Drepturile omului

Despăgubiri de la furnizorul de electricitate – un calvar

Foto: mediafax.ro

Cetăţenii care s-au pomenit cu electrocasnicele defectate ca urmare a fluctuaţiilor de tensiune îşi pot recupera prejudiciul, doar dacă reuşesc să urmeze o procedură anevoioasă şi de durată, în care să dovedească natura defecţiunilor, dar şi proprietatea asupra bunurilor scoase din uz.

În lipsa unui contract cu furnizorul de energie electrică, şansele consumatorilor de a-şi face dreptate scad dramatic. Este şi cazul Victoriei Gorincioi din Chişinău, care, după o întrerupere de curent, a constatat că au ieşit din funcţiune mai multe aparate electrice.

Cu toate că furnizorul de electricitate a constatat că defecţiunile sunt cauzate de un şoc de tensiune, femeia nu a putut face faţă cerinţelor mult prea ridicate, în opinia ei, înaintate de compania de electricitate. Dânsa a renunţat în a-şi mai căuta dreptatea, pentru că stă cu chirie, iar furnizorul i-a solicitat, între altele, să facă dovada că are viză de reşedinţă în locuinţa unde s-au produs defecţiunile.

Victoria Gorincioi: „Consumatorul nu este în stare ca să prezinte acele documente, care sunt solicitate, e un set mare de documente, pe care trebuie să le pregăteşti, îţi ia timp, şi dacă ai şi un serviciu de la oră fixă la oră fixă şi nu poţi să te eliberezi decât în ora mesei, nu prea reuşeşti să dovedeşti de unul singur. Nu poţi dovedi proprietatea ta asupra unor bunuri care îţi aparţin, pentru că este laptopul meu, frigiderul meu, au fost procurate , dar cum să demonstrezi, cine ştie că mâine o să se întâmple aşa ceva. Recunosc, e şi vina mea că nu am mers mai departe. Faptul că ştiam că nu am viză de reşedinţă în apartamentul respectiv deja m-a împiedicat să merg mai departe. E revoltător că şi aşa nu-ţi ajung bani pentru multe, multe lucruri şi iată se întîmplă cazuri nefericite de acestea.”

Dacă furnizorul confirmă că defecţiunile sunt din cauza unui şoc de tensiune, păgubitul poate duce aparatura la reparat, neapărat la o unitate licenţiată în domeniu, după care să prezinte furnizorului chitanţele. Pentru a se vedea însă cu banii în mână, păgubitul trebuie să fie capabil să demonstreze că a cumpărat aparatele electrocasnice.

Chiar şi aşa, în eventualitatea probării acestor prejudicii, despăgubirile sunt infime, în raport cu potenţiala pagubă, dar şi cu eforturile depuse pentru a o dovedi, spune preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie Electrică, Nicolae Mogoreanu, care nu chiar demult a reuşit, totuşi, să obţină despăgubiri de la furnizorul de electricitate, pentru calculatorul defectat.

Nicolae Mogoreanu: „Personal am trecut prin procedura aceasta. Mi-a trebuit un an de zile ca să obţin prejudiciul. Pachetul de acte a fost în regulă. La urmă am primit scrisoare că, vedeţi, în urma reparaţiei, dvs. aţi înlocuit piese depăşite în calculator cu piese noi, ca urmare calculatorul va funcţiona mai bine şi dvs. în situaţia asta solicitaţi şi prejudiciu?”

Nicolae Mogoreanu susţine că regulamentul aprobat de autoritatea naţională pentru reglementări în energetică în baza căruia cetăţenii ar trebui să-şi apere drepturile, ca şi contractul cu furnizorul de electricitate, sunt pline de clauze care fac aproape imposibilă recuperarea unor pagube:Nicolae Mogoreanu: „Este un mecanism foarte complicat, în unele cazuri este imposibil de a respecta toate prevederile care sunt stipulate în regulament pentru a obţine prejudiciul. Însă când apare situaţia, reprezentanții furnizorului născocesc încă o listă de cerinţe pentru ca consumatorul să primească prejudiciul”.

Furnizorii de electricitate se apără şi spun că în relaţiile cu clienţii se conduc strict de legislaţia în vigoare. Ofiţerul de presă al Companiei „Gaz Natural Fenosa”, Vasile Gribincea, afirmă că furnizorul de energie electrică achită despăgubirile consumatorului, în cazul deteriorării unor receptoare electrice, dacă, din vina dovedită a furnizorului, în instalaţiile electrice au apărut tensiuni mai mari decât cele admise de normele tehnice în vigoare:

Vasile Gribincea: „Reclamantul vine la companie atunci când i s-a întâmplat un incident şi constată că nu are contract. Dacă cineva dintre cetăţeni se adresează cu o solicitare de a i se comenta în calitate de chiriaş ce ar trebui să întreprindă în raport cu furnizorul, sub aspectul eventualelor incidente şi acoperirea prejudiciului, să aibă o relaţie corectă şi civilizată cu furnizorul, vor fi ajutaţi”.

Reprezentanţii ANRE, la rândul lor, recunosc că procedura de obţinere a despăgubirilor este anevoioasă, dar, spun că şi consumatorii nu sunt interesaţi în a se informa cu privire la drepturile şi obligaţiile lor, precum şi asupra reglementărilor care stau la baza sistemului de alimentare cu energie electrică. Şeful direcţiei juridice şi protecţia consumatorului din cadrul ANRE, Evlampie Donos, sugerează consumatorilor să-şi legalizeze relaţiile cu furnizorii de utilităţi, pentru că numai aşa vor putea să pretindă şi să obţină despăgubiri pe potriva pierderilor pe care le-au suportat:

Evlampie Donos: „Dacă consumatorul este într-adevăr consecvent, desigur el trebuie să meargă până la capăt, să fie determinat prejudiciul, cauzele şi aşa mai departe, să solicite printr-o cerere repararea integrală a prejudiciului”.

Anul trecut cetăţenii au depus la Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică peste 1.300 de plângeri împotriva furnizorilor de utilităţi. Cele mai multe plângeri se referă la facturare, după care urmează încălcarea prevederilor contractuale şi calitatea serviciilor.

Materialul audio.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii