Mediu

Salvarea Termocomului - din contul celor debranșați?

http://www.publika.md/

Creșterea de la 5% la 20% a facturii Termocom pentru cei cu  încălzire autonomă nu are nicio legătură cu “echitatea socială”, consideră experții. Acești bani sunt destinați, mai degrabă, pentru acoperirea pierderilor Termocom. Debranșările masive scad capacitatea CET-urilor de a produce energia electrică necesară, iar o debranșare a peste 35% din consumatori de la sistemul centralizat de încălzire conduce la falimentarea CET-urilor. Într-o astfel de situație se află CET-Nord din Bălți, care s-a pomenit la un pas de la faliment după ce peste 30% din locuitorii orașului au renunțat la încălzirea centralizată. În această  situație sporirea facturilor pentru cei debranșați au drept scop descurajarea debranșărilor în masă.

Aprobarea majorării cu peste 23% a tarifului la gazele natural începând cu luna octombrie curent, problemle istorice ale sistemului parazitar Termocom și lipsa unor măsuri clare de  îmbunătățire a sistemului de distribuție a energiei termice, cât și lipsa unui proiect de izolare termică a blocurilor, par să nu fi atras atenția guvernanților, în prag de iarnă. În schimb, debranșările masive ale consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire preocupă într-o măsură mult mai mare Ministerul Economiei. Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, ele generează probleme și pun în pericol activitatea CET-1, CET-2 și CET-Nord.

Încălzirea autonomă - mai scumpă de patru ori

Dacă proiectul de lege privind mărirea tarifului rețelei centralizate de încălzire achitat de cei debranșați, propus de ministrul Lazăr și aprobat recent de cabinetul de miniștri, va fi votat de parlament, cei ce își încălzesc autonom locuința vor plăti de patru ori mai mult pentru încălzire.

Consumatorii care și-au instalat sau intenționează să-și instaleze o sursă autonomă de încălzire, vor plăti facturi mai mari pentru enrgie termică.

Creșterile se vor produce atât din contul scumpirii gazelor, solicitată recent de directorul MoldovaGaz, dar și a măririi plăților compensatorii pentru cei debranșați de la Termocom până la 20% din valoarea facturii emise de distribuitorul de căldură. Și asta, în pofida faptului că premierul Vlad Filat declarase anterior că  majorarea tarifelor pentru persoanele conectate la surse autonome de căldură este o decizie incorectă.

"Un consumator nu poate fi obligat să achite servicii de care nu beneficiază. În plus, legislația în vigoare a Republicii Moldova prevede dreptul consumatorului la libera alegere a producătorului, furnizorului de mărfuri și servicii etc", este declarația de acum un an a premierului, reacție la proiectul de lege propus de Ministerul Economiei.

Amendamente de echitate socială sau pentru binele Termocom-ului?

De atunci, declarațiile prim-ministrului Vlad Filat s-au moderat. Între timp, Cabinetul de miniștri a aprobat, pe 15 septembrie Proiectul  de lege ce conține un șir de modificări menite să eficientizeze funcționarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, punând pe seama cetățenilor povara tarifelor, care vor crește semnificativ. Mai cu seamă, aici sunt afectați cei cu încălzire autonomă.

“Prin modificările propuse  în sistemul de debranșare vrem să introducem o echitate între cei 15-20% dintre consumatori care au avut norocul de a se debranșa de la sistemul centralizat de încălzire și cei 80% care nu mai au această posibilitate, dar care suportă greul de a întreține și menține integritatea blocurilor de locuit”, declară Valeriu Lazăr.

Până acum, consumatorii debranșati de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură achitau 5% din valoarea facturii. Potrivit lui Lazăr, creșterea acestui tarif până la 20% este o modificare „omenească”, comparativ cu alte țări europene, unde cifra ajunge la 50%. Pe de altă parte, Roman Mihăeș, președintele Ligii Consumatorilor consider inadecvată această majorare. “Creșterea tarifului până la 20% pare să fie inspirată din afară fără să se țină cont de niște realități interne”, susține el.

De asemenea, noile modificări interzic deconectarea parțială de la sistemul centralizat de încălzire, iar deconectarea integrală va fi posibilă doar cu acceptul tuturor locatarilor blocului.

Uzura la Termocom a ajuns la 80%

Deși ministrul Economiei pare să fie conștient de nivelul înalt de uzură la nivel de distribuție a energiei termice, de pierderile de peste 30%  și de tarifele incorecte suportate de consumatori, unica soluție de moment, în opinia lui, este “asigurarea echității sociale”.

“Nivelul de uzură la nivel de distribuție a energiei termice, lanțul CET-uri – Termocom, este în medie de 80%. La un astfel de nivel de uzură nu putem vorbi de tarife corecte pentru populație. Avem tehnologii învechite din perspectiva eficienței  energetic și, de fapt, de acolo vin presiuni enorme pe tarif”, declară Valeriu Lazăr.

Din cauza nivelului înalt de uzură Termocom ajunge să aibă pierderi de milioane, care se regăsesc în facturile consumatorului final. Mai mult decât atât, Termocom nu a reușit să asigure micșorarea pierderilor în rețea până la 18%, ceea ce a determinat, conform raportului Curții de Conturi, suportarea cheltuielilor suplimentare în 2009 în sumă de peste 15 milioane. În 2010 aceste cheltuieli s-au dublat, ajungând la o cifră ce depășește suma de 35 milioane de lei.

Pierderile Termocom acoperite de tarife umflate

“Guvernul își propune să reducă povara achitării costurilor la încălzire pentru 80-82% din consumatori, conectați la sistemul centralizat de încălzire”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei. În opinia ministrului Lazăr, aceste măsuri vin să facă echitate, împărțind nepărtinitor costurile pentru energia termică furnizată de Termocom între consumatorii conectați și cei care s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat.

Aceste informații ar trebui să-i bucure pe cei care sunt conectați la sistemul centralizat de energie termică și să-i descurajeze să se debranșeze. Se lasă, deci, de înțeles că în cazul celor conectați la sistemul centralizat de încălzire, facturile pentru enrgie termică vor scădea. Lucrurile nu stau însă chiar așa.

“Plata celor 20% pe care o vor suporta locatarii care au sistem autonom de încălzire nu se va regăsi în facturile celor care au încălzire centralizată, așa cum se vrea să se înțeleagă. Acestea vor fi direcționate spre acoperirea pierderilor suportate de Termocom”, opinează consilierul municipal Oleg Cernei,

Securitatea energetică depinde de funcționarea CET-urilor

Asigurareasecurității energetic depinde, într-o măsură sau alta, de funcționarea la nivel optim al CET-urilor. “În prezent, sistemul centralizat de încălzire este asigurat de CET-uri, care activează în regim de co-generare. Adică producerea de către acestea a energiei electrice depinde de producerea de energie termică. Astfel, activitatea lor depinde de sarcina termică existentă. În cazul când se reduce sarcina termică, CET-urile nu sunt capabile să producă cantitatea de energie electrică necesară și, în acest caz, suntem dependenți de importul energiei electrice”, explică Vadim Ciobanu, șef Direcția Securitate și Eficiență Energetică.

Stoparea debranșărilor de la sistemul centralizat de încălzire își are totuși rostul și se pare, este cât se poate de necesară.Nejustificată rămâne totuși creșterea tarifului de la 5% la 20% pentru cei deja debranșați, care nu va asigura “echitatea socială” cu care își motivează Ministerul Economiei proiectul de lege și nici nu va soluționa problemele producătorului de energie electrică, ce derivă din uzura echipamentelor și ineficiență managementului. “Este un mecanism de susținere a unui sistem parazitar și învechit”, sunt de părere experții.

Pe lângă aceasta există și problem de ordin juridic. “Cei care au încălzire autonomă nu au încheiate contracte de prestare servicii cu Termocom, prin urmare, în cazul în care Termocom va primi dreptul de a încasa cele 20%, în lipsa unui contract, în cazul unui proces, oricine dintre acești locatari ar putea avea câștig de cauză”, menționează Roman Mihăeș, președintele Ligii pentru apărarea drepturilor consumatorilor.

Prevederi care au intra în vigoare începând cu octombrie 2011 
(se referă doar la blocurile inițial conectate la sistemul centralizat de încălzire):

  • Consumatorii care s-au deconectat integral/parțial de la sistemul centralizat de încălzire, trebuie să asigure temperatura aerului în locuință de cel puțin 18 C.
  • În cazul deconectării integrale deja efectuate a locuinței de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorul va achita plata pentru încălzire în mărime de10%, începând cu octombrie 2011; 15%, începând cu octombrie 2012 și 20%, începând cu octombrie 2013.
  • 20% din mărimea tarifului se va aplica începând cu 1 octombrie 2011 și pentru cei care s-au deconectat deja de la încălzirea centralizată, dar nu și-au instalat o altă sursă de încălzire.
  • În cazul deconectării parțiale deja efectuate a locuinței de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorul va achita plata pentru încălzire în mărime de20% pentru suprafața încăperii debranșate de la sistem și 100% pentru încăperile conectate.
  • În plus, proiectul prevede că toți locatarii care intenționează de acum încolo să se debranșeze integral de la sistemul centralizat de încălzire nu vor putea face acest lucru fără să aibăpermisiunea tuturor locatarilor blocului, dar și a gestionarului fondului locativDebranșarea parțială (cîteva camere) la fel, va fi interzisă.
  • Dacă anterior, consumatorii aveau la dispoziție 12 luni pentru a achita factura pentru căldură, noua lege prevede că în sezonul de încălzire (5 luni), acesta trebuie să achite cel puțin 40% din factură, iar restul 60% până la începerea următorului sezon de încălzire.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii