Corupție

Tranzacții între studenți și profesori sau cum unii trec peste absențe și restanțe

gandeste.org

 

Pentru a trece de absențe și a susține restanțele studenții sunt foarte inventivi. De multe ori, aceștia sunt susținuți și de profesori. Se pare că studenții de la Universitatea de Stat din Moldova se înțeleg foarte bine cu profesorii de cultură fizică, mai ales cînd ambele părți au de cîștigat.

Afacerea "Abonamentul"

Eugen mai păstrează și astăzi "documentul" magic care rezolvă problemele studenților restanțieri la sport. El a auzit despre această metodă sigură de susținere a restanțelor la sport de la colegi. Lucru care a fost confirmat mai tîrziu și de profesoara Eugenia Cășuneanu, atunci cînd a mers să susțină restanțele: "Te duci și procuri un abonament de 140 lei și treci acolo numele meu". Eugen a procedat exact așa, mai ales că acest abonament nu presupunea efort fizic sau trezitul de dimineață. La prezentarea abonamentului la înot, profesoara a semnat în matricolă "admis" pentru ambele semestre.

Eugenia Cășuneanu nu neagă acest fapt și menționează că asemenea practică este admisă: "pentru a-și recupera absențele ei pot să-și facă un abonament contra plată la bazin sau în sala de gimnastică".

și Tatiana a procedat la fel ca și Eugen. Fiind plecată în Statele Unite ale Americii în cadrul programului Work and Travel, pe lîngă banii cîștigați, ea s-a "îmbogățit" și cu restanțe la sport. Cînd a vrut să le susțină, era prea tîrziu. Profesoara i-a mai acordat însă o șansă – săritura cu coardă. Ratînd-o și pe aceasta, i s-a propus să cumpere un abonament la înot. Zis și făcut. Deși nu era tentată de natație, Tatiana a procurat un abonament de 150 lei pe care i l-a dat profesoarei la solicitarea acesteia.

Elena Bodeanu, instructor de sport, neagă aceste afirmații și spune: "Puteți chema tot rectoratul, să vă uitați și la casă, eu n-am nimic de ascuns, trebuie de intrat în voie cumva studenților care lucrează, doar nu am să-i chem la spălat covorașe? Toți profesorii așa fac. Toate abonamentele restanțierilor se păstrează la casă, la administrația Palatului Sporturilor, eu ce să fac eu ele? Nu am nevoie de fotografiile studenților".

Auzind despre acestea, Constantin Marin, decanul Facultății de Jurnalism și șiințe ale Comunicării, le-a catalogat drept nonsens: "Cum poate studentul să-și cumpere note? Este inadmisibil! Dacă el are posibilitatea și dorința să facă înot sau gimnastică, procurînd un abonament contra plată și antrenîndu-și sănătatea e ceva normal, dar în nici un caz, din punctul meu de vedere, aceasta nu poate fi concepută ca o modalitate de recuperare a unor restanțe".

De altă părere este însă Victor Boguș, șef la Catedra de cultură fizică, Universității de Stat din Moldova. Se pare că el este la curent cu afacerea "Abonamentul", despre care spune că ar fi o ultimă șansă pentru restanțieri de a obține o notă la sport: "totodată îi impunem să facă un efort, deoarece, prin teorie ei nu înțeleg că au nevoie de efort fizic".

Săli speciale pentru restanțieri?

Oxana a frecventat cu regularitate lecțiile de sport în primul semestru, iar în semestrul al doilea sportul nu mai figura ca ceva important. "Era primăvară, cîntau păsărelele, mergeam la întîlniri, la discotecă, normal că nu aveam timp și pentru sport, mai ales că era a cincea lecție", explică Oxana. Avînd o constituție atletică bună, ea a fost chemată să reprezinte facultatea la competițiile sportive la fugă și sărituri în lungime.

Astfel problema restanțelor s-a rezolvat. Oxanei i-a plăcut să nu meargă la orele de sport și a rupt legătura cu catedra, dar studenta nu se teme deoarece are deja experiența colegilor în asemenea situații: "'Suntem deja la sfîrșit de an, la sport nu am fost nici la o lecție, dar nu cred că e grav, voi procura un abonament la înot și s-a rezolvat".

șeful la Catedrei de cultură fizică nu vede nimic grav în susținerea restanțelor prin procurarea unui abonament la înot la Palatul Sporturilor. "Eu actul de corupție îl văd din partea celui care nu vrea să frecventeze, nu din partea profesorilor. Noi, de regulă, impunem administratorul să semneze că ei au venit la orele de recuperare. Cel mai bine ar fi să-i exmatriculăm dacă nu intră în rigori. Studenții nu vor studii, majoritatea din ei vin după diplomă. Nu avem săli speciale pentru studenții restanțieri. Cînd binevoiesc ei să vină, să recupereze absențele, sala de gimnastică este ocupată de echipa de volei care face antrenamente. Nu putem întrerupe procesul de instruire la echipa de performanță pentru codașii societății", a încheiat Victor Boguș.

Solicitată să comenteze aceste situații, Elena Muraru, prorector pentru studii la Universitatea de Stat din Moldova, apreciază acțiunile profesorior de sport drept voluntarism. Ea spune că procurarea abonamentelor pentru bazin la Palatul Sporturilor nu este o facilitate pentru studenți, mai curînd un abuz de situația creată. Profitînd de momentul că studenții nu au frecventat orele și în baza aceasta ei rămîn restanțieri, li se impune ca Palatul Sporturilor să cîștige ceva bani pe seama studenților, precizează Elena Muraru.

Ea menționează că sunt vinovate două părți: studentul care a lipsit, orelor de sport sunt o unitate de curs din planul de învățămînt, iar nerealizarea ei este sancționată prin exmatricularea studentului, pe de altă parte apare profesorul prin bunătatea căruia se fac niște lucruri ilegale.

Pentru a contracara situația creată la catedra de sport, unii propun crearea unui regulament pentru recuperarea absențelor și susținerea restanțelor. Alții, însă, merg și mai departe și propun ca orele de sport să fie trecute ca lecții facultative. Nu se știe deocamdată ce variantă va alege Consiliul de administrare al Universității de Stat din Moldova.

"Universitatea de Stat interzice ferm orice formă de fraudă intelectuală, de genul plagiatului, substituirii lucrărilor, ori de evaluare incorectă a performanței studenților, cadrelor didactice și a altor categorii". Codul de Etică al Universității de Stat, art.12

Alte modalități de susținere a restanțelor la sport

Ludmila mergea foarte rar la sport deoarece nu reușește să se trezească dimineața. Cele șapte lipse le-a recuperat mergînd ca suporter la meciurilede basket, fotbal sau șah.

Ajunsă la sfîrșit de semestru, Svetlana a descoperit că avea o mulțime de absențe, însoțite de întrebarea cum să le recupereze. Răspunsul l-a găsit la profesorul de sport care a invitat-o, împreună cu alte colege restanțiere, la spălat covorașele din sala de aerobică.

Vadim este nevoit să lucreze, astfel că lecțiile de sport sunt pe planul doi. Pentru a recupera orele pierdute, el este nevoit să frecventeze cercurile de baschet, șah și tennis la inițiativa profesorului.

Diana îsi amintește cu necaz de orele de sport: "Pentru fiecare lecție nefrecventată am făcut o mulțime de exerciții, am fugit și am sărit în coardă pentru a fi admisă la colocviu".

Mihai a fost mult mai creativ. Aflînd că profesoara este agent comercial la o firmă de cosmetice, el a avut ingeniozitatea să cumpere de la ea produse de 120 lei (o pastă și o periuță de dinți). Atîta la costa restanța la sport!

Acest articol a fost scris în cadrul Proiectului "Tinerii jurnaliști scriu pe teme de corupție", realizat cu susținerea Academiei pentru Dezvoltare Educațională (AED) și cu suportul tehnic din partea IREX, în cadrul Programului Consolidarea Capacității de Monitoring a Societății Civile în Republica Moldova (CCMSCM), desfășurat în baza acordului de cooperare cu USAID. Programul CCMSCM este finanțat de Corporația Provocările Mileniului (MCC) și administrat de Agenția Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul Planului Preliminar de țară al R. Moldova (PPț). Opiniile exprimate aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar cele ale AED, IREX, USAID sau MCC.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii