Drepturile omului

STATUL-URECHE (III)

http://reinner.com/

SIS vrea acces nelimitat la reţelele telefonice

 

La 6 aprilie 2006, parlamentul a aprobat, în prima lectură, cu voturile exprimate de majoritatea comunistă, o serie de modificări şi completări la Legea din 12 aprilie 1994 privind activitatea operativă de investigaţii (art. 6, 8, 151) şi la Legea telecomunicaţiilor din 7 iulie 1995 (art.2 ş.a.) al căror scop este simplificarea procedurii de interceptare a convorbirilor telefonice de către organele competente. Modificările şi completările presupun instituirea unui „acces nelimitat şi necondiţionat” la reţelele de telefonie mobilă pentru organele ce desfăşoară activităţi operative de investigaţii – Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul pentru Combaterea Infracţiunilor Economice şi a Corupţiei, Ministerul Afacerilor Interne.

 

Mai simplu, potrivit acestui proiect de lege, organele enumerate ar urma să aibă acces la întreaga reţea GSM, nu doar la numerele de telefon pentru interceptarea cărora deţin mandat şi la care sunt conectate cu ştirea operatorului. Aceste prevederi i-au alertat pe operatorii de telefonie mobilă, ei riscând să-şi piardă credibilitatea în faţa abonaţilor cărora le garantează, în baza legislaţiei interne şi internaţionale, dar şi conform prevederilor licenţei, „confidenţialitatea convorbirilor”. Deputaţii din Opoziţie care se opun proiectului de lege au invocat acelaşi risc de încălcare flagrantă a dreptului la confidenţialitatea corespondenţei, garantat de Constituţie, precum şi iminenta ingerinţă a statului în activitatea unor agenţi economici privaţi, întrucât completările prevăd obligaţia operatorilor GSM de a suporta în întregime cheltuielile aferente operaţiunilor de interceptare, cum ar fi întreţinere în stare tehnică bună a conexiunii, amenajarea unei încăperi pentru necesităţile organelor abilitate ş.a.

 

SIS argumentează necesitatea modificărilor prin faptul că „operatorii de telecomunicaţii nu acordă organelor competente asistenţa necesară la înfăptuirea măsurilor operative de investigaţii”, pretind să le fie prezentate „toate datele despre persoanele convorbirile cărora urmează a fi interceptate, motivele interceptării şi alte informaţii”, fapt care „se reflectă negativ asupra întregului proces operativ, combaterii terorismului, corupţiei şi a altor infracţiuni grave”.  

 

Deputatul comunist Vadim Mişin, membru al Comisiei parlamentare pentru Securitatea statului, apărare şi ordine publică, este de părere că modificările şi completările propuse sunt argumentate, fiind dictate de apariţia unui nou tip de telefonie - cea mobilă. Mişin susţine că prevederile propuse nu contravin legislaţiei şi drepturilor fundamentale şi nu lezează nici drepturile agenţilor economici, întrucât aceştia ar trebui să respecte interesele statului în care-şi desfăşoară activitatea.

 

Reproşul lui Lupu şi tăcerea PPCD

 

Grupurile parlamentare ale Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) şi Partidului Democrat (PD) şi-au exprimat dezacordul faţă de proiectul de lege în alocuţiuni rostite de reprezentanţii lor de la tribuna centrală a Parlamentului. Deputaţii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) care, de regulă, reacţionau cu multă promtitudine şi vigoare la toate tentativele de extindere a competenţelor serviciilor secrete, nu au susţinut proiectul, dar nici nu l-au criticat în şedinţa plenară. Tăcerea grupului parlamentar al creştin-democraţilor este nefirească şi din considerentul că reprezentanţi de frunte ai acestui partid au abordat în anii trecuţi de numeroase ori chestiunea abuzurilor comise la interceptarea convorbirilor telefonice.

 

După votarea proiectului exclusiv de deputaţii comunişti, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a promis că documentul va fi expediat Consiliului Europei pentru expertizare şi abia după aceasta va fi examinat în a doua lectură, după care i-a aruncat  liderului fracţiunii PPCD, Vlad Cubreacov, următoarea replică: “... voi ţine cont şi de faptul cine a fost promotor atât de aprig al Legii pentru modificarea legii privind investigaţiile operative şi rezultatele votului de astăzi!” Mai mulţi deputaţi şi ziarişti au tras concluzia că Lupu le-ar fi reproşat deputaţilor PPCD că au promis să susţină proiectul sau chiar l-au promovat „aprig”, dar în final şi-au schimbat cardinal poziţia, lăsându-i pe comunişti să sprijine de unii singuri un proiect atât de controversat. 

 

OPINIA OPERATORILOR DE TELEFONIE MOBILĂ

 

Autorităţile trebuie să aleagă metoda cea mai eficientă şi democratică

 

Francis Gelibter, director general „VOXTEL”:

 

Apariţia acestei iniţiative legislative confirmă, într-un fel, asigurările mele date abonaţilor  „Voxtel” că discuţiile lor telefonice nu sunt interceptate. Or, mulţi clienţi, în special, cei corporativi, oameni de afaceri, persoane VIP, sunt îngrijoraţi de posibilitatea interceptării convorbirilor telefonice.

 

Înţelegem dorinţa şi necesitatea structurilor operative de investigaţii din

R. Moldova de a preveni şi de a combate acţiunile de banditism sau de terorism. „Voxtel” este dispus să ajute structurile statului în lupta cu acest flagel. Este important însă ca autorităţile să aleagă metoda cea mai eficientă, dar şi democratică, totodată, în acest scop. Practica mondială distinge două metode de interceptare a convorbirilor telefonice: prin decizie de judecată sau prin abilitarea anumitor instituţii ale statului cu dreptul de a asculta convorbirile telefonice ale persoanelor bănuite de săvârşirea/planificarea actelor de banditism sau terorism. Prima metodă a fost preluată de multe state europene şi s-a dovedit a fi eficientă în lupta cu criminalitatea, respectând, totodată, libertăţile fundamentale ale oamenilor. Iată cum funcţionează ea: compania de telefonie mobilă oferă serviciului operativ de investigaţii posibilitatea de a intercepta discuţia telefonică a unui client doar în baza deciziei scrise a instanţei judecătoreşti, decizie în care urmează să fie indicat motivul interceptării, numărul ce urmează să fie ascultat şi perioada concretă în care se va face acest lucru. De asemenea, în multe state europene sunt create comisii speciale ce monitorizează corectitudinea interceptărilor telefonice, precum şi motivarea deciziilor judecătoreşti adoptate în acest sens. În asemenea condiţii, este minimizat riscul interceptărilor aleatorii şi neconforme standardelor democratice.

 

Cea de-a doua metodă este aplicată, de regulă, în spaţiul CSI şi presupunea abilitarea anumitor structuri ale statului, specializate în lupta cu terorismul şi banditismul, cu libertatea deplină de a intercepta discuţiile telefonice ale anumitor persoane.

 

R. Moldova trebuie să aleagă una din aceste două metode. Sunt aproape convins că, în situaţia în care RM şi-a declarat prioritară integrarea în UE, ea va alege prima metodă, cea practicată în spaţiul european. În această situaţie, vor fi respectate drepturile celor 700 mii de clienţi „Voxtel”, cărora le-am garantat confidenţialitatea discuţiilor lor.

 

Credem că Guvernul va lua în calcul experienţa statelor europene

 

Yusuf Baykan, manager general Moldcell:

 

Subiectul interceptării convorbirilor telefonice se află permanent în vizorul clienţilor si a surselor mass-media  - fapt care denotă că societatea moldovenească este una matură, cu principii democratice, care salută respectarea drepturilor fundamentale ale omului garantate de către Constituţie. Acest subiect a fost şi rămâne a fi de importanţă primordială şi pentru compania MOLDCELL care oferă servicii de telefonie mobilă GSM şi trebuie să asigure confidenţialitatea convorbirilor abonaţilor săi in conformitate cu condiţiile licenţei de operare, fapt legiferat şi prin contractul de abonament pe care îl semnăm cu clienţii noştri. Mai mult decât atât, noi nu cunoaştem cazuri de plângeri sau suspecţii din partea abonaţilor noştri, ceea ce confirmă corectitudinea noastră în acest sens.

 

Indiferent de statutul abonatului, se foloseşte el de servicii preplătite (pe bază de cartele de reîncărcare Alocard) sau este client corporativ, el are dreptul să fie sigur de faptul că discuţiile lui telefonice nu sunt interceptate. Iniţiativa legislativă a SIS-lui cu siguranţă vine din dorinţa de a intensifica mecanismele de combatere a actelor teroriste şi crimele organizate. Dorinţa de a trăi într-o societate paşnică, care  oferă protecţie şi siguranţă este una inerentă, mai ales după ce actele teroriste din ultimii ani au nenorocit mulţi oameni de diverse naţionalităţi şi credinţe. De aceea, înţelegem rolul nostru în susţinerea structurilor operative de stat în asigurarea dreptului fundamental la o viaţă sigură. Pe de altă parte, fiind o companie care îşi desfăşoară activitatea în mod transparent, respectă legislaţia şi este un bun cetăţean al Moldovei, Moldcell va respecta deciziile legislative adoptate de statul în care funcţionează. Moldcell îşi exprimă încrederea că adoptând iniţiativa legislativă cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice, guvernul va lua în calcul experienţa statelor europene în care este redus la maxim riscul unor interceptări aleatorii şi nemotivat. Credem că statul va asigura implementarea şi funcţionalitatea corectă a legii, asigurând drepturile fundamentale stipulate de Constituţia Republicii Moldova,  libertatea de gândire şi expresie a cetăţenilor săi.  

Cum poţi să te protejezi de interceptare?

Oamenii de afaceri, politicienii sau alte VIP-uri s-au obişnuit, într-atât, cu ideea că sunt sau pot fi cu uşurinţă interceptaţi încât nu încearcă să se opună morilor de vând, ci pur şi simplu îşi filtrează foarte bine mesajele spuse la telefon. Alţii au în posesie  mai multe numere de telefon, chiar şi aparate de mobil. Aflaţi mai jos cum altfel puteţi să vă protejaţi de filare telefonică:

 

  • Obturaţi cu draperii pluşate ferestrele încăperilor în care se desfăşoară activităţi private sau secrete şi deconectaţi de la reţeaua electrică  echipamentele electrice şi electronice care nu sunt utilizate.
  • Depozitaţi obiectele primite cadou, pe timp de 2-4 săptămâni, în afara spaţiilor care necesită protecţie.
  • Faceţi periodic un control tehnic de specialitate al aparaturii electrice şi electronice, care poate constitui suport ideal pentru disimularea unor mijloace tehnice de interceptare.
  • Separaţi reţelele telefonice proprii de cele care aparţin altor firme sau concurenţilor.
  • Însuşiţi toate funcţiile propriului telefon mobil şi verificaţi periodic setarea lor (activat-dezactivat).
  • Nu permiteţi persoanelor străine să listeze funcţiile telefonului dvs. mobil.
  • Schimbaţi periodic codul de acces la căsuţa poştală vocală, utilizaţi cu rezerve serviciul de mesagerie vocală atunci când comunicaţi lucruri secrete.
  • Folosiţi coduri de securitate personalizate.
  • Închideţi mobilul şi detaşaţi bateria atunci când purtaţi discuţii ce necesită protecţie maximă. Este bine să vă obişnuiţi să ţineţi telefonul mobil închis cât mai mult timp.
  • Dacă acest lucru nu este posibil, folosiţi în spaţiul respectiv alte surse de sunet, gen muzică sau fântâni arteziene, şi poziţionaţi microfonul telefonului astfel încât să fie foarte aproape de acestea şi orientat către ele.

Pentru convorbiri confidenţiale folosiţi aparate cu cartelă. Schimbaţi cât mai multe cartele.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii