Economic

Milioanele democraților (II)

Foto: facebook.com/Partidul Democrat din Moldova

Anul trecut, finanțatorii Partidului Democrat din Moldova (PDM), în total 2.285 de persoane, potrivit raportului financiar prezentat la Comisia Electorală Centrală, au donat sume între 500 de lei și jumătate de milion de lei. Cine sunt deputații, oamenii de afaceri și primarii generoși cu partidul, aflați în prima parte a investigației - „Milioanele democraților (I): Cum a adunat Partidul Democrat 42 de milioane de lei din donații în 2016”

Președinți de raioane, printre sponsorii fideli

La bunăstarea partidului au contribuit substanțial 13 din cei 23 de președinți de raioane aleși pe listele democraților. Majoritatea din cei care au făcut donații au interese în afaceri sau probleme de integritate, fiind subiectul unor investigații jurnalistice.

Iurie Urzica. Foto: riscani.md

Cea mai mare donație, de 152.000 de lei, vine din partea lui Iurie Urzică, președintele raionului Râșcani. Până la venirea în funcție acesta a condus timp de 22 de ani fabrica „Avicola” din regiune. Pe lângă aceasta el mai deține, conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), și cote-părți în alte două SRL-uri: Cooperativa Agricolă de Producție Aviovo (16%) care a avut în 2012 un venit din vânzări de 2,6 milioane de lei, și SRL Bindagra-com (52%), care, în 2012, a raportat un venit din vânzări de 7,2 milioane de lei din cultura plantelor oleaginoase și a semințelor. Iurie Urzica a figurat anterior pe listele altor partide. Acum patru ani acesta a ajuns consilier local în Corlăteni pe listele PCRM. Înainte de asta, la alegerile parlamentare din 2009, Urzică a candidat la funcția de deputat pe listele Uniunii Centriste, condusă de fostul premier Vasile Tarlev. În 2007, Urzică era cu un alt partid, Alianța Moldova Noastră, pe listele căruia a ajuns consilier raional la Râșcani. Donația făcută de Iurie Urzică pentru PDM în 2016 reprezintă mai mult de jumătate din veniturile funcționarului pentru întregul an, în mărime de 214.000 de lei din salariul său și al soției.

Pe locul doi în topul președinților de raioane cu cele mai mari donații către PDM este Svetlana Rotundu de la Șoldănești, care a dat partidului tot ce a câștigat împreună cu soțul pe parcursul anului trecut – 110.000 de lei. „Am avut rezerve din alți ani, din salariu. Nu am afaceri, sunt «curată»”, ne-a spus Svetlana Rotundu. În cadrul electoralei din 2015, femeia a donat democraților 50.000 de lei. Întrebată cum a reușit să adune bani din salariu pentru a face donații atât de generoase, funcționara ne-a răspuns: „M-am descurcat bine. Eu locuiesc în sat, am animale, am grădină, am din ce trăi”. Rotundu are mai multe probleme legate de integritate. Astfel, aceasta „a uitat” să declare o firmă fondată și administrată de soțul său în declarația de avere și interese pentru 2016

În același timp, în 2012, în perioada în care deținea funcția de vicepreședinte de raion, o  întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat 250.000 de lei din semnarea unui contract de achiziție cu o direcție raională din Șoldănești, arată jurnaliștii de la portalul Moldova Curată.

Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca, a scos din buzunar  70.000 de lei  pentru nevoile partidului din care face parte. Muntean a declarat în 2016 venituri de 328.000 din salariul său, al soției și al unei persoane aflate la întreținere, precum și din darea în arendă a unor terenuri agricole pe care le deține. Munteanu mai are în proprietate o casă, un tractor și un autocamion. În același timp, el este fondator a două firme – CAP Rubleniteanca SRL și Tehrubsor SRL. Afacerile specializate în agricultură îi aduc venituri de milioane de lei și sunt administrate de soția sa, Angela Muntean.  

Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni, a dăruit partidului 70% din veniturile pentru 2016 ale familiei sale - 70.000 de lei din cele 97.000 de lei câștigați. În declarația de avere și interese din 2016, funcționarul a mai indicat zece (!) automobile, achiziționate între 2008 și 2016, dintre care patru sunt  de marcă Mercedes. Valoarea totală a automobilelor este, potrivit declarației de avere, de circa 1,6 milioane de lei.

Victor Chiriac. Foto: donduseni.md

La alegerile locale din 2015, Gorban a făcut o donație de 50.000 de lei pentru Partidul condus de Vladimir Plahotniuc. „În declarația de avere din 2013 am indicat rezerve de un milion. Am făcut donațiile nu din leafă”, ne-a răspuns Nicolae Gorban când l-am întrebat cum a reușit să trăiască din veniturile care i-au rămas după ce a vărsat 70.000 de lei în bugetul PDM. Declarația de avere invocată de Gorban lipsește pe site-ul ANI.

Alte 50.000 de lei au venit în bugetul PDM din partea lui Victor Chiriac, președintele raionului Dondușeni. Potrivit portalului Moldova Curată, până a deveni președinte de raion, Chiriac a fost vicedirector la firma SC Climăuțanul-Agro SRL, unde deținea 20% din capitalul social al companiei, de 33,1 milioane de lei. Acesta împarte firma cu vărul său, Alexei Chiriac, care are 30%, cu Ion Corneiciuc (20%) și Dmitrii Prepelița (30%), ultimii fiind consilieri locali din partea PDM în satul Climăuți. Alexei Chiriac este administratorul firmei și soțul Marianei Chiriac, în prezent primar al satului Climăuți, unde este înregistrată compania. Firma are activități în agricultură și a raportat în 2012 un venit din vânzări de 101,4 milioane de lei. În martie 2015, SC Climăuțanul-Agro a fondat o altă firmă, Piscicola Climăuțanu Agro SRL, cu activități inclusiv în comercializarea peștelui și cu un capital social de 4,3 milioane de lei. Administrator este același Alexei Chiriac, care, în urma alegerilor locale, a devenit și el, ca și vărul său, consilier raional la Dondușeni din partea PDM. La fel ca Victor Chiriac, și cuplul Alexei și Mariana Chiriac au făcut anterior donații pentru PDM. În campania electorală pentru alegerile locale din 2015 Mariana Chiriac a contribuit cu 50.000 de lei. Alexei Chiriac a donat anul trecut 125.000 de lei. Și Ion Corneiciuc, partenerul de afaceri al celor doi veri, a făcut o donație în mărime de 75.000 de lei în 2016. Victor Chiriac a fost implicat într-un conflict de interese atunci când la 8 iulie 2015 a fost ales președinte inclusiv cu votul văruluil său, însă, potrivit portalului Moldova Curată, președintele raionului nu crede că la mijloc e un conflict de interese.

Președinta raionului Fălești, Iraida Bânzari, a pus pe contul democraților 40.000 de lei, în timp ce Ștefan Paniș, președintele raionului Florești, a făcut o donație de 30.000 de lei. Paniș este fondator, cu o cotă de 75%, al firmei Panclip SRL. În declarația de avere și interese pentru 2016, Paniș indică dividende în mărime de 825.000 de lei de la firma sa. Deși compania este specializată în agricultură, aceasta a încheiat un contract de achiziție în valoare de 135.000 de lei cu primăria Putinești, Florești, pentru procurarea unui autovehicul. Contractul a fost încheiat în noiembrie 2016, adică în perioada în care Paniș era deja președintele raionului Florești.

La scurt timp după ce a fost ales pentru al doilea mandat, funcționarul s-a pomenit cu un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Cauza a fost pornită în baza actului de constatare al Comisiei Naționale de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate, n.r.), emis la 6 august 2015. Potrivit Comisiei, Ștefan Paniș nu a indicat în declarația de avere pentru anul 2013 sute de terenuri cu suprafața totală de 230 de hectare, mijloace de transport și patru întreprinderi în care deține cote-părți. Două dintre acestea au fost lichidate, una a fost vândută, iar despre a patra a spus că nu a știut că trebuie indicată, a explicat atunci Paniș la CNI. De asemenea, s-a constatat că în anul 2013 cheltuielile sale au depășit cu peste un milion de lei veniturile înregistrate în acel an. Ștefan Paniș a declarat pentru Moldova Curată că nu a ascuns nimic și că pur și simplu nu a știut cum trebuia completată declarația.

Iurie Garas. Foto: edinet.md

Câte 25.000 de lei au depus în haznaua partidului Andrei Ciobanu, președintele raionului Cantemir, și Iurie Garas, președintele raionului Edineț. Ciobanu a condus timp de 11 ani, din 2000 până în 2011, Societatea pe Acțiuni Constructorul-Cantemir. El le-a declarat reporterilor de la Moldova Curată că ar deține 3-4 la sută din acțiunile acestei întreprinderi, dar nu ar avea venituri din activitatea ei. Și soția lui Ciobanu se ocupă de afaceri, dar pe bază de patentă. Femeia are un butic la piața centrală din Cantemir, unde vinde haine și încălțăminte, au mai scris jurnaliștii de la Moldova Curată. Andrei Ciobanu a susținut Partidul Democrat și anterior. El a făcut donații de 50.000 de lei în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014. În 2015, la alegerile locale, a contribuit cu 25.000, iar în campania lui Marian Lupu la prezidențiale a mai donat alte 50.000.

Și Iurie Garas are afaceri prospere. Potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat el este unul dintre fondatorii firmei Devotament SRL, cu o cotă de 33,4%. Potrivit datelor din ultimul raport financiar anual, din 2012, întreprinderea a înregistrat venituri din vânzări în sumă de aproape 9 milioane de lei. Întreprinderea este înregistrată în orașul Cupcini şi deţine 115 hectare de teren în extravilanul localităţii Parcova, unde îşi are domiciliul Iurie Garas. O parte din aceste terenuri sunt luate în arendă. În ultimii șase ani, firma șefului raionului a câștigat contracte de achiziție de la diverse instituții din Edineț, în valoare totală de 1,5 milioane de lei. Familia Garas mai deţine o întreprindere, SRL Mobil Top, unul dintre fondatorii căreia este fiul lui Iurii Garas, Iulian Garas, care deţine o cotă-parte de 50 %. În 2012 firma a realizat venituri din vânzări de peste două milioane de lei. Întreprinderea este amplasată în satul Parcova şi deţine 57 de hectare de teren agricol din moşia acestei localităţi.

Iurie Garas, șeful raionului Edineț, nu a depus la CNI, actuala ANI, nicio declarație de avere pe parcursul anilor, deși era obligat să o facă. Aceasta nu este unica abatere comisă de Garas. Reporterii de la Moldova Curată au scris că imediat după ce a acces la putere în raionul Edineț, numele lui Garas a apărut într-un litigiu dintre fosta șefă a Direcției Învățământ și Cultură, liberal-democrata Aurelia Mitreniuc, și Consiliul Raional, pe care Garas ar fi concediat-o ilegal. Aurelia Mitreniuc a acționat în judecată Consiliul Raional, iar la distanța de doi ani consiliul a fost obligat să îi achite salariul, indemnizația unică de concediere, indemnizația de șomaj, prejudiciul moral și alte sume cu titlu de întârziere de la plăți, în sumă totală de circa 90.000 de lei.

A făcut donații la partid și Nicolae Molozea, președintele raionului Ștefan Vodă, care deține mai multe afaceri. Acesta a contribuit cu 20.000 de lei. El este susținător fidel al partidului său. În 2014 și 2015, în campaniile electorale pentru alegerile parlamentare, respectiv locale, acesta a făcut donații de 95.000 de lei și, respectiv, 90.000 de lei.

Cu o sumă de 15.000 de lei a contribuit Mihail Gnatiuc, președintele raionului Briceni, care a fost vizat anterior într-o hotărâre a Curții de Conturi. Jurnaliștii de la Moldova Curată au scris că, pe când era șef al Vămii Briceni, Mihail Gnatiuc s-ar fi făcut responsabil de neîncasări la bugetul de stat.

Sume de câte 10.000 de lei au venit în contul democraților de la Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, și Ion Artene, președintele raionului Nisporeni. În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2015, Artene a făcut o donație de 50.000 de lei, ceea ce reprezintă o jumătate din salariul său anual, potrivit unui articol al portalului Moldova Curată.

Unii consilieri raionali și locali au donat mai mult decât au câștigat în 2016   

Printre finanțatorii democraților se regăsesc și numeroși consilieri raionali sau locali din orașele și satele republicii. Mai mulți dintre aceștia au donat sume generoase, care depășesc sau sunt egale cu veniturile lor anuale. Bunăoară, Aliona Manole, consilier raional la Florești și secretara organizației teritoriale Florești a PDM, a scos din buzunar 143.500 de lei. În 2016, aceasta a declarat venituri totale de 233.000 lei din salariul său și al soțului, angajat pe atunci al CRIS „Registru” și alte 74.000 de lei din indemnizații, premii și pensia soțului. În 2015, ea a mai făcut partidului o donație de 50.000 de lei.

Aliona Manole. Foto: facebook.com

Un alt consilier, Alexandru Ilieș de la Căușeni, a contribuit cu 120.000 de lei, în timp ce venitul său declarat atinge 56.000 de lei din salariul de șef al ÎS Gările şi Staţiile  Auto. În afară de faptul că este consilier local la Căușeni, Ilieș este și vicepreședinte al Organizației Teritoriale a PDM din oraș. Având un salariu de circa 4.500 de lei pe lună, anul trecut Ilieș și-a cumpărat un apartament de 116,4 metri pătrați pentru care a achitat 647.000 de lei și două automobile, achiziționate cu 30.000 de lei (!), unul dintre care de marcă BMW X5, pe care l-ar fi cumpărat cu doar 10.000 de lei. Și în 2015 funcționarul și-a luat două mașini, pentru care ar fi achitat 20.000 de lei, respectiv 30.000 de lei, potrivit declarației de avere. În același an el a mai donat 50.000 de lei pentru campania lui Marian Lupu la prezidențiale. Nu am reușit să obținem un comentariu din partea lui Ilieș. Funcționarul ne-a rugat să revenim cu apeluri sau ne promitea că revine el, în repetate rânduri, motivând că este ocupat.

De la Căușeni este și Mihail Moraru, vicepreședinte al Organizației teritoriale Căușeni a PDM și administrator al GMB-Imobil SRL cu activități în comerț. Anterior el a sprijinit financiar partidul cu câte 50.000 de lei în 2014 și 2015, precum și campania prezidențială a lui Marian Lupu cu alte 20.000 de lei. Anul trecut, el a dat pentru PD 100.000 de lei, deși a înregistrat venituri oficiale de 42.000 de lei din salariul său și al soției și indemnizațiile de consilier. În 2015, el a luat un împrumut de 70.000 de dolari, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2020, mai având la activ alte două credite, în sumă totală de 260.000 de lei, scadente în 2026 și 2028. „Dumneavoastră probabil ați verificat doar declarația pentru 2016, dar nu v-ați uitat la cele din anii precedenți. Donația e din rezervele acumulate în anii trecuți”, ne-a replicat alesul local. Tot cu 100.000 de lei a contribuit și Svetlana Pădure, consilier raional la Fălești, anterior membră PSRM.

Cu o sumă de 98.300 de lei, a contribuit Iurie Ursachi, fost primar în mandatul precedent și actual consilier în satul Izvoare, raionul Fălești. Acesta a sponsorizat și campaniile democraților la alegerile locale din 2015 și la prezidențialele din 2016 cu 30.000 de lei, respectiv 15.000 de lei. Iurie Ursachi ne-a confirmat că el este cel care a făcut donații la partidul al cărui membru este. Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, acesta ne-a spus că banii sunt din activitățile pe care le desfășoară. „Eu sunt director al Întreprinderii Individuale Iurie Ursachi și al companiei Izlan-Agro SRL”, a punctat alesul poporului.

Sursă: mold-street.com

Sergiu Gogu, vicepreședintele raionului Căușeni, a donat 50.000 de lei, la fel ca și Petru Gogu, consilier raional și președintele Organizației teritoriale PDM de la Căușeni. La începutul lunii iunie, ultimul a fost reținut de procurori și ofițerii CNA, împreună cu fondatorul și administratorul fabricii de țigări din Căușeni. Potrivit oamenilor legii, începând cu 1 ianuarie 2017, producătorul a vândut țigări de diferite mărci la un preț mai mic decât cel permis de lege, iar Gogu ar fi controlat din umbră afacerea. Procurorii au precizat pentru Anticoruptie.md că dosarul urmează a fi expediat în judecată în săptămânile apropiate. Petru Gogu este învinuit de abuz în serviciu și, în prezent, se află sub control judiciar. El riscă de la doi până la șase ani de închisoare.

Ion Cojocari, consilier raional la Glodeni, a donat 97.000 de lei, având venituri de 148.000 de lei din salariu și indemnizație. Cu patru terenuri, fără casă sau mașină, președintele Tineretului Democrat de la Glodeni este și fondator al Gospodăriei Țărănești Ustenburg. În 2012 a beneficiat de subvenții de la stat în mărime de 77.000 de lei. În 2014 și 2015, Cojocari a donat pentru PD câte 40.000 de lei. „Sunt și consilier raional și membru al Consiliului Național Politic, membru al Biroului Permanent Executiv al Organizației republicane de tineret a PD, am avut și economii din anii precedenți. Nu am dat tot salariul. Nu țin minte suma exactă, dar am păstrat bonul fiscal că am depus-o”, a precizat bărbatul.

Grigore Lîsîi, ales al poporului în raionul Fălești și consilier local în satul Scumpia din același raion, a făcut în 2016 o donație în mărime de 93.300 de lei către Partidul Democrat, ceea ce reprezintă două treimi din veniturile adunate în același an, de 148.000 de lei. „Eu ce-s la anchetă la dumneavoastră? Nu trebuie să-mi puneți întrebări! Umblă ei cu întrebările...”, ne-a tăiat-o din scurt bărbatul. Lîsîi este fondatorul a două firme specializate în agricultură - Gospodăria Țărănească Boerescu și Scumprod-Agro SRL.

85.000 de lei au venit și din partea Liliei Rusu, consilier raional la Rezina, fondatoarea firmei Șematrus SRL. Și soțul acesteia, care activează la aceeași companie, a vărsat în haznaua democraților 73.000 de lei în 2016. Astfel, contribuția soților Rusu la bugetul PD anul trecut s-a ridicat la 158.000 de lei, de patru ori mai mult decât a raportat Lilia Rusu în declarația de avere și interese pentru 2016. Soții Rusu au dăruit partidului și în 2015 câte 25.000 de lei, în campania electorală. 70.000 de lei au venit și de la Andrian Nastas, consilier orășenesc la Primăria Căușeni, care a făcut o donație și la alegerile locale din 2015, de 50.000 de lei. Alte 75.000 de lei au ajuns în haznaua PD de la Vadim Vultur, consilier orășenesc la Sângerei, care în 2015 s-a despărțit de alte 60.000 de lei. Partidul Democrat a primit 70.000 de lei și de la Gheorghi Caraivanov, consilier din satul Tvardița, Taraclia. Democratul are și o afacere - SRL Floare de Aur - care se ocupă de irigare, servicii agricole și creștere de animale. În 2014 acesta a făcut o donație de 91.000 de lei, iar în campania lui Marian Lupu a vărsat în bugetul electoral al acestuia 70.000 de lei.

Sergiu Surugiu, consilier raional la Cimișlia și fost vicepreședinte al raionului, a donat 60.000 de lei. Împreună cu soția, Surugiu a adunat în 2016 venituri de aproape 111.000 de lei din salarii, indemnizații și pensii. Totodată, ei au contractat un credit de aproape 300.000 de lei. „S-a întâmplat demult, nu mai țin minte detalii, acum n-am timp să mă ocup cu treburile partidului. Încă mai sunt membru”, a precizat funcționarul. Soția sa deține firma Agrodesign SRL, înregistrată la Albina, Cimișlia, acolo unde Surugiu este și consilier local. Potrivit datelor, tot el este și fondator al Agrodesur SRL, cu activități în agricultură, care nu este indicată în declarația de avere. Surugiu spune că nu a trecut-o pe hârtie pentru că firma s-ar afla în proces de insolvabilitate.

Deși în declarația de avere și interese pentru 2016 a indicat venituri de doar 22.000 de lei din pensia de invaliditate, Piotr Donos, ales al poporului din satul Chiștelnița, raionul Telenești, a făcut o donație de tre ori mai mare - 65.000 de lei.

Mai mulți consilieri raionali sau locali au donat câte 50.000 de lei. Printre ei se numără Vadim Boboc, Efrosinia Grețu și Larisa Burazeris, toți trei de la Leova, Daniela Nedelciuc de la Mileștii Mici, Vladimir Gamureac de la Briceni, Georgeta Glavan de la Glodeni, Igor Rotaru de la Anenii Noi, Gherasim Prițcan din comuna Cneazevca, raionul Leova, Veaceslav Groza din satul Corjeuți, raionul Briceni, Nicolai Micu din satul Olișcani, raionul Șoldănești, Gheorghe Musteață de la Șoldănești, Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului Telenești, precum și Mircea Tanasov, consilier din partea PDM în satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă. Cel din urmă a participat la concursul de selectarea a unui membru ANI din partea Parlamentului, câștigat de Sergiu Ostaf.

În cazul mai multor consilieri, suma donată depășește semnificativ sau echivalează cu veniturile declarate oficial de la locurile de muncă sau firmele pe care le administrează. Alții sunt donatori fideli ai partidului de mai mulți ani. Bunăoară Vasile Costin, ex-consilier local în orașul Orhei, în prezent șef al Inspecției Teritoriale de Muncă Orhei, a oferit formațiunii în mod constant câte 50.000 de lei în 2014 și 2016, și 10.000 de lei în 2015.

Andrian Galaju, care a contribuit cu 50.000 anul trecut, este consilier raional la Cahul și consilier sătesc la Zârnești, precum și fondator și director al companiei Gold-Construct SRL, despre care presa a scris anterior că este una dintre favoritele licitațiilor publice în raionul Cahul. Firma, înregistrată în apartamentul tatălui șefului Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul, Sergiu Drangoi, a câștigat pe parcursul anului 2015 și în primele șase luni ale anului trecut 23 de licitații publice organizate în raion. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că Galaju și Drangoi sunt buni prieteni, ultimul fiind secretar executiv al Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat. Anume direcția pe care o conduce are rolul de a stabili tipul și volumul de lucrări care urmează a fi executate în cadrul unui contract de achiziții, dar și prețul estimativ al acestora. Menționăm că, de regulă, prețul lucrărilor este cel care determină câștigătorul într-un concurs de achiziții. 

Urmăriți în schema de mai jos o parte din contractele obținute de firmele donatorilor PDM de la instituțiile în care aceștia activează.

Funcționari publici, generoși cu Partidul Democrat

Bugetul democraților a fost „îngrășat” și de funcționari publici, angajați în diferite instituții de stat. Ca și în cazul altor donatori, și aici donațiile sunt mai mult generoase, depășind, în unele cazuri, jumătate din veniturile anuale ale familiilor acestora.

Dumitru Munteanu. Foto: facebook.com

Dumitru Munteanu, ex-secretar general al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” și actual șef-adjunct al Oficiului Teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat, responsabil de raionul Cimișlia, este unul dintre cei mai generoși funcționari publici care au făcut donații către Partidul Democrat în 2016. Suma cu care a contribuit se ridică la 150.000 de lei, în timp ce câștigurile se cifrează la 66.000 de lei în 2016. „În 2016 am avut astfel de venituri, dar anterior am avut o activitate economică, am mai avut niște acumulări, de la părinți ajutor material. Am făcut donația benevol, nesilit de nimeni, conform legislației în vigoare”, ne-a spus funcționarul.

Rita Diacenco, șefa Inspecției Ecologice Strășeni, a făcut în 2016 o donație de 120.000 de lei din cele 179.000 de lei pe care i-a agonisit, împreună cu soțul. În 2015 funcționara a mai făcut o donație, de 50.000, în campania electorală pentru alegerile locale, ceea ce reprezenta o treime din veniturile anuale pentru 2015, de 148.000 de lei.

Rita Diacenco este preşedinta Organizaţiei de Femei de la Strășeni a partidului condus de Vladimir Plahotniuc. Tot ea este soția lui Iurie Diacenco, primar democrat în satul Chirianca, Strășeni. Solicitată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Rita Diacenco a declarat că a făcut acest act generos din recunoștință față de partid. „Cum partidul îmi ajută mie când sunt probleme grele, când eu am avut nevoie de o investigație, pe mine m-a ajutat partidul. Acum eu sunt obligată, pur omenește, să întorc înapoi. Da, am dat, asta am vrut eu, și bon am primit”, a subliniat funcționara.

Ștefan Gori, directorul adjunct al Spitalului Raional Telenești, tot el și vicepreședintele organizației raionale Telenești a PDM, a contribuit la prosperarea partidului în 2016 cu 80.000 de lei, ceea ce reprezintă aproape o treime din veniturile sale declarate din anul respectiv, de 222.000 de lei.

Un alt funcționar darnic este Petru Rusu, șeful Direcției de Asistență Socială Florești, tot el vicepreședintele organizației raionale Florești a PDM. Acesta a contribuit la formarea bugetului formațiunii cu 50.000 de lei, a treia parte din banii câștigați în 2016 - 148.000 de lei. În 2015 funcționarul a donat 50.000 de lei. Câte 50.000 de lei au venit din partea lui Ghenadie Donos, șef al Direcției Generale de Învățământ din Soroca, și a Elizavetei Erhan, șefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din Șoldănești.

Vera Mațcan, fostă specialistă a Secției raionale Cultură de la Edineț, a contribuit la bugetul pentru 2016 al PDM cu 50.000 de lei. Asta în condițiile în care, potrivit declarației de avere și interese pentru anul respectiv, veniturile anuale ale familiei Mațcan au constituit, oficial, doar 38.000 de lei, adică mai puțin decât suma donată. De curând, Vera Mațcan a devenit secretară a Organizației Teritoriale Edineț a Partidului Democrat. Am încercat să obținem o reacție de la funcționară, dar la numerele de telefon indicate pe site-ul PDM nu a răspuns nimeni.

Și Vasile Popa, specialist în sănătate și securitate în muncă la Î.S. MoldData, a făcut o donație de 50.000 de lei. La alegerile locale din 2015, acesta a candidat din partea Partidului Democrat la funcția de consilier local în satul Colonița. Potrivit declarației de avere din acel an, Popa a avut venituri anuale de 82.000 de lei. Mai mult de jumătate din suma respectivă s-a transformat în donație către PD un an mai târziu.

Angajații întreprinderilor de stat, cu donații de zeci de mii de lei

Pe listele donatorilor PD se regăsesc și angajații unor întreprinderi de stat. Fie că sunt salarizați de CRIS „Registru” (în prezent, parte a Agenției Servicii Publice, n.r.), Poșta Moldovei sau Red Nord-Vest, o bună parte din sponsorii PD-ului au vărsat în bugetul partidului sume mai mari decât veniturile anuale pe care le-au declarat. Printre cele mai mari donații făcute către PD în 2016 este și cea a directorului SA Drumuri Strășeni, Vladimir Croitor, membru al partidului. Acesta a pus pe conturile formațiunii 145.000 de lei, ceea ce reprezintă jumătate din veniturile sale pentru 2016, raportate în declarația de avere și interese.

Compania subordonată ÎS Administrația de Stat a Drumurilor se ocupă de reparația drumurilor din raionul Strășeni și a încasat, în acest sens, milioane de lei de la stat în ultimii ani. Persoane din Strășeni care au solicitat anonimatul spun că Vladimir Croitor ar fi finul de cununie al lui Mihai Popa, președintele raionului Strășeni. Potrivit surselor noastre, cei doi ar avea afaceri comune, pe banii statului. Astfel, o parte din bugetul public rezervat pentru reparația drumurilor ajunge în conturile firmei șefului raionului, prin implicarea finului acestuia. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au intrat în posesia unui contract încheiat între SA Drumuri Strășeni și Danicon Trans SRL pentru o perioadă de patru ani. Obiectul contractului îl constituie colaborarea în vederea antreprenoriatului, prestării de servicii (mecanisme și transport), precum și vânzarea-cumpărarea materialelor de construcție necesare pentru edificarea proiectelor dezvoltate de cele două companii. Curios este că Vladimir Croitor a indicat, în declarația de avere pentru 2015, faptul că ar fi mecanic la firma nașului său.

Solicitat de reporteri, Vladimir Croitor a spus că este membru de partid, a confirmat că a făcut donația și a primit bon de plată, dar a refuzat să confirme sau să infirme dacă este finul lui Mihai Popa. „Acestea sunt întrebări personale, cred că nu fac obiectul investigației dumneavoastră. Este adevărat că noi contractăm mecanisme de la firma respectivă, dar noi lucrăm cu 15 companii de pe piață, nu numai cu una, avem în toate raioanele. Nu este o taină că noi contractăm și mecanisme, și utilaje, și materiale”, ne-a spus Vladimir Croitor. „Dacă ne uităm pe managementul companiei vedem că volumele de lucru au crescut cu 100%. Având două unități nu poți face lucrări pentru care sunt necesare opt unități, spre exemplu”, a precizat Croitor.

Mihai Popa, președintele raionului Strășeni, de asemenea a refuzat să vorbească despre relația de afinitate pe care ar avea-o cu șeful de la SA Drumuri-Strășeni. „Care este problema? Ce are donația la partid cu…?”, s-a indignat Mihai Popa. Acesta a admis însă că între firma sa și societatea condusă de Vladimir Croitor ar exista un contract de colaborare. „De când sunt în funcția de președinte al raionului firma mea este administrată de altcineva. Sunt total detașat de ea. Este o relație economică între întreprinderi. Care este problema? Ceva contravine legislației? Nu mai am ce adăuga”, ne-a spus șeful raionului Strășeni.

Pe lista donatorilor PDM au intrat și o parte din angajații întreprinderilor subordonate SA Moldova-Gaz. La această categorie, cea mai mare sumă, de 135.000 de lei, vine din partea lui Iurie Gherega, directorul filialei Drochia Gaz a Floreşti Gaz SRL, fost consilier raional pe listele comuniștilor până în decembrie 2013. În campania electorală pentru prezidențiale a lui Marian Lupu, din toamna lui 2016, Gherega a făcut o donație de 30.000 de lei.

Generos cu Partidul Democrat a fost și Fiodor Covalji, directorul Taraclia-Gaz SRL, care a făcut o donație de 130.000 de lei. În 2015, Covalji a fost candidatul PDM la funcția de primar al orașului Taraclia. Compania al cărei director este Fiodor Covalji a făcut afaceri cu statul. În 2015, Taraclia-Gaz SRL a câștigat un contract în valoare de 108.056 lei pentru lucrări de aprovizionare cu gaze naturale a clădirii Primăriei orașului Taraclia. În 2016 acesta a donat pentru campania electorală a lui Marian Lupu 73.000 de lei; în 2015, în campania pentru alegerile locale - 32.000 de lei, iar în 2014, în campania pentru parlamentare - 98.500 de lei.

Angajați ai Poșta Moldovei, CRIS Registru și Moldovagaz, printre donatori fideli ai PD. 
Sursa: deschide.md / registru.md / CIJM

Sume impunătoare de bani au ajuns în 2016 în haznaua Partidului Democrat de la Tudor Gonța, directorul Ialoveni-Gaz SRL, filiala Strășeni-Gaz, care a făcut o donație de 130.000 de lei. Gonța este și consilier raional la Strășeni din partea PD. Alte 120.000 de lei au fost încasate de la Anton Vrîncean, șef de sector la Strășeni-Gaz și vicepreședinte al organizației teritoriale Strășeni a Partidului Democrat (OTTD). Cu o sumă similară a constribuit și Sergiu Barbă, colegul lui la Strășeni-Gaz și șeful lui Vrîncean în OTTD. Solicitat de reporteri, tinerii au declarat că sumele pe care le-au donat reprezintă de fapt niște datorii mai vechi pe care le-au întors. „Am beneficiat de ajutor când am avut o problemă cu părinții mei și era nevoie de o intervenție chirurgicală. Partidul m-a ajutat cu suma asta și eu am returnat deja banii”, ne-a spus Anton Vrîncean. De partea cealaltă, Sergiu Barbă s-a încurcat în explicațiile privind donația de 120.000 de lei pe care a făcut-o. „A fost făcută în mai multe tranșe, pentru că nu dispun de o sumă atât de mare. Sunt membru de partid, iar membrii PD care doresc și au posibilitatea donează. Odată ce ați văzut numele meu acolo și sumele respective…”, ne-a spus Sergiu Barbă. La întrebarea de unde un simplu maistru are bani pentru a face donații atât de generoase, președintele OTTD Strășeni a răspuns la fel ca și colegul său. „Am beneficiat cu mai mult timp în urmă de ajutor din partea colegilor de partid, la rândul meu și eu când am avut posibilitatea, am putut să fac o donație”, a declarat Barbă.

Anatol Sobețchi, directorul Cimișlia-Gaz, a făcut o donație de 115.000 în 2016, în timp ce Artiom Tuluș, care este conducător auto la Taraclia-Gaz SRL, a contribuit cu 60.000 de lei. Ultimul a făcut donații și în campaniile electorale pentru alegerile locale din 2015 și pentru prezidențialele din 2016, în mărime de 20.000 și respectiv 73.000 de lei. „Partidul iubit, guvernator, trebuie să aibă susținere”, ne-a replicat Anatol Sobețchi când l-am întrebat de ce a decis să se despartă de 115.000 de lei în favoarea Partidului Democrat. La rândul său, Artiom Tuluș ne-a spus că donația a fost făcută din salariul său. „Sunt organe competente care urmăresc veniturile și impozitele. Mie salariul îmi permite să fac astfel de donații”, ne-a declarat angajatul Taraclia-Gaz SRL.

Și Constantin Gaidău, directorul filialei Ocnița-Gaz SRL a SRL Edineț-Gaz a făcut o donație. Acesta s-a despărțit de suma de 60.000 de lei. În 2015, în campania democraților pentru alegerile locale, acesta a vârsat în bugetul PD 50.000 de lei, iar în 2016, în „buzunarul electoral” al lui Marian Lupu - 20.000 de lei. Gaidău este și consilier raional la Ocnița.

Și colegul său de la Cimișlia, Iurie Stoian, directorul Cimișlia-Gaz SRL, a fost darnic cu partidul, făcând o donație de 70.000 de lei. Cu sume mai mici acesta a contribuit în cadrul campaniilor electorale din 2014 și 2015 – câte 50.000 de lei, precum și în 2016, în campania pentru prezidențiale – 35.000 de lei.

Valeriu Garabajiu, directorul Florești-Gaz SRL, este un alt sponsor generos al Partidului Democrat. El a făcut o donație de 75.000 de lei, Alexei Reabov, directorul filialei Basarabeasca-Gaz a Cimișlia Gaz, a contribuit cu 55.000 de lei, iar Petru Doni, directorul Cimișlia-Gaz SRL, a scos din buzunar 50.000 de lei.

Și angajații fostei Întreprinderi de Stat CRIS „Registru” au fost darnici cu PD. Astfel, Emilia Trofimov, șefa biroului de evidență și documentare a populației Strășeni, a făcut o donație de 145.000 de lei. Solicitată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a comenta de ce a decis să se despartă de o sumă atât de generoasă în favoarea PDM și de unde are venituri atât de mari, Emilia Trofimov a declarat scurt: „Nu ofer la telefon astfel de informații”. 

Ruslan Delogramatic (stânga) alături de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Foto: facebook.com

Și colega sa de la Sângerei, Ruslana Delogramatic, a fost darnică în 2016 cu partidul. Aceasta a făcut o donație de 67.000 de lei, în timp ce soțul său, Ruslan Delogramatic, Secretar executiv al organizației teritoriale din Sângerei a PD și consilier raional în aceeași localitate, a contribuit cu alte 80.000 de lei. Tot în 2016, soții Delogramatic au virat în bugetul electoral al lui Marian Lupu 50.000, respectiv 24.000 de lei. Astfel, anul trecut donațiile făcute de cei doi soți s-au ridicat la 221.000 de lei, ceea ce depășește veniturile declarate – de 153.000 de lei și 3.000 de euro primiți ca donație de peste hotare. Curios este că în 2016 soții Delogramatic au contractat și un credit în mărime de 20.000 de lei. Și în anii precedenți Ruslana Delogramatic a contribuit la formarea bugetelor electorale ale PD în campaniile pentru alegerile parlamentare și locale – în 2014 cu 45.000 de lei și în 2015 cu 40.000.

Generos cu partidul a fost și Afanasii Peicov, angajat la CRIS „Registru” și consilier local în satul Corten, Taraclia, care a făcut o donație de 80.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 80% din veniturile oficiale pentru anul trecut, de 105.000 de lei. Bărbatul a făcut o donație și în 2014, în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, în mărime de 98.000 de lei.

Sume grase au fost oferite și de angajații Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei. Natalia Gaidarji, directoarea filialei Taraclia a Poștei Moldovei, a donat 119.000 de lei. Anterior, aceasta a făcut donații mai mici: 98.000 de lei în 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, 10.000 de lei în 2015, în campania pentru alegerile locale și 70.000 de lei în campania pentru prezidențialele din 2016. De asemenea, 85.000 de lei au venit de la Marina Simionca, directoarea Centrului de Poștă Ocnița și consilier orășenesc în aceeași localitate. Aceasta a făcut o donație mai mare decât veniturile sale oficiale din anul respectiv – de 54.000 de lei – și în condițiile în care are datorii de 30.000 de lei. Simionca a făcut donații și în campaniile electorale ale PD – în 2014 a donat 50.000 de lei, iar în 2016, a suplinit bugetul lui Marian Lupu cu alte 30.000. Și Emilia Harea, directoarea Centrului de Poștă Strășeni, a contribuit la formarea bugetului PD în 2016, cu 50.000 de lei.

Și angajații Societăților RED Nord și RED Nord-Vest au pus umărul la consolidarea bugetului democraților. Astfel, Anton Pozdirca, directorul filialei Șoldănești a RED Nord, care este și consilier orășenesc din partea PDM la Șoldănești, a făcut o donație de 120.000 de lei sau a patra parte din veniturile familiei sale în 2016. În anul respectiv, potrivit declarației de avere, soția sa a primit o donație de 30.000 de dolari.

Un pic mai puțin au donat Victor Levca, directorul filialei Ocnița a SA RED Nord-Vest - 90.000 de lei, Vitalie Ciliuță, directorul filialei Glodeni a SA RED Nord-Vest și consilier raional la Glodeni - 75.000 de lei, la fel ca Daniel Chiviriga, director tehnic la SA RED Nord-Vest, Ion Ursu, directorul filialei Râșcani a SA RED Nord – 65.000 de lei, care în 2015 a venit cu o contribuție de 80.000 de lei, și Leonid Balahterov, inginer-șef adjunct la filiala Edineț a SA RED Nord-Vest, care a donat 50.000 de lei. Cel din urmă a candidat pentru funcția de consilier raional la Edineț, la alegerile locale din 2015.

Și Ion Galagan, directorul executiv al SA CET Nord, a scos din buzunar 65.000 de lei în 2016. Sume mai mici acesta a donat în campaniile electorale ale democraților în 2014 – 10.000 de lei, și în 2015 – 20.000 de lei.

Maria Culeșov, Viorel Jardan și Ion Bodrug. Surse foto: Agențiile de Dezvoltare Regională

Printre donatorii Partidului Democrat se regăsesc și șefii celor trei Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), instituții publice cu autonomie financiară, subordonate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Maria Culeșov, directoarea ADR Sud, a contribuit cu 50.000 de lei. Potrivit declarației de venit, în același an ea a avut un salariu de funcție de 180.000 de lei și alte peste 68.000 de lei de la Universitatea de Stat din Cahul. În a doua jumătate a anului, ea a primit peste 18.000 de euro din Dubai, pentru construcția casei de locuit, potrivit documentului. De cealaltă parte, femeia a contractat un credit de 200.000 de lei, cu rata dobânzii de 12,5%, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2030.  Acum doi ani, potrivit portalului Moldova Curată, Maria Culeșov a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (actuala ANI), după ce și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a donat 50.000 de lei. Ales în funcție în august 2016, în cele patru luni și jumătate el a câștigat aproape aceeași sumă. Consilier local în satul Lozova, Strășeni, și consilier raional la Strășeni, Jardan a fost anterior director la clubul de fotbal „Milsami Orhei” al cărui președinte este omul de afaceri Ilan Șor. Potrivit declarației de avere, bărbatul nu are niciun teren sau casă. În schimb, are în proprietate o mașină și deține 50% din două firme - Balcan Expres SRL și Clasic Mobile SRL, care importă și vinde mobilă românească în Chișinău. Solicitat de reporterii CIJM, Jardan a precizat că este membru de partid, donând banii din inițiativă proprie, la sediul central al formațiunii, din Capitală.

Ion Bodrug, director ADR Nord din 2010 și până la mijlocul acestui an și vicepreşedinte al organizaţiei teritoriale Bălţi a PD, a contribuit la formarea bugetul partidului cu 10.000 de lei. În luna iulie, el a fost reținut de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) într-un dosar legat de achiziționarea autospecialelor pentru colectarea deșeurilor. Suspendat din funcție, Bodrug este bănuit că ar fi avut o înțelegere cu compania East Auto Lada de la care a procurat tehnica în schimbul sumei de două milioane de lei. În prezent, dosarul se află pe masa magistraților.

Plafonarea donațiilor în numerar - instrument de transparentizare a finanțării partidelor politice

În 2016, încasarea în numerar a donațiilor mai mari decât salariul mediu pe economie era interzisă printr-o prevedere dintr-un regulament al Comisiei Electorale Centrale privind finanțarea partidelor politice, anulată în septembrie 2017, în urma unui proces de judecată. Totodată, legislația națională nu prevede sancțiuni în cazul donațiilor care depășesc o anumită limită. Totuși, Comisia de la Veneția recomandă plafonarea donațiilor primite în numerar. „Comisia de la Veneția și OSCE / ODIHR recomandă, prin urmare, să se facă mai coerente regulile referitoare la donațiile în numerar și, în special, să se clarifice faptul că donațiile mici în numerar sunt în general permise, dar numai până la un prag clar specificat. Un astfel de prag trebuie să fie semnificativ mai mic decât plafoanele generale ce vizează donațiile, chiar reduse, pentru a preveni ocolirea reglementărilor generale privind transparența, inclusiv în ce ține de informațiile complete și trasabile despre donator”, potrivit unei opinii adoptate în cadrul sesiunii plenare din 8-9 decembrie 2017, la Veneția.  

Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50” și preşedintă a Fundaţiei „AGAPEDIA” din Moldova știe nu din auzite despre schemele de finanțare a formațiunilor politice. Ea a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și membră a organelor de conducere în partidele Liga Democrat-Creștină a Femeilor din Moldova, Partidul Renașterii și Concilierii (președinte Mircea Snegur), după fuzionare - AMN, și membră a Partidului Social Democrat condus de Dumitru Braghiș. Ea recunoaște că partidele utilizează mai multe scheme de legalizare a banilor de proveniență necunoscută, iar membrii deseori semnează donații pe care în realitate nu le fac. „Dacă acum aș fi avut toți banii pe care am semnat că i-am donat la partid, aș fi fost bogată. Da, am semnat și eu așa cum o fac mulți membri de partid. Atunci nu prea ne puneam întrebări de unde vin banii și nu se vorbea foarte mult de transparență. Din păcate, cu anii, lucrurile au evoluat spre mai rău. Vedem și acum aceleași scheme, cu banii care vin din activități dubioase și sunt legalizați prin donații la partid”, spune Ecaterina Mardarovici.

Ea este de părere că plafonarea ar fi un instrument bun de transparentizare a finanțării formațiunilor politice. 

„Inspectoratul Fiscal din orice țară ar trebui să se autosesizeze în cazul persoanelor care fac donații mai mari decât veniturile. Argumentul că eu am strâns banii pe un an de zile și i-am donat nu funcționează. În toată lumea trebuie să poți demonstra pe ce ai trăit, pe ai cui bani ai mâncat, ți-ai cumpărat haine, ai întreținut pe cine ai în familie. Pentru persoanele fizice eu aș plafona donațiile, ca un instrument care ar putea funcționa, așa ca acestea să se limiteze până la 25% din veniturile anuale ale persoanei. Nu putem face altfel. Nu poți să spui că tu ai donat tot salariul tău pentru un an de zile, fie chiar și pentru binefacere, dacă nu faci dovada banilor din care ai trăit - ai crescut cartofi în grădină, ai crescut iepuri, ce ai făcut?”, se întreabă retoric Ecaterina Mardarovici.

Septimius Pârvu, manager de proiecte la organizația Expert Forum din România (EFOR), despre experiența de peste Prut: 

Septimius Pârvu. Foto: CIJM

În prezent, conform legislației, partidele de România publică anual în Monitorul Oficial lista cu cotizațiile si donațiile de peste zece salarii minime și împrumuturile de peste 100 de salarii. Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, iar cele de la o persoană juridică pot fi de până la 500 de salarii. Donaţiile de peste zece salarii se pot realiza numai prin conturi bancare.

Cu toate acestea, sursele de finanțare nu sunt numai cele legale, întrucât de multe ori partidele politice se folosesc de mecanisme subtile pentru a-și susține campaniile prin șpăgi sau abuzul de resurse publice. EFOR a arătat deja că trei astfel de metode sunt alocările clientelare de fonduri, direcționarea de bani către firme de partid prin achiziții publice aranjate și prin numirea în posturi cheie de conducere la companiile de stat a unor persoane care facilitează direcționarea de resurse către partide. Aceste metode sunt mult mai greu de identificat și nu sunt descoperite de autoritățile electorale sau de Curtea de Conturi, ci de procurori. Organizația noastră a realizat o serie de infografice prin care explicăm cum se îmbogățesc politicienii. 

Deși este perfect legal să donezi ca firmă către un partid, un astfel de comportament poate arăta dorința companiei respective de a avea acces la resurse. Există diverse tipologii de donatori, pornind de la companiile fidele care dau bani către un singur partid și ajungând la cei care donează către partidul câș​t​igător ori de câte ori au loc ale​g​eri. O concluzie interesantă este legată de firmele sau persoanele care donează către adversarii politic​i​, ceea ce arată faptul că politica este mai mult decât adversitate televizată, ci ​relațiile de putere sunt transpartinicăe. În România, 1.724 de companii au donat între 2006 și 2015 către partide, 616 au câștigat achiziții publice, iar 303 au semnat contracte cu bani europeni.

Pe lângă finanțarea legală, alocările clientelare și metodele complexe de abuzare a resurselor publice rămân foarte reale, ​chiar dacă legea privind finanțarea partidelor s-a schimbat. Politicienii (care au scopul primar de a se îmbogăți întâi ei, apoi partidul) întrețin aceste mecanisme clientelare și corupte și în afara alegerilor​, iar autoritățile electorale au o competență și putere redusă de a monitoriza astfel de cheltuieli. Ele se pot identifica prin urmărirea banilor publici, a achizițiilor, a numirilor din companiile de stat, alocărilor de fonduri pentru infrastructură sau din Fondul de Rezervă înainte de alegeri​, fiind in cele mai multe cazuri în responsabilitatea procurorilor sau a curților de conturi.

 

Investigația a fost realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, implementat de Asociația Promo-LEX. Opiniile și concluziile exprimate în investigație aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Asociației Promo-LEX. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii