Drepturile omului

Fiecare al treilea pacient din internatele psihoneurologice ar putea duce o viaţă normală în comunitate

Foto: adevarul.ro

Îşi trăiesc viaţa după ziduri  înalte şi porţi ferecate, iar atunci când  se încumetă să evadeze sunt aduşi înapoi cu poliţia.  Şi asta chiar dacă nu au comis nicio crimă. Este vorba despre  pacienţii internatelor psihoneurologice, rămase moştenire de la sistemul sovietic de asistenţă a persoanelor cu deficienţe psihice. Fiecare al treilea pacient din cei peste 1600 câţi se află în cele patru instituţii psihoneurologice din Moldova ar putea  duce o viaţă normală în comunitate, fără să constituie o povară pentru stat. O recunoaşte chiar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei, în subordinea căruia se află instituţiile în care continuă să fie internate persoanele cu dizabilităţi mintale, ne confirmă șefa Secţiei servicii rezidenţiale din cadrul ministerului, Natalia Popescu: “Capacitatea instituţiilor date este de 1665 de paturi. Practic toate paturile sunt ocupate. Solicitarile de servicii date se menţine constant, chiar dacă este o mică diminuare a solicitărilor dar numarul beneficiarilor se mentine constant. Din păcate numai la nivel republican avem servicii pentru persoanele cu dizabilităţi mintale”.

Majoritatea pacienţilor sunt înscrişi în instituţiile psihoneurologice cu statut de „plasament  permanent" şi rămân acolo pentru tot restul vieţii. Asta se întâmplă şi pentru că reevaluarea dosarelor  şi a capacităţilor mintale pentru a se vedea dacă persoana merită a fi ţinută acolo sau trebuie reintegrată în societate se face foarte rar sau aproape deloc, susţin apărătorii drepturilor omului.  În urma unei evaluări efectuate de Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) au fost depistaţi şi oameni absolut sănătoşi printre pacienţii internatelor psihoneurologice. Iată ce spune  directorul organizaţiei, Vanu Jereghi:

Legea spune că starea sănătăţii persoanelor din internatele psihoneurologice  trebuie evaluată o dată la șase luni, de către o comisie din nu mai puţin de trei medici. Vă dau un exemplu: la internatul din Cocieri, Dubăsari, activează un singur medic psihiatru, care are 350 de pacienţi. Mă întreb cât timp îi poate acorda acest medic unei persoane?”

Din 2009, când a fost modificată legislaţia, nimeni nu mai poate fi internat într-o instituţie psiohoneurologică în lipsa unei decizii judecătoreşti care să prevadă lipsirea de capacitatea de exerciţiu şi plasarea aceastei persoane sub tutela altcuiva, care are dreptul să decidă pentru ea. Cu toate acestea, în unele instituţii fiecare al doilea pacient ar fi în prezent deţinut ilegal, spune Vanu Jereghi. Este vorba în mare parte despre cei internaţi până în anul 2009 şi în cazul cărora nu există o hotărâre de judecată. Până atunci oamenii ajungeau în instituţiile psihoneurologice în baza unor cereri din partea rudelor, astfel încât acum, ca să se conformeze cerinţelor legale, administraţiile instituţiilor psihoneurologice îi lipsesc, prin procese de judecată, pe pacienţi, de capacitatea de exerciţiu, de cele mai multe ori, în mod abuziv,  precizează Vanu Jereghi.

Problemele acestor instituţii încep de fapt de la internarea persoanelor. Toţi cei care au fost internaţi până în anul 2009 nu dispun de o decizie judecătorească. Dar chiar și după ce a fost aprobată o lege în acest sens, nu a fost reevaluată sănătatea niciunei persoane. Mai mult, pacienţii nu primesc tratament pentru boala pe care o au. Cei 5,65 lei pe zi ajung doar pentru pansamente și medicamente împotriva febrei. Cu un astfel de tratament aceste persoane își pierd abilităţile”.  

De exemplu, la internatul psihoneurologic din Bădiceni, Soroca, conform unei investigaţii realizate de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice http://investigatii.md/index.php?art=564, în privinţa a 165 de oameni, din cei 400 aflaţi la întreţinere, nu există decizii privind lipsa capacităţii de exerciţiu. Alte 80 de persoane nu au buletine de identitate,  30 nu au certificat de invaliditate, iar  50 – nici măcar  adeverinţe de naştere. 

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, deşi recunoaşte că există mai multe probleme  în internatele psihoneurologice, susţine că pregătirea dosarului pentru internarea întro instituţie pentru oameni cu deficienţe psihice se face de către autorităţile locale şi este verificat destul de minuţios, iar evaluarea celor care deja sunt instituţionalizaţi se face odată în an. Cu toate acestea, în ultimii doi ani doar 9 persoane cu dizabilităţi mintale au fost integrate în comunitate şi asta doar pentru că s-a implicat o organizaţie neguvernamentală. Din nou Natalia Popescu: 

Fiecare caz referit de la nivel local este însoţit de un set de documente și certificate medicale, care denotă  starea lui de sănătate, statutul social și situaţia economică. Dacă există dubii, ne adresăm Ministerului Sănătăţii pentru a elucida cazul. Au fost cazuri când am depistat erori, dar au fost eliminate la nivelul Ministerului. Dosarul este pregătit nivel local pentru că cine cunoaște mai bine starea bolnavilor decât medicul de familie sau asistentul social”.

Întreţinerea unei persoane întro instituţie psihoneurologică costă bugetul asigurărilor sociale anual în jur de 35-40 de mii de lei. Lunar pentru un pacient se alocă 3000 de lei doar pentru mâncare şi tratament. Pensionarii contribuie la întreţinere cu 75 la sută din mărimea pensiei, iar persoanele neasigurate social sunt întreţinute fără să li se ceară plată. Statisticile cele mai recente arată că în Republica Moldova sunt peste 170 mii de persoane cu dizabilităţi dintre care o treime au dizabilităţi psihice şi intelectuale. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii