Valeria Vițu

Expert moldovean:„Starea justiției este excepțională”

„În Republica Moldova, starea justiției este excepțională. Această stare foarte proastă continuă de fapt de ceva vreme. Cred că agravarea este datorată și ultimelor evenimente. O dată cu schimbarea puterii, a fost foarte clar angajamentul Partidului Socialiștilor și Blocului ACUM de a face reforme, inclusiv în domeniul justiției și anticorupție. S-a văzut că această alianță este una fermă, a adoptat deja modificări la Legea cu privire la Procuratură, a fost inițiată procedura de modificare a Constituției. Posibil pe unii această situație deranjează sau înțeleg că status-quo-ul de până acum, nu va dura mult”, spune într-un interviu la RFI, expertul moldovean, Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

„Eu mă bucur că judecătorii din R.Moldova au început mai mult să discute sau să solicite Consiliului Superior al Magistraturii de a discuta chestiunile din justiție. Clar că este suspect momentul în care a apărut această insistență. Nu am văzut această insistență când se implementa strategia de reformă a sectorului justiției, din 2011-2016, când au fost măsuri foarte mari luate de guvernare la acel timp”, afirmă expertul moldovean.

Să spunem că, la Chișinău, în aceste zile se desfășoară concursul de selectare a viitorului procuror general al R.Moldova. Patru candidați dintre cei 16, juriști, avocați, judecători, chiar și politicieni, au rămas în cursa pentru fotoliu de procuror. Între timp, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor, dar din lipsa de cvorum, a fost anulată. De fapt, cei prezenți urmau să aleagă noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, după ce actualii membri, au fost revocați din funcție ilegal. După schimbarea puterii de la Chișinău, din vara acestui an, mai mulți judecători au început să vorbească despre problemele din sistem. Unii însă se pare că continuă să facă jocul fostei guvernări.

„Punctul culminant în justiție, invalidarea rezultatelor alegerilor locale”

„Vedem că și actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii este oarecum blocată și vedem că sunt mai mulți judecători care pun la îndoială legitimitatea actualei componențe. Anterior, am avut câțiva judecători care au încercat să vorbească despre problemele din justiție - Domnica Manole, care în prezent este judecătoare la Curtea Constituțională de fiecare dată anterior a fost blocată de către colegii ei. Mai este și cazul lui Gheorghe Balan. Dar și alți judecători care au încercat să vorbească. De fiecare dată au fost boicotați sau chiar excluși din sistem”, mai spune consilierul juridic al CRJM

„Cred că punctul culminant în justiție a fost anul trecut când judecătorii au invalidat rezultatele alegerilor locale din municipiul Chișinău. Anularea votului exprimat în mod legitim și democratic, a fost un punct culminant pentru noi care monitorizăm procesele democratice, pentru donatorii externi”, a punctat Ion Guzun.

„Există persoane în sistem care vor să controleze procesele, chiar dacă stăpânul lor a plecat”

Totodată, expertul moldovean a ținut să precizeze că ceea ce s-a întâmplat în justiție, fie în sistemul judecătoresc, fie în procuratură, fie în business sau în domeniul penitenciarelor s-a făcut prin alte persoane. Nu doar Vlad Plahotniuc, fostul lider al PDM ar fi actorul principal.

„Vă asigur că toate lucrurile proaste care se întâmplă prin crearea confuziilor referitor la legalitatea sau ilegalitatea aflării în funcție a actualilor membri CSM sau confuzia legată de activitatea altor judecători, ține de faptul că unele persoane sunt în sistem, în continuare vor să controleze procesele, chiar dacă stăpânul lor a plecat. Înseamnă că nu totul decidea domnul Plahotniuc. Erau și alte persoane care vor în continuare să se mențină. Astfel, riscă închisoarea”, continuă consilierul juridic.

În opinia lui Guzun, „sunt multe persoane care ar putea să deschidă dosare, să spună informații în cazul în care vor avea încredere că totuși procuratura va investiga corect, independent aceste procese. Dar cei care vor să ajute în acest proces, nu vor fi cetățeni ordinari. O să fie chiar din rândul judecătorilor. Judecătorii pur și simplu așteaptă, nu atât o imunitate, cât să se asigure că vor avea independența și nu diferite răfuieli cum au fost anterior cu alți judecători, inclusiv cu excluderea din funcții”.

Referindu-se la concursul de selectare a viitorului procuror general, expertul de la Chișinău spune că este unul bun, cu candidați puternici. De fapt, este pentru prima dată, menționează consilierul juridic, când legea permite să avem candidați care nu au fost anterior procurori.„Printre candidați avem juriști, avocați, judecători, chiar și politicieni. Această diversitate arată că avem șanse să punem într-o anumită dificultate comisia care va alege potențialii candidați. Sunt candidați foarte puternici. Acest concurs mi se pare mult mai colorat, diferit decât a fost anterior”, subliniază Ion Guzun.  

„Noua guvernare vrea o schimbare majoră și radicală”

Ion Guzun susține că în prezent avem o situație în care noua guvernare vrea o schimbare majoră și radicală. ”Cetățenii sunt gata la o asemenea schimbare radicală. Acest lucru trebuie să fie făcut printr-o sincronizare și o mai bună comunicare, dar și cu implicarea profesioniștilor, aceiași judecători, aceiași procurori. Și dacă lumea va fi asigurată despre corectitudinea acestor procese, lumea va accepta ca dosarele să fie examinate de un judecător sau judecătoare care va adopta o decizie corectă în care acea persoană va avea încredere. Nu să se aștepte la o rejudecare a cauzei”, conchide la RFI, consilierul juridic al CRJM,  Ion Guzun.

Materialul a fost realizat de RFI România.    

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului