Integritate

Republica Sheriff

Oligarhii transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmaly preferă să-și deruleze afacerile cât mai departe de privirea atentă a Kremlinului. În ultimii 20 de ani, cei doi au devenit coproprietari ai zeci de companii, fondate în Republica Moldova - pe malul drept al Nistrului, în Ucraina, în state ale Uniunii Europene, dar și în paradisuri fiscale. Iar pentru asta au folosit pașapoarte eliberate de autoritățile din trei țări: Moldova, Ucraina și Rusia. Documentele obținute de reporterii RISE Moldova dezvăluie dimensiunea reală a imperiului internațional construit de țarii oligarhiei din Transnistria.

În 2015, fiecare a patra rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff.

De fapt, companiile conectate la holdingul Sheriff funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind active pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

În plus, mai mulți angajați ai holdingului - Oleg Baev, directorul KVINT, Dumitru Oghirciuk, directorul Sheriff SRL, Vladislav Tidva, președintele Agroprombank - sunt și deputați în așa-zisul Soviet Suprem, din partea „Obnovlenie”,  partid cu o retorică prorusă și care, anul trecut, a obținut majoritatea voturilor la scrutinul parlamentar.

Patriarhii oligarhiei

Ilya Kazmaly

Ilya Kazmaly (54 de ani) şi Victor Guşan (53 de ani) au pus bazele actualului imperiu de afaceri la un an de la încheierea războiului de pe Nistru. În iunie 1993, cei doi au fondat, în proaspăt autoproclamata republică nistreană, prima lor companie - Sheriff SRL.

Sheriff a devenit, între timp, piesa de rezistență în lanțul business-urilor în care s-au implicat cei doi.

În martie 2012, firma a fost preluată în totalitate de Gușan, care și-a atribuit și funcția de președinte, iar lui Kazmaly i-a revenit fotoliul de director. Apoi, Ilya Kazmaly a dispărut cu totul din acte, locul lui fiind luat de Dmitrii Oghirciuc.

Capital social de aproximativ 1 trilion de ruble

O altă afacere importantă a lui Gușan și Kazmaly este societatea pe acțiuni de tip închis Interdnestrcom, singurul operator de telefonie fixă și mobilă, dar și de televiziune și internet din regiune. Cu sediul la Tiraspol, compania a fost fondată în 1998 și avea un capital social iniţial de 888 de miliarde de ruble transnistrene (aproximativ 1,6 milioane de dolari la acea dată – n.r.).

În ultimii doi ani (2014 – 2015), firma a ocupat poziția a treia în clasamentul celor mai mari contribuabili din stânga Nistrului, pe primul loc clasându-se Sheriff. Potrivit datelor actualizate pe 16 iunie 2016, capitalul Interdnestrcom se ridica la 4 milioane de dolari americani.

Cei doi oligarhi transnistreni dețin, însă, segmente întregi din economia regiunii separatiste, pe care le-au preluat, pas cu pas, de-a lungul timpului. Astfel din 1997, prin intermediul societății Sheriff, Gușan și Kazmaly au pus mâna pe Agroprombank, cea mai mare bancă din regiune, care la finele anului trecut deţinea 37,2% din activele bancare.

În perioada campaniei de privatizare, Sheriff a mai preluat și alte întreprinderi - Combinatul de produse din amidon din Bender (2002), Combinatul de produse cerealiere şi Combinatul de panificaţie, ambele din Tiraspol (2005). Tot în 2005, în componenţa holdingului Sheriff a ajuns şi combinatul de textile Tirotex.

Un an mai târziu, în 2006, Sheriff a preluat și combinatul de vinuri şi coniacuri din Tiraspol „Kvint”, cel mai mare producător de băuturi alcoolice din regiune.

De asemenea, sub controlul celor doi afaceriști au ajuns mai multe obiective strategice care au fost privatizate, printre care baza petrolieră din Tiraspol și combinatul de materiale de construcţie.

Dar Gușan și Kazmay nu s-au limitat doar la a prelua companii, ci au continuat să înființeze unele noi: Business Invest SRL (2006), Sheriff Market SRL (2010). În 2012 și 2013, Guşan a preluat iniţiativa şi, în ciuda crizei economice, a deschis mai mult de jumătate din firmele pe care le controlează în autoproclamata republică nistreană.

„Fuga” din Federația Rusă

Victor Guşan

La începutul anilor 90, cei doi magnați au inființat companii și în Federația Rusă. În parteneriat sau separat, Gușan și Kazmaly erau asociați în patru firme: Comandor, Maestro, Emigrant din Kursk și Rusteks, cu sediul în capitala nordică a Rusiei, Sankt-Petersburg. La câțiva ani distanță însă, în ciuda retoricii partidului „Obnovlenie” despre nevoia de “integrare economică” cu Federația Rusă, cei doi și-au lichidat toate companiile rusești.

În schimb, pe alte fronturi, lucrurile stau mult mai bine. În paralel cu afacerile de acasă și cu cele din Rusia, Gușan și Kazmaly au intrat pe piața Ucrainei. La inceputul 2016, Gușan figura în registrul ucrainean al persoanelor juridice drept unul dintre proprietarii Intertelecom, o companie care se numără printre cei importanți patru operatori de telefonie mobilă din Ucraina și are cea mai mare acoperire 3G.

Intertelecom a fost înființată la finele anilor ’90, iar în calitate de asociați figurau ucraineanul Vladislav Sukhodolskiy și tandemul Gușan-Kazmaly. În documente, cei doi oligarhi sunt înscriși ca cetățeni ruși cu domiciulul la Tiraspol, la aceeași adresă cu sediul juridic al Sheriff SRL).

Proprietari offshore

În 2000, printre fondatorii Intertelecom apare Serghei Tarkanovsky, cu viză de reședință în orașul Razdelinaia, din regiunea Odesa. Opt ani mai târziu, același Tarkanovsky - în calitate de angajat al companiei Sheriff - a fost decorat pentru merite în muncă de fostul președinte al nerecunoscutei republici nistrene, Igor Smirnov.

La începutul lui 2016, lista fondatorilor Intertelecom arată deja cu totul altfel. Jumătate din capitalul societății a ajuns în posesia Odinaco Ltd (49%), o companie cipriotă deținută de patru firme din zone offshore: Cipru, Panama și Insulele Virgine Britanice (BVI). Potrivit datelor din registrul comerțului din Ucraina, beneficiarul real al Intertelecom este, însă, Victor Gușan.

Magnatul transnistrean mai deține direct 35,7% din acțiunile Intertelecom, restul, de 15,3% fiind împărțite, în cote egale, de Gavrilyuk Larisa, din Kiev și de Tatiana Krestyankin, din Donețk. În cazul acestei companii, Victor Gușan n-a indicat drept țară de reședință nici Republica Moldova, nici Federația Rusă, ci Ucraina.

Conexiuni transnistrene

În perioada 2000, director al Intertelecom a fost Serghei Ganja, care inca in 1999 году au fost șef al Serviciului republican de comunicaţii din Transnistria. Ulterior, în 2008 acesta a preluat funcția de director general operatorului transnistrean Interdnestrcom, pe care îl administrează și în prezent.

Locul lui Ganja la Intertelecom au fost luat în 2002 de Boris Akulov (61 de ani), unul dintre inițiatorii republicii separatiste transnistrene. Akulov a fost președinte al Comitetului de Stat pentru informare și presă (1997-2000), ministru al informaţiei și telecomunicațiilor (2000-2002) și a contribuit în mod activ la crearea Interdnestrcom.

În 2007, la cinci ani de când a devenit director la „Intertelecom”, numit și „reprezentant oficial” al regiunii transnistrene în Ucraina, Akulov a fost decorat de liderul de atunci de la Tiraspol, Igor Smirnov, cu medalia „pentru muncă impecabilă”.

Ambele companii, Intertelecom și Interdnestrcom, au fost create și au câștigat popularitate aproape simultan: primul abonat din Transnistria a fost conectat în 1999, iar în Ucraina – doi ani mai târziu. În plus, cele două companii sunt şi parteneri de roaming.

„Expansiune” în Crimeea

În 2014, la două luni de la anexarea Crimeii de către Federația Rusă, la Simferopol, capitala peninsulei, a fost înregistrată firma Intertelecom, al cărei proprietar este Vladislav Cernikevici. Formal, noua companie rusă nu are nici o legătură cu operatorul omonim ucrainean, cu atât mai puțin cu cel transnistrean. Anterior, însă, Cernikevici a fost director comercial la Interdnestrcom Transnitria.

De altfel, la doar jumătate de an de la înregistrare, Intertelecom-ul rus a obținut licență pentru furnizarea serviciilor de internet și telefonie mobilă în toată peninsula Crimeea. Ca și Interdnestrcom și Intertelecom-ul ucrainean, compania rusă activează tot pe bază de format CDMA.

Casă de lux și imobile comerciale în Ucraina

Intertelecom nu este singura afacere controlată de Victor Gușan în Ucraina. În 2004, a fondat de unul singur compania Ecofortpost, cu sediul juridic în Vilkovo, regiunea Odesa. Obiectul de activitate al firmei: comerţul angro cu pește.

Un an mai târziu, în 2005, Gușan fondează și societatea Etalon Grupp, în parteneriat cu Natalia Zotko. O persoană cu același nume apare și ca director general adjunct responsabil de activitatea economică externă al holdingului Sheriff. Potrivit informaţiei din registrul comerțului din Ucraina, compania Etalon Grupp, cu sediul în Kiev, și-a suspendat activitatea in aprilie 2015.

Pe lângă afaceri, Victor Gușan deține în Ucraina – direct sau prin intermediul companiilor sale - mai multe proprietăți imobiliare. Conform datelor din Registrul de Stat al proprietarilor de imobile, în Vilkovo, regiunea Odesa, magnatul are o uriașă vilă de 650 metri pătrați, amplasată pe un teren de 6000 metri pătrați), pe care le-a achiziționat în 2004. În 2005, tot în Vilkovo, compania ucraineană a lui Gușan, Ecofortpost, a devenit proprietara unui unui imobil nelocativ de 455 metri pătrați.

Alte imobile ale lui Gușan sunt înregistrate în patrimoniul Intertelecom. Societatea este proprietara unui centru de business de peste 2.000 de metri pătrați în Odesa, a mai multor loturi de teren și a cinci apartamente cu o suprafață totală dе 260 metri pătrați.

Offshorurile oligarhilor

Începând cu 2004, tandemul Gușan-Kazmaly a ajuns și în Insulele Virgine Britanice (BVI). Folosindu-se de cetățenia rusă, cei doi au devenit asociați în șase companii offshore: Vanora Financial Ltd, Mentor Financial Ltd, Civilpark Ltd. Minos Marketing Ltd, Palac Trading Ltd și Morganton Investments Ltd.

În Morganton Investments, transnistrenii o au ca parteneră de afaceri pe Branislava Grozdanovic, care mai deține funcții de fondator nominal, secretar sau director în peste 30 de firme offshore din Cipru.

Conform documentelor, Moldova cu ajutorul colegilor din alte state, în 2015 și la începutul lui 2016, Morganton Investments și Minos Marketing Ltd au fost implicată în zeci de tranzacții financiare cu firme din Țările Baltice, Marea Britanie, Cipru etc. În schimbul unor produse și servicii, acestea au virat în contul offshore-ului controlat de Gușan și Kazmaly peste 200 milioane de dolari. Transferurile bancare au fost făcute prin intermediul Agroprombank din Tiraspol, parte a holdingului Sheriff.

Ex-ministru de Finanțe, director la firma lui Gușan

La un moment dat, pe harta afacerilor tandemului Gușan-Kazmaly a intrat și malul drept al Nistrului. La începutul lui 2000, cei doi au înregistrat la Chișinău, în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova, compania Iunitel-Grup SRL, cu principalul obiect de activitate în domeniul telecomunicațiilor. Patru ani mai târziu, locul lui Kazmaly e ocupat de Ivan Ghecev.

În același an – 2004 - împreună cu noul partener, Gușan mai fondează o companie - Business Market SRL. În 2008, activele acestei firme sunt preluate în totalitate de Chanderia Investments Ltd, un offshore cipriot al cărui director este aceeași Branislava Grozdanovic. În plus, Chanderia Investments era o companie subsidiară a Fuscello Ltd din Cipru, care au fost controlată de Gușan și Kazmaly.

Business Market SRL a devenit rapid o afacere de succes. În 2012, venitul oficial al companiei de pe urma importului de țigări a depășit 480 milioane de lei.

În februarie 2013, Branislava Grozdanovic, în calitate de reprezentant al Chanderia Investments Ltd, îl numește la conducerea Business Market SRL pe Mihail Pop, fost ministru al finanțelor din Moldova în Guvernul Tarlev 2 (2005-2008).

Dosar penal pentru contrabandă

La doar o zi de la numirea lui Pop în postul de director al Business Market SRL, poliția din Moldova a deschis un dosar penal pentru contrabandă cu țigări. În cadrul investigațiilor a fost verificată și activitatea acestei firme.

Potrivit documentelor anchetei, începând cu noiembrie 2012, când Business Market SRL aparținea companiei offshore a lui Gușan și Kazmaly, „un grup de persoane a creat o rețea internațională de trafic ilegal de țigări din Ucraina în Republica Moldova, destinația finală fiind România și alte țări UE”.

Poliția a mai descoperit și falsificarea masivă a timbrelor de accize la produsele din tutun exportate din Moldova. În legătură cu această infracțiune, în atenția anchetatorilor a intrat nu doar Business Market SRL, ci și Acvilin-Grup. Această societate îl are printre fondatori şi pe afaceristul moldovean Iurie Luncașu, surprins, în 2012, în compania oligarhului Vlad Plahotniuc în Sciez, Franța.

În martie 2013, la aproximativ o lună de la deschiderea dosarului penal, Business Market și-a schimbat asociații. Acum, acționari ai companiei sunt patru persoane fizice, printre care Alexandr Bilinkis, coproprietarul Moldpresa (una dintre cele mai mari rețele de chioșcuri de ziare din Chișinău) și Mihail Aizin, coproprietarul rețelei de supermarketuri Fidesco.

Mihail Pop, director Business Market SRL: Eu n-o știu pe Branislava Grozdanovic, pentru că nu am participat la tratativele de cumpărare a acțiunilor Business Market de către noii proprietari. Eu nu știu cine erau proprietarii companiei cipriote (Chanderia Investments - n.r.), care a vândut firma. Eu am fost angajat de către noii proprietari. Referitor la dosarul penal, eu sunt la curent cu acest lucru, dar esența constă în faptul că o companie oarecare din Italia, cu care noi nu am avut relații de afaceri, a solicitat de la Business Market o confirmare precum că firma le datorează circa 20 mii de euro. Noi le-am răspuns că nu avem niciun nicio datorie față de ei și am anunțat organele de drept din Moldova și din UE despre acest lucru.

Reporterii RISE au încercat, timp de câteva săptămâni, să obțină puncte de vedere de la Victor Gușan și Ilya Kazmaly, privind afacerile pe care le derulează în Moldova și în străinătate. Cei doi nu au răspuns însă apelurilor noastre.

Această investigaţie a fost realizată ca parte a proiectului „Iniţiativa anticorupţie Moldova-Ucraina”, implementat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Institutul de Informaţii în Masă şi Freedom House, cu suportul financiar al Guvernului Canadei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii