Economic

(z)Buciumul bietului Tătaru (VII)

Iacob Tătaru e un tânăr din Pojăreni, dar nu e rudă cu Tudor Tătaru și a discutat cu acesta numai o singură dată - în primăvara anului trecut. În urma acelei discuții, care a avut loc în fața Casei de cultură din sat, susține Iacob, numai norocul l-a salvat de la moarte. „În acea seară, Tătaru a vrut să mă omoare”, declară tânărul.

Cu arma în mapă…

„Stăteam la fântână, lângă casă, cu doi băieți, când l-am zărit pe Tătaru venind din vale. Avea o mapă în mână. Cădea și se ridica - era beat varză și murdar. S-a apropiat și mi-a poruncit să-i spăl scurta. „Da cine-s eu la tine? Nu ți-o spăl!”, i-am răspuns. Și a început să mă înjure”, își amintește Iacob. Știind „ce fel de poamă e omul”, Emanuil Tătaru, tatăl tânărului, ne spune că a încercat să evite o situație neplăcută și a luat scurta lui Tătaru, spălând-o la fântână. Între timp, Iacob și amicii săi au intrat în barul din Casa de cultură.

Cu haina deja curată, Tătaru a venit după ei… Iacob ne povestește ce a urmat: „ședeam cu băieții la o bere când a intrat și s-a năpustit la mine. Din gură-i ieșeau cele mai murdare cuvinte. Nu i-am zis nimic, m-am ferit după tejghea și am ieșit afară, dar el se ținea de noi. În prag, a scos din mapă un pistol și a strigat: „Stai că te-mpușc!”. S-a auzit o împușcătură și am fugit. Am alergat în stradă, am sărit peste gard, dar împușcăturile bubuiau în urma noastră până când Tătaru și-a descărcat arma…”.

A doua zi, Iacob Tătaru a depus la primărie o mărturie despre cele întâmplate. Edilul satului, Alexei Pojoga, a transmis-o imediat polițistului de sector, Vitalie Jomir, care, la rândul său, era obligat să anunțe Comisariatul de poliție Ialoveni (CPI). Însă timpul trecea și totul intra în uitare. Peste două luni, Pojoga a pus problema la o ședință a Consiliului raional Ialoveni. „În sală era și un înalt reprezentant al MAI, care, aflând despre acest caz, l-a întrebat pe polițistul de sector dacă i-a ridicat sau nu arma lui Tătaru, însă n-a urmat un răspuns concret”, susține Pojoga.

„Am înțeles că l-a informat poliția”

Curând după incident, Iacob a fost recrutat în armată. Moșul său, Ion Tătaru, ne relatează cum a fost la CPI, ca să se intereseze de dosar: „Mi-au răspuns că n-au hotărât dacă să transmită dosarul la procuratură și atât. Mare mi-a fost mirarea când, peste câteva zile, m-a sunat un cunoscut care lucrează la „Buciumul” și mi-a spus că Tudor mă invită neapărat la el și e gata să trimită chiar și o mașină după mine. I-am spus că vin singur. Am înțeles din start că l-a informat poliția, dar credeam că vrea să ameliorăm situația în mod pașnic. Când am ajuns la „Buciumul”, mi-a zis: „Ce, te-ai implicat și tu? Dacă vrei, eu vin cu menții, vin cu bratvaua și te zapizdesc!”. I-am zis că poate să vină cu cine vrea, că nu-mi pasă, și am ieșit”.

Au urmat alegerile locale și Alexei Pojoga a câștigat detașat în primul tur, cu 210 voturi, fiind urmat de Grigore Holban - fost AMN-ist deghizat peste noapte în comunist - care a acumulat 91 de sufragii. Însă, spre surprinderea sătenilor, CEC a anunțat turul al doilea. Ei ne spun că, în perioada dintre tururi, Tătaru a început să vină des în sat, însoțit de comuniști de la raion și din capitală, și făceau o propagandă aprinsă pentru Holban și declarau insistent că Pojoga „a furat tot satul”. Astfel, în turul al doilea, câștigând 290 de voturi, Holban devine primar.

„În fața mea, l-a mințit pe procurorul general”

Alexei Pojoga e convins că în acest mod Tătaru se răzbună pe el fiindcă a vrut să-l pună la respect pentru tentativa de omor. Mai mult, toamna trecută, Pojoga a fost invitat la CCCEC și anunțat că i s-a deschis un dosar penal și riscă de la opt la 15 ani de pușcărie „pentru vânzarea ilegală a casei de cultură din Pojăreni”. „N-am semnat nimic, căci nu-mi recunosc vina. Aici se simte mâna lui Tudor. Chiar și procurorul care s-a ocupat inițial de caz a renunțat la acesta, spunându-mi că era contactat des de Tătaru, care se interesa de dosar. În copilărie Tudor a fost cel mai bun prieten al meu, am și stat într-o bancă, de aceea am hotărât să mă duc la „Buciumul” și să-l întreb ce vrea, de fapt, de la mine. L-am găsit într-o stare de turmentare supradozată și n-am putut vorbi. Când am dat de el în apele sale, Tudor m-a asigurat că procurorul general i-a promis că dosarul mi se va închide. A format de față cu mine numărul dlui Gurbulea și s-a pornit să-i toarne gogoși: că sunt la el cu întreaga familie, că stăm în genunchi la picioarele lui, că eu plâng și-s gata să-i aduc doi curcani, numai ca totul să fie bine. Apoi mi-a zis că s-a rezolvat. Însă judecata continuă…”, remarcă Pojoga.

„Cu ce vă ocupați voi acolo?”

Cercetând cazul atentatului la viața celor trei tineri, ne-am dat seama că poliția ori a lichidat dosarul, ori îl păstrează ascuns. Mai există o versiune - că s-ar fi pierdut -, dar asta denotă neglijența poliției. Din păcate, n-am putut să-l găsim pe polițistul de sector Vitalie Jomir, care e plecat în străinătate, și nici pe Nicolae Rusu, fost comisar de Ialoveni. În schimb, Dumitru Rusu, actualul comisar, ne asigură că n-a auzit despre caz, interesându-se totodată: „Dar cu ce vă ocupați voi acolo? Pentru ce vă trebuie informația respectivă?”. Totuși, în urma unui demers oficial al TIMPULUI către CPI, am fost informați că dosarul nu e înregistrat în arhiva Comisariatului. Primarul Grigore Holban ne-a spus că Tătaru n-a tras din armă în seara aceea și că Iacob Tătaru, tatăl său și toți martorii mint. Tudor Iasinschi, fost președinte de Ialoveni, zice că a auzit despre aceasta, că, probabil, a fost deschis dosar și că mai mult nu știe nimic.

Din ce armă a împușcat Tătaru?

TIMPUL deține două tuburi de cartuș, care au fost găsite în fața casei de cultură din Pojăreni în seara în care s-a produs conflictul dintre Tătaru și cei trei tineri. Un țăran din sat, care a mers la o bere în seara cu pricina, ne spune că le-a strâns de pe jos. „Erau vreo șapte sau opt și le-am luat, gândindu-mă că-mi vor prinde bine la ceva. Mi-au rămas astea, pe celelalte le-am pierdut”, afirmă pojăreneanul. Sursele noastre din poliție ne-au informat că cele două cartușe LUGER WOLF (vezi foto), de calibrul 9 mm, sunt pentru pistol de foc „Baikal”.

Am solicitat MAI să fim informați dacă Tudor Tătaru deține permis de portarmă și dacă a fost vreodată colaborator al Direcției anticorupție, precum s-a prezentat la Braicău. În răspuns se arată că el nu a activat în Direcția de combatere a crimei organizate, dar are permis de portarmă din 7 ianuarie 2006 și deține în posesie un revolver cu țeava ghintuită „Arminius HW-3 Duo”, de calibrul 5,9 mm. De unde reiese că legitimația prezentată la Braicău era falsă și că până în 2006 Tătaru ar fi folosit arma demonstrativ, dar ilegal (!). Or, în cazul în care cartușele respective sunt cele trase în Iacob, înseamnă că T. Tătaru n-a împușcat atunci din arma pe care o deține legal. Am întrebat mai multă lume din Pojăreni dacă a mai răsunat în acea seara vreo împușcătură în fața Casei de cultură, însă nimeni n-a auzit.

„Lumea nu mai are încredere în el”

Astăzi, Tudor Tătaru șofează un „Nissan X Trail” nou, de culoare neagră, care costă circa 30 mii de euro. Vecinii săi ne spun că i l-a dăruit Voronin, când Tătaru a împlinit 50 de ani. Pojorănenii afirmă că l-a primit în campania electorală pentru alegerile locale. Iar prietenii lui susțin că mașina i-a fost adusă în dar din partea PCRM, anul trecut, înainte de ziua sa de naștere. Ei adaugă că, peste câteva zile, Tătaru a fost informat că „Nissan”-ul e luat în leasing pe numele său și că trebuie să plătească lunar câte 800 de euro.

Cei care l-au cunoscut mai îndeaproape pe Tătaru ne atrag atenția și la altă deprindere prin care șeful „Buciumului” a devenit legendar - să împrumute bani fără să-i întoarcă. În 2003, devenind primar, Alexei Pojoga a descoperit că primăria avea o datorie de zece mii de lei și a căutat să afle cum a apărut aceasta. „Am aflat că fostul primar a transferat suma unei firme din Ialoveni pentru materiale de construcție, din care urma să fie reperată biserica din sat, iar Tudor l-a zăpăcit pe șeful acestei firmei, asigurându-l că, de fapt, el se ocupă de reparația bisericii până a pus mâna pe bani și a plecat. În consecință, lucrările nu s-au efectuat, iar banii au fost trecuți la capitolul restanțe”, ne spune Pojoga. Tot el a rămas uimit când anul acesta, de Paști, Tătaru l-a rugat să-i împrumute 200 de lei. Pojoga i-a refuzat și atunci Tătaru a cerut aceeași sumă de la un vechi prieten de-al său, care era de față, însă acela i-a răspuns: „Eu nu dau bani comuniștilor!”. Timofei Mircus din Pojăreni afirmă că, într-o zi, Tătaru a venit la el pe neașteptate și a cerut cu împrumut 12 mii de euro… „Îmi povestea un agronom din Ialoveni că ginerele său i-a împrumutat lui Tudor 11 mii de lei și nu i-a mai văzut. Or, lumea nu mai are încredere în el”, ne-a mai spus Alexei Pojoga.

„Când l-am auzit, mi s-a făcut greață…”

Anul trecut, anunțându-și vecinii din sat că va fi vizitat de însuși Voronin, Tătaru i-a rugat să-i reconstruiască, contra plată, gardul casei părintești. Gheorghe Căpățână, unul dintre muncitori, ne spune că a lucrat degeaba și nici nu l-a hrănit. Iar Tudor Bogos susține că a fost remunerat pentru numai o parte din gard - cu o sută de lei. „N-am luat banii, căci am demnitate și nu suport să-și bată cineva joc de mine”, remarcă vecinul lui Tătaru. Bogos a fost invitat și la masa de pomenire a tatălui artistului și își amintește: „Tudor a venit mai târziu, a intrat în curte și a rostit tare, ca să fie auzit: „Of, mi-e tare rău, că am băut toată noaptea cu Voronin și Stepaniuc!”. M-am sculat și am ieșit - când l-am auzit, mi s-a făcut greață”.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii