Economic

Bogați și săraci... în declarații

totb.ro

Declarațiile de avere depuse la CEC de candidații la alegerile din 28 noiembrie arată că în cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat atât șomeri și tineri fără o lețcaie, cât și milionari în lei sau chiar în valută. Deși majoritatea susțin că trăiesc doar din salarii și pensii, mulți au case scumpe și mașini de lux, iar unii donează în pușculița partidului sume mai mari decât veniturile declarate.  Citiți, calculați și… socotiți cum să votați la 28 noiembrie.

Partidul Liberal-Democrat din Moldova

Cel mai bogat dintre politicienii de la guvernare, potrivit declarațiilor de avere, e premierul Vlad Filat, care pare a fi și cel mai înstărit dintre candidații PLDM. El a declarat că în 2008-2009 a câștigat 222 mii de lei din salariu și aproape 7,2 mln. lei din investiții. Filat are o casă de locuit de 376 metri pătrați într-o zonă prestigioasă, o mașină de teren Toyota Rav 4 și o „Niva” sovietică. Față de declarația depusă anul trecut, în actuala au reapărut acțiunile - în valoare de 11,5 mln. lei - la „Kapital Invest Company” SA din România (care deține 49% din clădirea „Ipteh”, amplasată vizavi de magazinul „Unic”, naționalizată pe timpul guvernării comuniste, dar restituită ulterior, după decizia CEDO, actualilor proprietari).

Un alt milionar pe lista PLDM este fiul ex-președintelui Lucinschi, Chiril. Acesta declară venituri de 846 mii de lei, deține trei apartamente, două case, 1,5 ha de pământ și acțiuni de 5,7 mln. de lei la compania americană „Emerging Media Holdings” (care are drept subsidiară „Media Alianta and Analiticmedia-Grup” din RM, companie ce deține câteva posturi TV și o agenție de publicitate). Al doilea pe lista PLDM, ministrul Justiției Alexandru Tănase, care până la alegerile din aprilie 2009 a fost avocat, a declarat venituri de 574 mii de lei pentru anii 2008-2009, o casă în capitală și un automobil. Ministrul de Externe, Iurie Leancă, a câștigat din salarii 422 mii de lei, are un lot de pământ la Ialoveni, două automobile și 50 mii de euro la bancă. Colegul său de pe locul trei în listă, Mihai Godea, a avut venituri mult mai modeste: 167 mii de lei, un lot de pământ într-un sat din Ialoveni și un automobil, nu însă și casă. Dintre noii veniți la PLDM, nu o duce rău rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, care în ultimii doi ani a câștigat din salarii, muncă prin cumul și alte surse peste 700 mii de lei, adică aproape 30 mii lunar. Deține și 13% din „Moldcredit” SRL, are apartament, garaj, automobil, lot într-o suburbie a Chișinăului. O altă „achiziție” recentă, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic, a câștigat peste 200 mii de lei, are apartament cu trei odăi, 15 ha de pământ arabil, mașină, garaj, precum și 50% din acțiuni la „Satul Olimpic” SA. Este proprietar a zece hectare de pământ și ministrul Sănătății Vladimir Hotineanu, care mai indică în declarație o casă, un automobil și venituri de 350 mii de lei.

Partidul Democrat

Liderul PD, Marian Lupu, cap de listă la alegeri, nu e și primul și în topul averilor. El a declarat venituri din salariu de 344 mii de lei și aceleași proprietăți pe care le avea și anul trecut: un apartament (evaluat în 2009 la 1,2 mln. lei) și un garaj. Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, deși a câștigat ceva mai puțin din salariul de deputat - 270 mii de lei -, este mai avut decât Lupu, obținând peste un milion de lei din închirierea unei proprietăți. El nu precizează dacă e vorba de apartamentul cu trei odăi de la Moscova sau cele două oficii situate la adresa unde e și sediul PD, și care sunt trecute pe numele soției, la fel ca și casa din Chișinău a familiei Diacov, de 189 metri pătrați, și un automobil BMW. Dl Diacov, care e și proprietarul unui ziar, a pus și bani la bancă: 147.000 lei, 6413 USD și 7885 euro.

Deputatul Igor Corman, care anul trecut a făcut cea mai mare donație în fondul electoral al PD - jumătate de milion de lei - și care până în mai 2009 a fost ambasador al RM la Berlin, a declarat venituri salariale pentru 2008-2009 de circa 650 mii de lei, un autoturism și un teren de 5,4 ari. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, poate fi considerat milionar. El deține o cotă de 10%, evaluată la tocmai 2,6 mln. de lei, are o casă de două milioane, un lot de construcție de 16 ari în Mingir, Hâncești, o cotă de 50% în firma „Tatra-Bis” și un autoturism, iar la venituri a trecut peste 330 mii de lei. În declarație nu regăsim însă două apartamente indicate anul trecut. Cercetând declarațiile de avere aflăm că managerii unor întreprindei de stat sunt remunerați cu salarii impresionante pentru Moldova. Bunăoară, candidatul PD Pavel Filip a câștigat, timp de doi ani în funcția de director la CTC „Tutun”, 1,022 mln. lei, adică peste 42 mii de lei pe lună. Tot peste un milion a câștigat în doi ani de zile și colegul acestuia de listă, Vasile Botnari, care s-a aflat în 2008-2009 în funcțiile de director la „Air Moldova” și apoi la Agenția Transporturi.

Partidul Liberal

Liberalii sunt mai puțin înstăriți față de alți colegi de AIE. Cel mai mare venit l-a obținut în ultimii doi ani liderul Mihai Ghimpu - 125 de mii de lei din salariu și indemnizație de consilier municipal, plus dividende de 500 de mii din cota-parte de 1/3 în firma „Eurosim” (care deține o benzinărie). În schimb, colegul său de partid, ministrul Transporturilor Anatol șalaru, retras temporar din lista inițială, la fel ca și ceilalți miniștri de la PL, susține că a obținut în ultimii doi ani doar 73 de mii de lei, din salariu. El a declarat două apartamente în Chișinau, un garaj, circa 1,3 ha de pământ într-un sat din Orhei și două mașini. Majoritatea candidaților liberali se pare că trăiesc din salarii relativ modeste. Bunăoară, consilierul prezidențial Vlad Lupan a declarat că în 2008-2009 a obținut doar 70 mii de lei, iar deputatul Boris Vieru și mai puțin - vreo 62 mii de lei. Totuși, majoritatea nu sunt chiar săraci, declarându-se proprietari de apartamente, case, loturi de livadă și automobile.

Alianța „Moldova Noastră”

La AMN, liderul Serafim Urecheanu, primul pe listă, a obținut venituri salariale de 312 mii de lei, la care se adaugă pensiile de 48 mii și 4500 de lei indemnizație pentru „Ordinul Republicii”. Față de proprietățile declarate anul trecut - un apartament cu trei odăi, o vilă cu 12 ari de pământ și o motocicletă - mai apare și un garaj. Colegul mai tânăr al președintelui AMN, vicepremierul Victor Osipov, a câștigat ceva mai mult - 350 mii de lei; el are o casă de locuit cu trei apartamente, un automobil și este co-proprietar la o revistă. Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a adunat din salariu 314 mii de lei, dar și o dobândă de 28 mii de lei la depozitul bancar de 150 mii pe care îl are. Cosarciuc deține un apartament de 128 metri pătrați, un autoturism și 12 ari de pământ agricol, dar și 5200 acțiuni la „Moldagrotehnica”, precum și o cotă de 259 mii de lei în SRL „Servaldinax”. Cea mai puțin avută pare a fi ocupanta locului nouă pe lista AMN, o doctorandă de 29 de ani, care în doi ani a adunat doar zece mii de lei și nu are nicio proprietate.

Partidul Comuniștilor

Liderul comunist Vladimir Voronin nu pare a fi cel mai bogat, chiar dacă, în doi ani, a câștigat circa o jumătate de milion de lei din salariu și pensie. În declarația sa regăsim apartamentul de peste 230 metri pătrați, un garaj, casa părintească de la Corjova și vila de la Pârâta, la care s-au adăugat patru loturi agricole în comuna Budești din mun. Chișinău, cu o suprafață totală de 3,3 ha. Au dispărut în schimb acțiunile de circa șapte milioane de lei, pe care le deținea soția sa, Taisia, la „Fincombank”, unde e acționar și președinte fiul lor, Oleg. A doua pe listă, Zinaida Greceanâi, a câștigat în doi ani din salariu și pensie peste 460 mii de lei, are casă de 1,2 mln. lei la Chișinău, un garaj și 2,4 ha de pământ în Cotiujeni, Briceni, și un automobil. Față de declarația de anul trecut, apare însă o datorie de peste 400 mii de lei la „Fincombank”. Secretarul formațiunii, Iurie Muntean, la fel a câștigat bine în ultimii doi ani - peste 300 mii din salariu și aproape 200 mii ca reprezentant al statului în întreprinderi, fiind și co-proprietar la două companii. Mark Tkaciuk însă și de această dată declară că nu are nici casă, nici mașină. Mai mult, a rămas, se pare, și fără „școala Antropologică Superioară”, care deținea mai multe imobile, or, aceasta nu se mai regăsește în declarația sa pe venit. Printre cei mai înstăriți comuniști se numără Aleksandr Bannikov care, până la schimbarea guvernării, a fost director al Agenției Relații Funciare și Cadastru. Pe lângă cele 208 mii de lei obținute din salariu, a câștigat și 1,86 mln. de lei din cotele a câte o pătrime pe care le deține în două întreprinderi. Nu o duce rău nici Oleg Babenco - a câștigat 730 mii de lei, are o casă și două apartamente în centrul Chișinăului, mai fiind și proprietar al sediului Universității Slavone și al liceului de pe lângă instituție.

„Moldova Unită”

Cel mai bogat candidat se află pe lista Partidului „Moldova Unită”. Omul de afaceri Victor Copiimulți, al cincilea pe listă, a declarat că deține un imobil în valoare de cinci milioane USD peste hotare, dar și 59 ha de pământ și ¾ dintr-o bază de odihnă în RM. Liderul formațiunii, Vladimir țurcan, a câștigat din salariu și pensie circa 440 mii de lei, are un apartament în centrul capitalei, o casă de 300 metri pătrați și o mașină de lux. Un alt membru al PUM, Igor Semenovcher, declară că nu a primit în 2008-2009 niciun ban, deși până în septembrie 2009 a fost director al Agenției pentru Dezvoltare Regională și e acționar majoritar la două firme de restaurări și construcții. Cu toate acestea, Semenovcher are o casă de tocmai 600 metri pătrați, un apartament cu trei odăi, două mașini luxoase, două motociclete și două garaje.

Mișcarea „Acțiunea Europeană”

Liderul Veaceslav Untilă are un apartament de 81 metri pătrați, o treime dintr-o casă, un garaj și un automobil. Totodată, deține un cont bancar de 30 mii de lei și 2% din fondul statutar al „Moldcargo” (pe care în 2009 le evalua la 260 mii de lei). Untilă declară că în 2008-2009 a câștigat din salarii 293 mii lei, la care se adaugă 124 mii din pensii. Cu toate acestea, și în 2009, și în 2010 Veaceslav Untilă a făcut propriului partid donații generoase, care însumate depășesc veniturile sale. Doar pentru campania pentru referendumul din 5 septembrie el a donat 650 mii de lei…

Partidele extraparlamentare

Campion la venituri obținute în ultimii doi ani este liderul Partidului Umanist, Valeriu Pasat, ex-director al SIS. Dacă în RM el a obținut, ca cercetător științific, doar 31,5 mii de lei, apoi peste hotare, consiliindu-l pe președintele concernului RAO EES, a câștigat 12,4 mln. Pasat declară un apartament de 161 metri pătrați la Chișinău, o mașină de teren luxoasă și un cont bancar de aproape un milion de lei. Nu figurează însă nicio proprietate la Moscova, deși recent Valeriu Pasat declara că are casă în capitala rusă. La alt pol se află președintele Partidului „Pentru Neam și țară”, Sergiu Mocanu. Inițiatorul „campaniei anti-mafie” pare a fi cel mai sărac candidat-cap de listă. El nu a declarat niciun venit pentru ultimii doi ani, dar are totuși un apartament cu două odăi și un automobil BMV X5. Și alt „luptător cu mafia”, omul de afaceri Viorel țopa, susține că în perioada indicată nu a avut venituri, dar deține o casă în Chișinău, o vilă în suburbie și o mașină, însă nicio acțiune sau cotă-parte la vreo firmă. Recent, Viorel țopa îl învinuia pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc că l-ar fi deposedat pe el și vărul său, Victor țopa, de acțiuni în valoare de 40 mln. USD la „Victoriabank”, acuzații respinse de cel vizat.

și candidații PPCD apar cu averi modeste. Liderul pepecedist, Iurie Roșca, declară că a câștigat 236 mii de lei din salariu și nimic mai mult, deși deține 70% din Tipografia „Prag 3” și este proprietar al publicației „Flux”. El mai declară o casă cu teren aferent și un garaj, nu însă și mașina de teren pe care o conduce. Mulți dintre colegii săi mai tineri sunt însă de-a dreptul săraci, fără proprietăți și cu salarii sub media pe economie. Bunăoară, Victor Ciobanu susține că a câștigat doar 53 mii de lei în doi ani, Radu Bușilă - 48 mii, iar Igor Ciuru… numai 29 mii de lei.

La PNL întâietatea la averi o deține femeia de afaceri Alexandra Can, care a obținut venituri salariale de aproape 900 mii de lei, deține cote-părți și acțiuni la cinci companii, dar și zece hectare de pământ. Mai modestă e declarația de avere a liderei de partid, Vitalia Pavlicenco, care a obținut 220 mii lei din salariu, are un apartament, o căsuță de vacanță, două loturi de pământ și două autoturisme. Însă locul doi pe listă, Igor Cupeț, președinte al unei fundații, nu are absolut nimic, potrivit declarației depuse - nici venituri, nici bani la bancă, nici proprietăți.

Președintele Partidului Republican, Andrei Stratan, ex-ministru de Externe în guvernul PCRM, declară venituri de 280 mii de lei, un apartament și un automobil, iar colegul său de pe locul doi în listă, Ion Dron, vrea să ne convingă că în doi ani, fiind avocat, a câștigat doar 19 mii de lei. Liderul Partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, declară venituri oficiale obținute în doi ani de numai 22 mii de lei. Și asta deși, pe lângă o casă de locuit și două automobile, deține 11 ha de pământ agricol și o zonă de odihnă de 1,2 ha, cu șase case. Al treilea pe lista „patrioților” - autorul controversatului „Dicționar moldovenesc-român”, Vasile Stati - susține că nu are nicio proprietate și că în 2008-2009 nu a avut alte venituri decât pensia, 156 mii de lei. Un caz curios găsim la Partidul Conservator. Prima în listă, președinta Natalia Nirca, declară că nu a obținut nicun venit în 2008-2009, la fel ca și soțul ei, Oleg Nirca, care e vicepreședinte al partidului și se află pe locul șapte în listă. Cei doi nu sunt însă chiar lipiți pământului - proprietatea comună pe care o declară e: un apartament, o casă de 300 metri pătrați în Chișinău și trei automobile, nefiind clar însă din ce bani le întrețin. Ambii soți sunt co-fondatori la o întreprindere din India care, potrivit declarațiilor pe venit depuse la CEC, nu le-a adus niciun profit.

Investigatia a fost realizata in cadrul Campaniei „Jurnaliștii împotriva corupției”, desfasurata de Centrul de Investigatii Jurnalistice, cu sustinerea National Endowment for Democracy

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii