Sănătate

MIT// Virusul afectează doar vârstnicii

Foto: MSMPS via Facebook

Pandemia de coronavirus a adus în spațiul public mai multe mituri despre apariția, prevenirea, dar și care este profilul persoanei ce se poate infecta cu noul virus. Un mit în acest sens este că doar persoanele vârstnice se pot infecta de coronavirusul de tip nou. Rata mortalității este mai mare în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și anume acestei categorii îi este restricționată ieșirea din casă, fără necesități stringente, în perioada pandemiei. 

- La nivel internațional și în Republica Moldova toate categoriile de vârstă sunt infectate cu COVID-19, fără excepții.

- În Republica Moldova vârsta medie de infectare este de 46,6 ani.

- Experții citați în acest material jurnalistic sunt Ștefan Gheorghiță și Al. Ceban de la Agenția Națională pentru Sănătatea Publică.

 

De ce nu e adevărat că virusul COVID-19 afectează doar persoanele în vârstă

Virusul SARS-CoV-2 afectează reprezentanții tuturor vârstelor, indiferent de culoarea pielii, etnie stare materială etc. Majoritatea deceselor la nivel național, dar și internațional sunt în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, care au comorbidități. Maladiile concomitente agravează starea de bine a pacientului și de aceea numărul deceselor este mai mare la această categorie a populației. 

Pe măsură ce persoana are o vârstă mai înaintată, riscul de boală severă cauzată de COVID-19 crește. Persoanele de 50 de ani au risc de îmbolnăvire mai mare decât cele de 40 de ani. În mod similar, persoanele care au 70 de ani sunt mai predispuse să se infecteze și să fie spitalizați, decât cei de 60 de ani. Cel mai mare risc de boală severă cauzată de coronavirusul de tip nou o au persoanele de peste 85 de ani. 

Deși datele actuale denotă că persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile, tinerii nu sunt scutiţi de diferite forme clinice ale bolii, inclusiv cele severe. Chiar dacă tinerii fac cel mai des forme ușoare, aceștia pot fi o sursă de răspândire a infecției.

CIJM

Precauția și respectarea măsurilor antiepidemice

Statutul imun al persoanelor tinere este mult mai rezistent la contactarea virusului. Măsurile de protecție, atât pentru persoanele tinere cât și pentru persoanele în vârstă sunt aceleași: păstrarea distanței sociale, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor.

Persoanele în vârstă care au comorbidități sunt la evidența medicului de familie. Periodic acestea sunt supuse monitorizării și în așa fel se diminuează înrăutățirea stării sănătății. Experții recunosc că sunt și persoane care acceptă metodele naturiste de tratare și refuză să meargă la medic. În cazul bolilor patologice, aceștia recomandă insistent consultarea medicului de familie o dată la două-trei luni. 

Statul imun cedează la întâlnirea cu virusul și persoanele fac forme asimptomatice și simptomatice – ușoare, medii, grave. Boala severă înseamnă că persoana testată la COVID-19 poate necesita spitalizare, terapie intensivă sau poate fi conectată la aparat de ventilare a plămânilor.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19.7616 de persoane tinere, ce constituie aproape o treime  din toate cazurile înregistrate. Din acestea 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de vârsta 10 – 19 ani, 2.627 – printre tineri de  20 – 29 ani și 4.113 de persoane de 30 – 39 ani. Cu regret, s-au înregistrat și decese printre tineri, inclusiv 4 decese în grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani. ( actualizez paragraful când va fi acceptat spre publicare) 

Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirusul de tip nou prezintă un răspuns anticorp între ziua 10 și ziua 21 după infecție. Acest lucru înseamnă că organismul începe să lupte cu acest virus după 10 sau 21 de zile, pentru că până atunci nu este perceput ca un intrus. Prezența anticorpilor a fost detectată la mai puțin dintre 40 la sută dintre pacienți în decurs de o săptămână de la infectare. La aproape toți pacienții s-a constat că organismul începe să lupte cu infecția la a 15-a zi  de la infectare. Detectarea virusului prin testare, în cazurile ușoare de îmbolnăvire, poate dura și până la patru săptămâni. 

CIJM

 

Pentru informații actualizate zilnic despre infecția cu COVID-19 accesați pagina Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la rubrica Comunicate și pagina Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii