13 mai, el a primit 1500 lei, la 9 mai - 1130 lei, la 19 mai - 1270 lei, la 20 mai - 1200 lei şi la 25 mai – suma de 1200 lei.

6 mii lei pentru a influenţa un coleg

Tot în aprilie, Ruslan Gorobeţ a pretins de la conducerea SRL ”Creschendo” 6000 lei pentru a-l influenţa pe executorul judiciar al Direcţiei Râşcani a DEDJ MJ, Roman Donos, să întârzie executarea unei ordonanţe judecătoreşti privind transmiterea gajului depus de SRL “Creschendo” în folosul Băncii Sociale. Cei de la SRL “Creschendo” l-au crezut. Întâmplător sau nu, dar la câteva zile, Donos a întocmit un act despre imposibilitatea executării ordonanţei de transmitere a gajului, reuşind să amâne, până la 10 mai, termenul executării. Drept urmare, reprezentanta ”Creschendo”, Svetlana Antonenco, i-a transmis, la 29 aprilie lui Gorobeţ suma de 6000 lei. Nu am putut afla cu cine a împărţit Gorobeţ banii respectivi şi dacă o parte din sumă a ajuns la Donos.

Chefliii nesătui

La 18 mai, Ruslan Gorobeţ a primit spre executare o decizie judecătorească despre încasarea de la SRL “Creschendo” în folosul întreprinderii “Floarea Soarelui” a sumei de 1.317.606 lei, la 28 mai Denis Toma a mai obţinut o decizie de transmitere a unor bunuri în valoatre de 665.000 lei de la CD “Moscova” unei persoane fizice, plus achitarea taxei de stat de 9975 lei, iar la 3 iunie Gorobeţ a primit o decizie privind încasarea de la SRL “Creschendo” în folosul întreprinderii “Brucvud” a sumei de 285.000 lei. Având la mână atâtea titluri executorii, cei doi au devenit şi mai îndrăzneţi. Drept urmare, petrecerile la CD s-au înteţit. Pe lângă toate acestea, ei au mai pretins de la Nina Podachina suma de 1300 dolari SUA, chipurile, pentru a amâna executarea, atenţionând-o că în caz contrar vor pune în aplicare toate deciziile, fapt ce va falimenta CD “Moscova”. În seara zilei de 18 iunie, Gorobeţ a primit, în biroul de serviciu al directorului centrului, o parte din banii ceruţi - suma de 7800 lei, iar cealaltă parte - de 7800 lei – a primit-o la 23 iunie.

Plăceri de 7567 lei

Cei doi continuau să benchetuiască în barul VIP pe seama SRL “Creschendo”. Astfel, în perioada 10 iunie -14 iulie Gorobeţ şi Toma au benchetuit la barul VIP de 7567 lei (!). În această perioadă tinerii executori au fost şi mai nesăţioşti. În seara zilei de 10 iunie, la ora 21.00, Toma i-a înmânat, contra semnătură, directorului SRL ”Creschendo” o decizie judecătorească, după care s-a “odihnit” în bar până la ora 4.00, consumând împreună cu Gorobeţ şi încă câţiva ortaci băuturi alcoolice şi răcoritoare în sumă de 1474 lei. Ca de obicei au refuzat să achite nota de plată. A doua zi, din nou au vizitat CD “Moscova” şi s-au “odihnit” până la ora 3.56. Distracţia a costat de data aceasta 1403 lei. În mod similar s-au “odihnit” şi la 14 iunie. Au ieşit din bar la ora 3.12, după ce consumaseră băuturi alcoolice în sumă de 1380 lei, iar la 20 iunie gaşca celor doi a consumat băuturi şi produse alimentare în sumă de 1732 lei etc. La 2 iulie, plăcerea celor doi a costat 1750 lei. În acea seară băieţii au băut, între alte, 10 porţii a câte 100 de grame de coniac “Dacia” care a costat 1000 de lei. La 14 iulie Gorobeţ şi-a adus familia şi prietenii să dea o petrecere. Au sărbătorit până la ora 2.10. Nota de plată a indicat suma 1904 lei.

Lehamite de aşa “crâşă”

De jumătate de an cei doi executori “trăiau” pe spatele firmelor din cadrul CD “Moscova”. Deveniseră o obişnuinţă ca de câteva ori pe săptămână să se distreze până dimineaţa în barul VIP, iar din când în când să pretindă de la patroni anumite sume de bani. Băieţii deveniseră “boşi” sadea. Nu se temeau de nimic. Mai obţineau pentru executare câte o decizie judecătorească ce ţinea de agenţii economici din CD “Moscova”. De exemplu, ca să amâne termenul de executare a deciziei privind sechestrarea şi transmiterea în folosul firmei “MGM” a bunurilor gajate în sumă de 17.706 dolari SUA şi 67.047 lei, la 11 iunie, Toma a pretins de la directoarea firmei “Creschendo” suma de 600 de dolari. Asta a pus capac peste toate. Reprezentanţilor SRL ”Creschendo” li s-a lehămătuit de aşa “crâşă” şi au decis să meargă la organele de drept, nu înainte de a aduna destule probe împotriva celor doi.

Presiuni la nivel înalt

După cum am reuşit să aflăm, în perioada 15 iulie – 9 august curent, pe numele executorilor Ruslan Gorobeţ şi Denis Toma au fost deschise 10 dosare penale, comasate, ulterior, în unul singur. În august cei doi au fost trimişi în judecată pentru mai multe capete de acuzare: trafic de influenţă, instigare la corupere activă, corupere pasivă, huliganism, estorcare de bani, abuz în serviciu, cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice, drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice.
Sursele noastre au spus că Toma şi-a recunoscut parţial vina, iar Gorobeţ continuă să infirme totul. Mai grav este că asupra tuturor celor care au legătură cu dosarul în cauză se fac presiuni nemaipomenite. Sursele noastre au declarat că zilnic li se telefona procurorilor, cerânduli-se “să-i scoată pe băieţi”. Conducerea Procuraturii Anticorupţie a refuzat să ne răspundă la întrebările noastre privitor la soarta dosarului respectiv. Nu ne-au răspuns nici la întrebările dacă au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi Procurorul General despre faptul că în procesul de examenare a demersului de prelungire a termenului de arest preventiv a lui Gorobeţ, în sală, erau prezenţi sora acestuia, judecătoare la Curtea de Apel Economică, precum şi un văr de al său – procuror în Procuratura Generală.

Etica profesională

La DEDJ am aflat că toţi angajaţii semnează Codul Executorului Judiciar care prevede, între altele, că executorul judiciar trebuie “să contribuie la formarea unei bune reputaţii, pentru a crea imaginea corespunzătoare DEDJ”, “să fie cinstit, corect, incoruptibil, capabil să-şi sacrifice propriile interese pentru adevăr şi să nu se lase copleşit de laude, flatări şi măguliri”, “să nu abuzeze de funcţia deţinută în scopul soluţionării chestiilor personale”. Articolul 30 al Codului prevede că “executorul judiciar nu poate să primească cadouri, daruri şi servicii pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii