Drepturile omului

O femeie se bate de 30 de ani cu sistemul, ca să îşi facă dreptate după un accident de muncă

Avea 21 de ani când  s-a produs tragedia care i-a marcat viaţa. Exact cu 31 de ani în urmă. Natalia Dîru muncea la fabrica de  vin din satul Bozieni, raionul Hînceşti. O substanţă periculoasă i-a nimerit în ochi şi de atunci şi-a pierdut aproape de tot capacitatea de muncă. A dat în judecată întreprinderea la care lucra, s-a plâns pe judecători că sunt corupţi, iar acum vede o singură cale unde şi-ar putea găsi liniştea – la CEDO.

„Accidentul de la fabrică mi-a îngropat viitorul”

Foto: CIJM

Natalia spune că nu va renunţa niciodată să lupte cu cei care au lăsat-o aproape fără vedere, iar dacă nu va reuşi, vrea să ajungă la CEDO. „Aveam o vârstă la care, dacă nu mi se întâmpla accidentul de muncă, aş fi avut toate cele necesare pentru existenţă şi trai, mi le-aş fi creat singură, cu capacităţi depline de muncă, aş fi avut toate drumurile vieţii deschise. Însă din păcate acest potenţial a fost îngropat de acel blestemat accident produs la întreprindere. Eram o mamă singură, cu un copil mic de numai un an şi opt luni şi nu mă puteam apăra. Nici nu ştiam că poţi pretinde să ţi se facă dreptate. Astăzi am ajuns fără sănătate, fără sursă de existenţă, fără casă, în permanenţă am nevoie de ajutor fizic din partea altor persoane”, ne-a scris Natalia Dîru, în sesizarea ei plasată pe Harta Corupţiei de pe portalul Anticorupție.

Ea dă vina pe întreprinderea la care lucra, pentru că nu i-ar fi creat condiţii normale de protecţie a muncii. Femeia cere să-i fie acoperite toate cheltuieliele pe care le-a suportat pentru tratamentele medicale, dar şi cele pentru un transplant de cornee în străinătate. Unele revendicări i-au fost rezolvate, dar prea puţine ca să-şi refacă vederea, afirmă femeia.

Se plânge pe o justiţie coruptă

Dosarul Nataliei Dîru a ajuns pe masa judecătorilor în anul 2005. Femeia a chemat în instanţă întreprinderea „Vitis-Hînceşti”, succesoarea de drept a fabricii de vinuri „Bozieni”, la care aceasta lucra când, în timp ce scotea furtunul din butelia cu anhidridă ( substanță anorganică care, reacționând cu apa, formează un acid), aceasta i-a nimerit în ochi şi i-a secerat 40 la sută din capacitatea de muncă. Între timp, starea de sănătate a Nataliei a degradat şi, potrivit celei mai recente concluzii a Consiliului Republican de Expertiză Medicală a Vitalităţii, femeia şi-a pierdut capacitatea de muncă în proporţie de 85 la sută. În anul 1988, când a fost constatat accidentul de muncă, medicii l-au calificat drept “traumatism grav de producţie”.

Natalia spune că până în anul 2011 a avut numai câştig de cauză, iar apoi a pierdut dosar după dosar. Ea crede că asta s-a întâmplat după ce

Foto: CIJM

fabrica şi-a angajat un avocat “cu trecere la judecători”. Mai mult decât atât, acesta i-ar fi dat întreprinderii şi soluţia pentru câştig – să declare nul actul de constatare a accidentului de muncă, ceea ce şi s-a făcut.

Nu recunoaşte accidentul de muncă, deşi plăteşte despăgubiri

În anul 2011, administraţia fabricii a creat o comisie pentru a verifica legalitatea actului privind accidentul de muncă, motivând că documentul a fost întocmit prea târziu, la aproape cinci ani de la accident. După ce a audiat unii martori, comisia a constatat că Natalia Dîru nu ar fi respectat normele de protecţie a muncii, având în preajmă echipamentul necesar: masca antigaz, mănuşe, cizme, pe care ea nu le-ar fi folosit. De cealaltă parte, Natalia susţine că persoanele audiate nici nu lucrau la întreprindere când s-a produs accidentul. Totuşi, în baza deciziei acestei comisii, administraţia fabricii a emis un Ordin despre anularea actului de muncă în privinţa Nataliei Dîru, ca fiind vădit ilegal.  Femeia afirmă că actul de constatate a fost făcut în 1988, deoarece abia atunci a aflat că trebuia să i se dea grad de invaliditate.

Reprezentantul întreprinderii a invocat în faţa magistraţilor că odată ce un act juridic este nul, cerinţele la fel sunt neîntemeiate şi nu ar mai exista motive ca femeii să i se plătească. Chiar şi aşa, întreprinderea continuă să îi compenseze lunar Nataliei paguba în legatură cu accidentul de muncă, ceea ce, potrivit specialiştilor în dreptul muncii, denotă că angajatorul totuşi îşi recunoaşte vina.

După ce a văzut că dreptatea nu mai este de partea ei, Natalia s-a plans la CSM şi la Procuratura Generală pe mai mulţi judecători pentru că ar fi emis decizii ilegale, dar degeaba.

Între timp, fabrica a intrat în proces de faliment

Acum Natalia se teme că nu va primi nici măcar compensaţia pentru paguba cauzată după accidentul de muncă, deoarece SA “Vitis-Hînceşti” a întrat anul trecut în proces de insolvabilitate. La rândul ei, şi Natalia a înaintat o nouă cerere în instanţă – de validare a creanţelor de capitalizare a plăţilor periodice pentru toată viaţa, solicitând de la înreprindere salariul nerealizat, bani pentru operaţie, pentru o locuinţă, pentru hrană, medicamente etc.

Administratorul provizoriu al întreprinderii, Ion Popa, spune că revendicările Nataliei Dîru sunt exagerate. “Noi suntem gata să îi achităm, dar ea ne cere vreo 15 milioane de lei. Este mai mult decât prevede legea, este ireal să îi plătim atât de mult. Calculele noastre, făcute în baza legii, se ridică la 204 mii de lei şi am început deja să îi achităm. I-am transferat deja în cont 20 de mii. Noi suntem într-un proces de judecată cu ea şi instanţa ne-a obligat să îi plătim şi datoriile istorice. Este vorba despre încă 87 de mii de lei. Suntem gata să îi achipăm pentru capitalizare cele 204 mii şi datoriile de 87 de mii”, a precizat Ion Popa pentru Centrul de Investigaţii Jurnalistice. El spune că fabrica are datorii faţă de mai mulţi creditori, motiv pentru care a ajuns în prag de faliment.

Şeful întreprinderii s-a ales cu dosar penal

Foto: CIJM

Natalia Dîru susţine că va insista să i se plătească o sumă mai mare decât cea pe care i-o propune administraţia provizorie a întreprinderii. Mai mult decât atât, l-a dat pe mâna procurorilor pe şeful fabricii la care a lucrat, pentru că acesta ar fi emis ilegal Ordinul despre anularea actului de muncă în privinţa ei.

Anchetatoarea Aneta Catană din Hînceşti, care s-a ocupat de plângerea Nataliei, după ce Curtea de Apel a remis cauza spre reexaminare, susţine că a pornit un dosar penal pe numele şefului S.A „Vitis Hînceşti”, care este învinuit  că a făcut abuz în serviciu atunci când a emis ordinul. Potrivit ei, dosarul a fost transmis Centrului Naţional Anticorupţie. Persoana învinuită se declară nevinovată.

Cele mai multe accidente de muncă, la întreprinderi

Statisticile arată că cele mai multe accidente de muncă în Moldova au loc în industria prelucrătoare,  apoi în construcţii, agricultură şi silvicultură. În cele mai dese cazuri victimele cad de la înălţime, sunt lovite sau strivite de maşinile şi utilajele în funcţiune.

Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), foarte mulţi angajaţi sunt răniţi sau mor la serviciu, asta în timp ce angajatorii raportează anual sute de milioane de lei pentru realizarea măsurilor de protecţie şi prevenire a accidentelor de muncă. Anul trecut, în atenţia  ISM au ajuns 501 accidente, s-a dispus cercetarea a 154 de cazuri, dintre care 42 soldate cu deces. Doar zece dosare au fost pornite de organele de urmărire penală. Specialiştii au o explicaţie - multe accidente de muncă sunt comunicate cu întârziere sau nu sunt anunţate deloc de către angajatori. În plus, multe dintre aceste cazuri nu sunt calificate ca „Accidente de muncă”, pentru că este vorba despre munca la negru.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii